Реклама / Ads
6| 8515 |05.12.2010 АКТУАЛНО

Спасяват заклещените в Духлата

.
Осем планински спасители, двама от които са лекари, ще участват в акцията по спасяване на седемте човека, които пороите заклещиха в пещерата „Духлата”. Това съобщава директорът на Планинската спасителна служба към Български червен кръст Кирил Русев, цитиран от "Фокус".
 

Той подчерта, че двамата лекари с оборудване ще влязат в пещерата, за да може на място да се окаже първа помощ и да се направи преценка на състоянието на пещерняците, поясни Русев.

В момента има екип с неопрени, който се опитва да влезе в пещерата, като екипите се сменят през час-два. Всеки момент ще влязат и екипи, които да евакуират хората.

Според спелеолози това най-сложната операция, при която трябва да се реагира. До блокираните хора има 800 метра наводнени галерии и няма никаква връзка под земята. Остава надеждата групата, притисната от водната стихия, да са са добре и да са в сухите части.

През последните часове се наблюдава спадане на нивата на подземните реки в Духлата след спирането на дъжда.

От два часа през снощи багери са работили непрестанно, за да отпуша водите на подземните реки пещерата. Нивото на една от камерите в пещерата  вече започва да пада.

„Гражданска защита" и Планинска спасителна служба продължават да се борят за спасяването на заклещените в Духлата

Преди години са били извадени 4 души след престой в пещерата от 96 часа - 4 денонощия.

„Винаги има реална опасност за хора, блокирани в пещера", допълни той.

Духлата е най-дългата българска пещера - 18 километра. Тя е на няколко етажа и е с няколко подземни реки.

Тази сутрин обилните валежи са станали причина голям камион да паднае в река Струма и придошлата вода го отнесла. Драматичният инцидент станал при укрепването на разрушения главен път Е-79 в Кресненското дефиле. Няма никаква следа нито от камиона, нито от шофьора, отнесени от придошлата река. Главен път Е-79 е затворен, съобщава БГНЕС.

Самосвалът трябвало да изсипе камъни в подкопаната от реката дясна лента от пътя в посока Кресна, когато се е свлякъл участък от пътя. Всичко станало за секунди и шофьорът не е успял да реагира, предполагат от полицията. Отбито е цялото движение. Спасителни екипи се опитват да открият отнесената машина и водача.

Пътуващите по маршрута са принудени да използват обходния маршрут през Симитли-Банско-Гоце Делчев-проходът Папазчаир-Катунци-Кулата и обратно. Движението през Папазчаир също е затруднено поради падащи камъни и свличащи се кални маси.

Придошлата река Струма отнесе част от трасето на международния път София - Кулата и засега движението в засегнатия участък се осъществяваше в една лента.

След полунощ реката покачи нивото си с над 5 метра и на 2 места в района на кресненските ханчета и гара Яворов превзе Главен път Е-79, който стана непроходим.
Най-опасно е положението в района на гара Яворов, където е отнесено половината трасе.

От община Перник призовават всички, които живеят край реките Струма и Рудащица да се евакуират. В село Драгичево са пристигнали екипи, осигуряващи евакуация на хората, но местните жители пазят къщите си и не желаят да ги напускат, съобщи кметът на селото Росица Стоянова.

София е изправена пред кризисна ситуацияя заради продължителния проливен дъжд. Най-тежко е положението в Нови Искър. Това заяви столичният кмет Йорданка Фандъкова, която обходи засегнатите от пороите райони.

В София вече има затворени пътни участъци, които са наводнени след проливния дъжд. Затворен е Околовръстният път от Бояна в посока бул. "Черни връх", като се пропускат само автомобили на градския транспорт.

Затворен е и пътят за Божурище, както и пътят между Кв. "Куманица" и стадиона. Затворено е Ломско шосе в посока "Обеля" от пешеходния светофар до училището за незрящи. От МВР предупреждават, че е много трудно преминаването по Самоковско шосе в района на Златната рибка, тъй като има свлачища. При положение, че нивото на река Искър продължи да се покачва има опасност да бъде залята психиатричната болница в Курило.

По информация на зам.-кмета на София Мария Бояджиева вече е започнала евакуацията на Психиатричната болница в квартал Курило. В района има екипи на „Гражданска защита", които оказват помощ на хората. Зам.-кметът препоръча на столичани, ако нямат неотложна работа, да не напускат домовете

Може да се наложи и евакуация на жителите на село Иваняне, тъй като се предвижда изпускане на язовира. Критична е и ситуацията е четири села на Радомир заради интензивните валежи.

Ако дъждовете продължат има опасност от заливане на река Блато и заливане на земеделски земи в селата Кошарите, Бобораци и Негованци. Усложнена е обстановката в Пернишко. Вътрешноградската магистрала в областния център е наводнена, предаде БНР. На места в региона река Струма е излязла от коритото си.

От Пътна полиция приканиха гражданите да излизат с колите си само при неотложна работа, за да не попадат в трудни ситуации.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 17| 11062 |04.12.2010 Дъждът потапя София, скъса се язовирна стена . 5| 6554 |04.12.2010 Дъждът заля 14 области . 16| 12365 |04.12.2010 В Правителствена се борят за живота на Вера Кочовска. Предсказания на пророчицата . 29| 7401 |03.12.2010 Д-р Кожухаров: СРС-та не доказват умишлено убийство на бебето

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads