Реклама / Ads
19| 12467 |19.03.2012 АКТУАЛНО

Сокола засмуква парите на общините, фирмата „ДПС” фалира

.
Хасан Азис се усмихва зад гърба на шефа, на снимката долу бившият зам. министър на МВР Раиф Мустафа
Доган назначи политически синдик, цака кмета на родопската столица по устав, Азис пък разчита на подкрепа отвън Трета година Доган е в изолация от централната власт и от финансовите ресурси на държавата.
 
Единственото място, от което може да смуче пари, са общинските бюджети, контролирани от негови кметове. Там обръчите на ДПС работят от години, но каймака обираха местните дерибеи. Сега шефът на партията е огладнял и иска да смуче от всяка поръчка. Кърджали е най-мощната община на ДПС и нормално е Доган да овладее първо нея, после като хищник ще се нахвърли и на другите. В същото време в този район тече конфликт между основатели на ДПС, групирани около  бившия зам.-министър Раиф Мустафа и младите „соколчета” около кмета Хасан Азис, за които политиката е интересна само като средство за финансови облаги. В момента Доган просто се възползва от този конфликт.

Доган наложи политически борд в бастиона си, а най-голямата общинска организация на Движението за права и свободи, тази в Кърджали, е пред разцепление. Според официалното становище на партийната централа причините се коренят в междуличностни конфликти. Доган безапелационно наказа миналата седмица шестима от ключовите фигури в развихрилите се през последните месеци скандали. С изключване за 3 месеца без право да заемат ръководни постове за една година са санкционирани бившата зам.-председателка на местния парламент в Кърджали Бахар Палова, сянката на кмета Хасан Азис-Велиятин Вели, бившият съветник Ехлиман Чобан и общинският служител Юсеин Раим. Още двама пък са наказани с порицание. Единият е дясната ръка на градоначалника Ниязи Шакир, който бе за кратко председател на местния парламент. Сега обаче те обжалват наказанието пред Централната ревизионна комисия на партията.

Сокола неочаквано си позволи безпрецедентна стъпка – сам разформирова целия общински съвет  в столицата на източните Родопи и назначи на негово място оперативно бюро, или нещо като синдик във фалиралите фирми, от 11 души. За председател на временното ръководство шефът на партията посочи кмета на село Повет Мухарем Мухарем.  В средите на ДПС няма съмнение, че това е поредният ход на Доган насочена срещу доскорошния любимец на партията Хасан Азис, представян като европейското лице. Той цели да свие периметъра на действие на кмета на Кърджали, който се бе оградил с лично предани му хора. В основата на конфликта между Доган и Азис стои проблемът с досиетата Голяма част от младите кадри в ДПС искат старите да си вървят, защото са обвързани с Държавна сигурност и комунистическите структури. Идеята за лустрация в партията идва отвън. За нея настояваха влиятелни изселнически организации като Балгьоч, Бултюрк, BAHAD, та дори и самият премиер на Турция Таип Ердоган. Зад тяхната кампания срещу агентите на ДС стоят опитите на официална Анкара да елиминира Доган от лидерския пост в ДПС.

 Посветени в депесарските мистерии твърдят, че кризата в отношенията между Сокола и Азис настъпва преди две години. Тогава се е състояла тайна среща между тогавашната дясна ръка на Доган-Касим Дал, областния лидер на ДПС в Кърджали Бахри Юмер, народния представител Ремзи Осман и градоначалника на Кърджали Хасан Азис. На нея се коментира темата за досиетата и необходимостта от отстраняването на всички агенти на ДС в партията.  По-късно Касим Дал се ангажира да поведе атаката срещу Сокола. Когато започват публичните изяви на Дал, другите трима бунтари се разграничават от него.
При наближаването на общинските избори Хасан Азис  поставя подписа си под документ, в който се настоява при номинирането на кадри на партията за кметове да се изисква чисто агентурно минало.

В Кърджали сред приближените му започва кампания срещу бившия зам-вътрешен министър Раиф Мустафа, който е работил като офицер в ДС преди идването на демокрацията.  Раиф Мустафа е сатанизиран за да се разчисти пътят за номинация на Хасан Азис, въпреки че досега не е намерен уличаващ го компромат като служител на комунистическите тайни служби. Председателстваният от Хасан Азис общински съвет взема решение да се издигне единна кметска кандидатура, като не се допускат други номинации. Това става преди въобще да са ясни критериите на партията за издигане на кандидати. Сокола е бесен от тази самоинициатива. Той се разпорежда освен Хасан Азис, да има още поне двама номинирани. Това са Раиф Мустафа и бившата шефка на данъчното в Кърджали- Елван Гюркаш. Доган се намесва още веднъж - когато Хасан Азис съставя листа за съветници, само от свои приближени. В последния момент в Общинската избирателна комисия е внесена нова листа, в която са включени стари кадри на ДПС като Раиф Мустафа, Расим Муса, Мюмюн Емин, Елван Гюркаш.

Около тях има група от дейци, освободени от работа при идването на власт на ГЕРБ. Обкръжението на Азис обаче се отнася пренебрежително към тях. За тези хора постове не са предвидени. Така започва истинска вътрешнопартийна битка, която се пренася в медиите. В  престрелката се включва и депутатът Ремзи Осман, който застъпва позицията, че офицери от Държавна сигурност нямат място в листата за съветници. В същия дух се изказва и тогавашният зам. общински председател Ехлиман Чобан, който сега е временно изключен. Той е още по краен, като се опитва да представи привържениците на бившия зам. министър Мустафа като група агенти на ДС За да тушира напрежението в Кърджали пристига заместникът на Доган- Рушен Риза. Двата лагера са непримирими. Битката се представя като междуличностна, но тя е много по дълбока и зад нея прозират опити за външна намеса.

На драматично заседание на ЦОБ Доган прави компромис, като в последния момент след дълги колебания посочва кандидатурата на Хасан Азис за градоначалник. Това е и номинацията на изселническата организация Балгьоч, изразена дни по рано на сайта й.   Хасан Азис печели изборите. Той се чувства силен и прави опит без санкция от Боянските сараи в София да прокара за председател на местния парламент дясната си ръка Ниязи Шакир. В същото време Доган настоява на поста да бъде избран бившият заместник на Румен Петков в МВР Раиф Мустафа. Само след две общински сесии Шакир е сменен демонстративно. Заговорва се за баланс в организацията и така за председател на местния парламент в Кърджали е избран Раиф Мустафа. Хасан Азис е принуден да освободи и поста на общински партиен лидер. На негово място е определен Мухарем Мухарем. Кандидатурата му се смята за консенсусна. Но хората на Азис започват да го бойкотират и това предизвиква гнева на Сокола и решението му да наложи партиен синдик и наказания за непослушните.

Естествено зад официалната версия за скандала прозират и други, но в крайна сметка всички са свързани с бъдещи икономически интереси и кой да дирижира раздаването на новите общински поръчки и преразпределянето на десетки милиони, коментират другите политически сили в града. Засега те се въздържат от коментари и са решили само да броят труповете в двора на ДПС. За всички е ясно, че до каквото и решение да се стигне, кризата ще бъде преодоляна и разрешена силово.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 32| 10917 |13.12.2011 О. Минчев: Парите от цялата Менделеева таблица отиват у олигарсите . 86| 8303 |18.10.2010 Консултантът Доган чист като сълза; хонорарите на Сокола напълно изрядни . 33| 11768 |11.10.2010 Ревизоро: Сега "Апостолите" концентрират парите от контрабанда . 9| 7020 |13.09.2010 ВУЗ реже парите на отличниците си

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads