Реклама / Ads
2| 10648 |31.05.2013 АКТУАЛНО

Созополският вампир-красавец и без вампирски зъби

.
Прилича на римски аристократ. Няма никакви вампирски зъби! Напротив, оказва се, че е почти без зъби.
 

Истински красавец се оказа т.нар. вампир от Созопол, показва възстановката на лицето му, направена по черепа от световноизвестния наш антрополог проф. Йордан Йорданов, пише "24 часа". Прилича на римски аристократ. Няма никакви вампирски зъби! Напротив, оказва се, че е почти без зъби - изтрити били до корен от твърда храна...Мъжът, чийто скелет е прободен с лемеж - желязната част на рало, бе открит миналото лято до абсидата на църквата на манастира "Св. Николай Чудотворец" пред портите на стария град. Мястото на погребението показва, че това не е бил случаен човек.
 

Три месеца бяха нужни на проф. Йорданов, за да завърши творението си на базата на антропологични анализи и проби. Като първа стъпка бе направен отпечатък на черепа и отливка, след което последва възстановката на лицето на вампира. Чрез изтъкнатия антрополог созополският вампир се "сродява" с редица видни българи като Калоян, Самуил, Ботев и Раковски, чиито възстановки на лицата по череп са дело на проф. Йорданов.
 

След като бъде готов, скелетът ще бъде пренесен в Созопол и ще бъде изложен в специална витрина в сградата на археологическия музей.
В момента там все още се извършват ремонтни работи, за да посрещнат подобаващо основната си туристическа атракция за новия сезон. Три от най-известните световни гидове с препоръки за туристи посочват точно Созопол и по-конкретно скелета на вампира за най-горещата и любопитна дестинация за това лято.
 

"Време му е отново да започне да печели пари за града, както го е правил преди 700 г.", подхвърли шефът на Националния исторически музей проф. Божидар Димитров. Зад думите на известния созополчанин и виден историк се крие една прелюбопитна история за пирати, аристократи, дипломати, завист, омраза и отмъщение, която се е разиграла точно по тези наши земи. А "вампирът" вече си има име. То е Кривич.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 12613 |30.05.2013 НБЛ се включва в кампанията на „България си ти!“ – „Дом за Гелеменови“ . 2| 9054 |29.05.2013 Небесни послания висят в БТА . 0| 7105 |28.05.2013 „България си ти!” подпомогна бала на момче, учило на свещи . 1| 7901 |27.05.2013 Бобо и Печенката пяха на бала на Петър - едно от 13-те деца от бедно българско семейство

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads