Реклама / Ads
3| 17053 |21.09.2017 АКТУАЛНО

Сотир Цацаров напът да влезе в списък на световни сатрапи

.
Адвокат Магнитски стана символ на борбата с корумпирани управници
Двайсет и две неправителствени организации са изпратили списък с лица от различни държави до Държавния департамент на САЩ и американското финансово министерство. Става дума за хора, които са известни с преследването на свои опоненти, репресивни действия, корупция и злоупотреба с власт.
 
Очаква се посочените в списъка да бъдат разследвани по закона „Магнитски”и да им бъдат наложени санкции. Припомняме, че главният прокурор на България Сотир Цацаров също е обект на разследване по закона „Магнитски”. Очаква се в най-скоро време той също да бъде прибавен към списъка, заедно с депутата от ДПС Делян Пеевски.

 

Ето пълният текст на писмото.

 

12-ти септември,2017 г.

 

Уважаемият държавен секретар Рекс Тилърсън

Държавен департамент на САЩ

2201 C Street NW

Вашингтон, Колумбийски окръг 20520

 

Уважаемият министър на финансите Стивън Манчин

Американски департамент на финансите

1500 Pennsylvania Avenue, NW

Вашингтон, Колумбийски окръг 20220

 

Уважаеми г-н Тилърсън и г-н Манчин,

 

Като организации, посветени на популяризирането на универсалните човешки права и борбата с корупцията, ви поздравяваме за вашия ангажимент за прилагане на Глобалния закон "Магнитски" за човешките права (PL 114 - 328, Раздел F), който упълномощава президента да налага финансови санкции и визови ограничения на чуждестранни лица, извършили нарушения на човешки права и значителна корупция. За нас обещанието на президента Тръмп през април, че администрацията му ще се ангажира със "строго и цялостно прилагане" на закона и че възнамерява администрацията му да "изпълни нашия ангажимент да държи под отговорност извършителите на нарушения на човешките права и корупция" беше много окуражително.

 

Глобалният закон "Магнитски" е потенциално революционно средство. Той позволява на Съединените щати да санкционират най-големите нарушители на човешки права в света и корумпираните участници навсякъде, където и да са, като им напомня, че отчетността не познава граници. Стабилното прилагане на закона има потенциал да възпира бъдещите клептократи и тези, които биха използвали насилие, за да потъпчат несъгласието и да запазят властта си, принуждавайки ги добре да помислят, преди да извършат престъпление. Накратко, законът поставя САЩ в позиция да поеме водеща роля в международната общност в борбата срещу безнаказаността и в подкрепа на защитниците на правата на човека по целия свят.

 

Обещанието за ефекта от Глобалния закон „Магнитски“ ще се изпълни само, ако правителството на САЩ действа. С оглед на това знание ние, долуподписаните организации, се събрахме в координирано усилие да документираме случаи от цял свят, които според нас отговарят на строгите критерии на закона и заслужават сериозно разследване от правителството на САЩ. Имаме удоволствието да предоставим на служителите си в Държавния департамент и департамента на финансите случаи, обобщени в приложението.

 

По време на процеса на събиране на досиетата със случаи, целта ни беше да съберем и организираме убедителни доказателства по начин, който според нас ще помогне на правителството на САЩ да планира своевременни, съдържателни, фактически и аполитични санкции. Доказателствата в тези случаи често комбинират достоверни доклади от международни и местни неправителствени организации с работата на разследващи журналисти и показания на жертвите и техните адвокати.

 

Казусите, които избрахме са от цял свят и включват ужасяващи истории за изтезания, принудително изгнание, убийство, сексуално насилие, изнудване и подкупи. Засегнатите извършители се различават по силата и влиянието, а жертвите им варират от пълноправни активисти за правата на човека до членове на религиозни общности и ученици, демонстриращи срещу несправедливостта. В случаите, в които се извършват актове на значителна корупция, жертвите често са цели общества.

 

Както е видно от първоначалния доклад на президента на 20 април 2017 г. до Конгреса за прилагането на Глобалния закон "Магнитски", показанията, предоставени от секретаря Тилърсън по време на неговото изслушване от 11 януари 2017 г., и официалните и неофициални разговори с представители на вашите отдели и Департамента на правосъдието, администрацията на Тръмп е поела твърдия ангажимента да приложи закона. Вярваме, че материалите, които предоставихме, ще помогнат на администрацията да постигне заявената цел. Очакваме с нетърпение да работим с вас за това достойно начинание.

 

С уважение:

 


Aмериканци за демокрация и човешки права в Бахрейн

Aмериканско-латвийска Асоциация

Боут Пипъл SOS

Център за справедливост и отчетност Център за човешки права - Китай

Съвет на китайските защитници на човешките права

Съвет за световно равноправие

Проект „Достатъчно“

Естонско-американски национален съвет

Фрийдъм Хаус

Инициатива „Свобода“

Freedom Now (Свобода Сега)

Кампания за човешките права

Human Rights Watch

Human Rights First

Балтийско-американски национален комитет

Литовско-американски Съвет

PEN

Проект за демокрация в Близкия Изток

Репортери без граници

Риприйв

Transparency International

Проект за мир „Йемен“

 

Копие до: Х.Р.Макмастър,Съветник по националната сигурност на президента на САЩ


 

Препоръки за санкцииP.L.114-­‐328,РазделF


Глобален закон „Магнитски“ за човешките права

30-ти август,2017 г.

 

 

1.      Азербайджан –Миргафар Сеидов,началник на полицейското управление в Баку

Случай:GVHR(изтезание)

 

Миргафар Сеидов е началник на полицейското управление в Баку, а доскоро е бил шеф на звеното за борба с организираната престъпност към Министерството на вътрешните работи в Азербайджан. През май 2016 г. Сеидов е присъствал на и ръководил изтезания на двама активисти, които са нарисували антиправителствени лозунги на статуя на бившия президент Хайдар Алиев. Активистите са вандализирали статуята, за да дадат повече гласност на посевместните несправедливости в Азербайджан, като публикуват снимки на вандализирани статуи в техните профили в социални мрежи. Двамата са арестувани за трафик на наркотици и принудени да подпишат признания за притежание на наркотици, след като са арестувани и бити в полицейските участъци. Сеидов наблюдава как негови колеги бият жертвите, лично заплашва да изнасили един от тях и принуждава другия да изчисти тоалетни на управлението, докато го снимат. Освен изявленията на жертвите под клетва, адвокатът им лично е видял как полицаите ги бият и унижават. Освен това, длъжностни лица от работната група на ООН за произволно задържане забелязват рани, които съответстват на твърденията на жертвите за изтезания.

 

2.      Бахрейн–Aли бин Фадул Ал Буайнайн,Главен прокурор

Случай:GVHR, нарушение на командна отговорност(изтезание, довело до самопризнания, смъртно наказание)

 

Али бин Фадул Ал Буайнайн е началник на прокуратурата в Кралство Бахрейн. На 15 януари 2017 г. правителството на Бахрейн екзекутира трима шиити, включително активистът Али ал-Синаче, след процес за предполагаемо участие в тероризма. Г-н ал-Синаче първоначално беше обвинен и осъден задочно. След задържането си той съобщи на Съда, че е бил измъчван под разпит. Други обвиняеми по делото твърдят също, че са били измъчвани, за да дадат признания. Прокуратурата не успя да започне разследване на обвиненията на г-н ал-Синаче за изтезания, нито пък разполага с медицински специалист, който да изследва ал-Синаче или друг обвиняем за признаци, че е бил измъчван. Съгласно принципа за отговорността на командването, неуспехът да се извърши адекватно разследване свързва Ал Буайнайн с мъчения, грубо нарушаване на правата на човека и особено тежко отстъпление от отговорност в случаите на смъртното наказание. Твърденията за изтезания са потвърдени от групи за правата на човека и журналисти. Тъй като случаят е изключително известен - за първи път в продължение на повече от две десетилетия правителството на Бахрейн налага смъртно наказание на собствени граждани, а процесът е съсредоточен върху един от най-известните бомбени атентати в Бахрейн - е невъзможно Ал Буайнайн, главен прокурор, да не е знаел за изтезанията на обвиняемите. Освен това прокуратурата потърси и получи най-тежкото възможно наказание, смъртната присъда, с пълната информираност, че обвиняемите са били принудени да направят самопризнания и че процесът е бил нарушен от самото начало поради този факт,както и че и други тежки нарушения на процеса са се състояли.

 

3.      Китай–Фу Женгхуа, зам.-министър на обществената сигурност и

TaoЖин, зам.-началник на Бюрото за обществена сигурност в Пекин

Случай:GVHR, командна отговорност(отказ от медицинско лечение, довел до смърт)

 

Фу Женгхуа е бил началник на Бюрото за обществена сигурност в Пекин от 2010 г. до март 2015 г. и сега е заместник-министър на обществената сигурност в Китай. Тао Жин е бил зам.-началник на окръжната прокуратура на район Чаоян от 2010 до 2014 г. и сега е заместник-началник на Бюрото за обществена сигурност в Пекин. Фу и Тао са отговорни, според принципа на командната отговорност, за мъченията и смъртта на активистката за човешки права Као Шунли през март 2014 г. Жертвата бе арестувана на международното летище "Пекин" на 14 септември 2013 г. на път за Женева, Швейцария, за да участва в обучение в областта на правата на човека и 24-тата сесия на Съвета на ООН по правата на човека. В продължение на години Као се бори китайското правителство да позволи на гражданското общество да участва в процеса на периодично преразглеждане на Съвета по правата на човека. Тя е принудена да изчезне и не е в състояние да се свърже с адвокат в продължение на пет седмици след арестуването й. Адвокатът на Као подава молба клиентката му да бъде пусната под гаранция поради лошо здравословно състояние. Молбата му е отказана. През следващите пет месеца в ареста Кao се разболява от туберкулоза. Чернодробното й заболяване се влошава, защото властите в Центъра за задържане в район Чаоян отказват да й дадат достъп до медикаменти и адекватно лечение. Тя изпада в кома през февруари 2014 г. и умира на 14-ти март, 2014 г. На принципа на командната отговорност, Фу и Тао извършват нарушения на човешките права, довели до смъртта на Као, включително и неуспеха им да накажат полицейските служители, замесени в смъртта й. Няма как да не са отчели произволното задържане и влошаващото се здравословно състояние на жертвата, тъй като темата за отношението към нея и състоянието й е повдигана пред китайското правителство многократно от представители на ООН, чуждестранни правителства, включително Съединените щати, неправителствени организации, адвокатът на жертвата и международните медии.

 

4.      Eгипет–Мохамед Али Хюсеин, началник на полицията в Исмаилия и Мохамед Халееси, помощник-министър на вътрешните работи в Горен Египет

Случай:GVHR(изтезание)

 

Мохамед Али Хюсеин е началник на полицията в Исмаилия и доскоро е бил заместник-директор по разследванията в затвора "Тора". Мохамед Халееси понастоящем е помощник-министър на вътрешните работи в Горен Египет и е бил директор на разследванията в затвора "Тора", когато са извършени нарушенията. Али Хюсеин и Халееси са отговорни за документираното физическо и психологическо изтезание на множество лица, включително лице с двойно (американско и египетско) гражданство, участвало в протест за демокрацията в Кайро на 14-ти август, 2013 г. Жертвата подпомага многобройни чуждестранни новинарски организации, включително Ню Йорк Таймс и Би Би Си, като покрива протестите на английски. Жертвата е арестувана на 25-ти август 2013 г., обвинена в разпространяването на неверни данни и членство в терористична организация и е осъдена на доживотен затвор. В затвора жертвата е многократно измъчвана от или по заповед на Мохамед Али Хюсеин, който е третият най-висш офицер в затвора и в присъствието на или под заповедта на Мохамед Халееси, който е втори най-старши. Жертвата е била лишена от основни потребности, изложена на екстремни температури, многократно бита и лишена от медицинска помощ. Сложен е в килия до баща си, където се чуват един друг как биват изтезавание. На 18-ти декември 2014 г. жертвата е пребита до безсъзнание от надзиратели по заповед на Али Хюсеин и Халееси. Прекарва в тъмница остатъка от престоя си в затвора до освобождаването му на 30-ти май 2015 г.

 

5.      Eтиопия–Не са известни подробности

Случай:GVHR(изтезаниеи сексуално насилие)

 

6.      Мексико - Фелипе Флорес Веласкес, бивш секретар по сигурността на град Игуала

Случай:GVHR посредством командна отговорност(извънсъдебна екзекуция,изтезание)

 

Фелипе Флорес Веласкес е бивш секретар по сигурността на град Игуала в Мексико, провинция Гуереро. Флорес Веласкес беше един от високопоставените командири, отговарящи за полицейските служители, които изтезават и убиват шест души и принуждават 43-ма студенти да изчезнат. Деянието им започва на 26 септември 2014 г. Студентите са убити, защото са протестирали срещу корумпирани местни и държавни власти. Екзекутирани са на път към паметник, отбелязващ клането Tлателолко през 1968 г. Те са от малък град наречен Айоцинапа, който се смята за социална база на политическите движения. Според Интердисциплинарната група от независими експерти (IGIE), назначена от Междуамериканската комисия по правата на човека за разследване на това масивно престъпление Веласкес е пряко отговорен в качеството си на секретар по сигурността, защото е ръководел полицаите, изтезавали и убили шестимата студенти. Не е известно до каква степен е участвал в изчезването на 43 студенти, които са били прехвърлени от попечителството му в полицейското управление на Игуала под стража на полицията в Кокула. IGIE също намери доказателства, че всички сили за сигурност, участващи в инцидента, включително сили под командването на Веласкес са участвали в незаконни действия по начин, който предполага общ криминален план.

 

7.      Саудитска Арабия–Съдии отСпециализиран криминален съд(имената са запазени в тайна)

Случай:GVHR поради липса на разследване(изтезание,осъждане на малолетни на смърт)

 

Съдиите в Специализирания криминален съд на Кралство Саудитска Арабия многократно се базират на признания, за които се твърди, че са получени чрез изтезание, без да разследват твърденията на жертвите както изисква Конвенцията срещу изтезанията. Съответните случаи се отнасят до религиозни малцинства, осъдени за участие в демократични протести през 2011 г. Множество съдии от Специализирания съд осъдиха лица на смърт за деяния, за които се твърди, че са извършени докато са били малолетни. Поради това смъртните присъди представляват извънсъдебни убийства в нарушение на международното право, включително Конвенцията за правата на детето, към която Саудитска Арабия е страна.

 

8.             Таджикистан –Саймумин Саторович Ятимов, Ръководител на Държавния комитет за национална сигурност (ДКНС)
Случай:GVHRпоради командна отговорност(изтезание,осъждане на малолетен на смърт)

 

Саймумин Саторович Ятимов е ръководил Държавния комитет за национална сигурност (ДКНС) на Таджикистан от септември 2010 г. и има чин генерал-лейтенант. Като командващо лице носи отговорност за изтезаването на Махмадали Хаит, заместник - председателя на Ислямската ренесансова партия на Таджикистан (IRPT) и известен защитник на правата на човека и на свободата на словото и вероизповеданието в Таджикистан. IRPT е водещата опозиционна партия на Таджикистан, докато я обявяват за незаконна през август 2015 г. От 16 септември 2015 г. държавните органи задържат десетки членове, включително г-н Хаит. По-късно IRPT е обявена за терористична организация и г-н Хаит е осъден на затвор в закрит процес заедно с 16 други лидери на IRPT. Международни организации за защита на правата на човека съобщават, че г-н Хаит е бил изтезаван в ареста на ДКНС в Душанбе. През май 2017 г. се появява тайно записано видео, в което г-н Хаит описва на адвоката си как е бил изтезаван от служители на ДКНС. Ятимов е отговорен за поведението на своите служители, тъй като той има ефективен контрол над ареста на ДКНС, където се проведе закритият процес на Хаит и където същият е бил изтезаван.

 

9.      Узбекистан–Рустам Расулович Иноятов, ръководител на службата за национална сигурност на Узбекистан

Случай:GVHRпоради командна отговорност(изтезание)

 

Рустам Расулович Иноятов е ръководител на службата за национална сигурност на Узбекистан (SNB). Това лице е отговорно за произволното задържане и изтезание на председателя на узбекска организация за човешки права, който разкри измами и корупция в неговия регион на страната и защитава социалните и икономически права на бедните и на хората с увреждания. Жертвата бе арестувана от SNB на 29-ти април 2006 г. по измислени обвинения в изнудване като част от кампанията на узбекското правителство за "заглушаване" на критиците на правителството след клането в Андижан на 13-ти май 2005 г., когато властите убиха стотици невъоръжени в източния град Андижан след масови обществени протести.

 

По време на целия си престой в затвора, който продължава до днес, жертвата е многократно изтезавана, бита, подложена на симулирано задушаване и изложена на екстремен студ в продължение на седмици. Жертвата първоначално е осъдена на девет години затвор, но две седмици преди планираното освобождаване наказанието му е произволно увеличено с пет години. Жертвата не е получила адекватна медицинска помощ в затвора, въпреки че е развил множество заболявания. Извършителят, като ръководител на службата, е пряко отговорен за условията, в които се държат затворниците под нейн контрол. Той налага политика и практика на изтезания, които Комисията за борба с изтезанията определи като "систематични, широко разпространени и поощрявани" през 2013 г.

 

10.  Виетнам–Полковник Ву Ван Лау, директор на отдела за обществена сигурност в провинция Жиа Лай

Случай:GVHRпоради командна отговорност(изтезание,изтезаниедо смърт)


Полковник Ву Ван Лау е директор на отдела за обществена сигурност в провинция Жиа Лай във Виетнам. Той е отговорен за корупцията чрез командната отговорност и поне в един случай за смъртта на активисти за правата на човека във връзка със свободата на вероизповеданието, включително в случай, пряко свързан с правителството на САЩ. През 2016 полицейските служители на полковник Ву Ван Лау многократно арестуват и измъчват г-ца Тран ти Хонг, известна активистка за правата на жените и свободата на вероизповеданието и съпруга на пастор, осъден на 11 години затвор за изповядване на вярата си. След среща с посланика на САЩ по въпросите на международната религиозна свобода, Тран ти Хонг е арестувана многократно, разпитвана и изтезавана почти два месеца в случай, документиран от специалните докладчици на ООН за свободата на религията или вероизповеданието и против изтезанията. Полковник Ву Ван Лау е отговорен и за друг документиран инцидент. През декември 2015 г. пастор от обявената от правителството за незаконна църква Дега е задържан от служители на отдела за обществена сигурност в Жиа Лай и бит, а похитителите му настояват да се откаже от вярата си. Пасторът не се отказва и е пребит до безсъзнание. Умира от раните си на 14-ти януари, 2016 г. Като директор на отдела за обществена сигурност в провинцията полковник Ву Ван Лау е пряко отговорен за служителите си, които системно са задържали, разпитвали и изтезавали жертвите.

 

11.      ДРК–Франсис Селемани Мътъл, управляващ директор на Френско-габонската международна банка

Случай:Корупция

 

Франсис Селемани Мътъл (известен като Селемани) е управляващ директор на Френско-габонската международна банка (Banque Gabonaise et Francaise Internationale или BGFI) на Демократична Република Конго (ДРК). Той е и доведен брат на президента на ДРК Джоузеф Кабила. Селемани е отговорен за отклоняването на значителни суми от публични средства чрез множество транзакции от ДРК за лична изгода и за президента Кабила и неговото семейство. Според медиите и други източници, централната банка на Конго е инструктирана да "заеме" 43 милиона долара на дружество, частично притежавано от Селемани. Сумата е депозирана на сметка в BGFI. Когато външен одитор, нает от габонската компания-майка на BGFI, разпитва Селемани за тази сделка, той му показва пистолет и отправя заплахи. Съществуват допълнителни доказателства и за други съмнителни и подозрителни транзакции през сметки на BGFI, извършени от държавни служители на ДРК и членове на семейството на президента Кабила.

 

12.      Либерия–Върни Гботонамби Шърман, председател на Комисията на съдебната власт в Сената на Либерия

Случай:Корупция

 

Върни Гботонамби Шърман е действащ либерийски сенатор, председател на Комисията на съдебната власт в Сената на Либерия и председател на управляващата партия "Единство". Преди да заеме поста си, той е адвокат с добри връзки и има доказателства, че от 2010 г. съществено подпомага актове на корупция, докато работи като адвокат за компанията Сейбъл Майнинг Африка (Sable Mining Africa), базирана в Обединеното кралство. Доказателствата показват, че Шърман е съдействал за прехвърляне на над 700 000 щатски долара от Sable Mining на либерийските държавни служители, проправяйки пътя за поправки в закона, които биха позволили на Sable Mining да спечели поръчки за минен добив без търг. Сред другите подкупи и съмнителни плащания, за които има доказателства е това, че Шърман плаща 75 000 долара на говорителя на Камарата на представителите в Либерия, 50 000 щатски долара на министър-председателя, който беше нейният представител по преговори за концесия, 50 000 долара за ръководителя на Националната инвестиционна комисия и 10.000 щатски долара на председателя на Комисията по обществени поръчки и концесии. Документите също така показват, че Шърман е използвал пари от Sable Mining, за да развива собствената си политическа кариера. На 22 април 2010 г., преди конференцията на партия "Единство", на която е избран за председател Шърман е платил 200 000 долара, за да убеди бъдещите си опоненти да се оттеглят от надпреварата; а на 24 юни 2010 г. той тегли 25 000 долара от сметката на Sable Mining в адвокатската му кантора, за да убеди друг противник да подаде оставка като генерален секретар на "Единство". Шърман отрича да е давал подкупи от името на Sable.

 

13.      Панама - Рикардо Алберто Мартинели Берокал, бивш президент

Случай:Корупция

 

Рикардо Алберто Мартинели Берокал е бивш президент на Панама и лидер на панамската политическа партия "Демократична промяна". Когато е бил президент, лицето и близките му сътрудници са източили до 100 милиона долара от правителствени социални проекти, целящи да помогнат на гражданите на Панама. Понастоящем текат над 200 разследвания за предполагаеми корупционни сделки по време на неговия мандат, а самият той е обект на девет разследвания на Върховния съд, включително за подкуп, злоупотреби с публични средства и злоупотреба с власт. Сред делата за подкуп, които се разследват е случай, в който извършителят и неговите сътрудници са получили подкуп от 20 милиона долара от италиански производител на оръжие в замяна на договор за 200 милиона долара. Решението от 7 март 2015 г. в италиански съд установява, че Мартинели е участвал и оказал съдействие в опит да изнудва и да сплаши италианската фирма Импрелио да финансира изграждането на болница. Американски федерален съдия определи Мартинели като един от няколкото предполагаеми извършители в схема за подкуп, чрез която дъщерно дружество на германския софтуер производител SAP успява да продаде софтуер на Панама. Според съобщения в пресата Мартинели е бил арестуван в Маями, Флорида на 13 юни 2017 г. по предварителна заповед, издадена от Министерството на правосъдието в отговор на искане за екстрадиция от Панама поради обвинения, че е използвал публични средства за политически шпионаж.

 

14.  Русия–Артем Юревич Чайка, син на руския главен прокурор Юрий Чайка

Случай:Корупция

 

Артем Юревич Чайка е син на руския главен прокурор Юрий Чайка. Артем Чайка използва връзки с прокурори и правителствени служители в Русия, които е създал чрез баща си, за да улесни редица корупционни схеми и да се облагодетелства за сметка на руския народ. През декември 2013 г. руското правителство обяви търг за продажба на солна мина край Москва. Правителството прие само две оферти, едната от които от компания на Чайка, а другата от компания, създадена само преди няколко месеца от семейството на Чайка. Правителството отхвърли офертите на всички други заинтересовани компании, включително големи руски компании за сол, за да облагодетелства Чайка. Търгът е спечелен от първата компания на Чайка, като по този начин му се осигури печеливша солна мина, отхвърляйки легитимната конкуренция на други руски компании и лишавайки руския народ от значителна сума пари.


15.      Украйна–Дмитрий Фирташ, Главен изпълнителен директор на ГрупаDF

Случай: Корупция

 

Дмитрий (или Дмитро) Фирташ е украински олигарх, бивш шеф на енергийната компания РосУкрЕнерго и сегашен шеф на групата DF - конгломерат с участия, вариращи от енергийна инфраструктура и химикали до недвижими имоти. През 2014 г. Фирташ участва в корупционни схеми, свързани с посредничество при сключването на сделки с газ между Украйна и Русия, чрез които се усвояват милиарди долари от незаконни печалби. Фирташ използва връзките си с руския президент Владимир Путин за закупуване на над 20 милиарда кубически метра газ от "Газпром" на цени далеч под пазарната стойност и използва близките си връзки с бившия президент на Украйна Виктор Янукович за препродажба на газта на Украйна, което доведе до загуба на най-малко 2 милиарда долара за руския народ. Фирташ бе обвинен от американски съд през юни 2013 г. за даване на подкупи, създаване на престъпна група и опит да подкупи индийски власти в замяна на преференциални договори за добив на титан. Фирташ също е подкупил германски власти, за да получи незаконно документи за статуса на разследване за корупция срещу него. През февруари 2017 австрийски апелативен съд одобри искане от Съединените щати за екстрадиция на Фирташ. През май 2017 г. адвокатите на Фирташ подават молба за закриване на делото с аргумента, че Фирташ няма връзка със Съединените щати. Делото понастоящем се разглежда от федерален съд.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4450 |18.09.2017 Чайка вече е при Цацаров . 2| 4197 |18.09.2017 И Цацаров като Радев: Новият ВСС трябва да избере шефа на ВАС . 4| 3980 |18.09.2017 Цацаров: Работата по отвличането продължава

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads