Реклама / Ads
14| 6849 |29.05.2014 АКТУАЛНО

От Спешна помощ искат шоково повишение на заплатите

.
Днес медици и шофьори от столичната Спешна помощ излизат на протест, след като вчера стана ясно, че шефът й д-р Георги Гелев ще бъде отстранен от поста си. Лекарите излязоха в негова защита. Те настояват за по-добро заплащане и по-голяма сигурност по време на дежурства.
 

Напрежението около Спешна помощ се изостри след като в понеделник вечер в столичния квартал "Надежда" почина 40-годишната фотографка Елизабет Димитрова. По думите на свидетели, младата жена е издъхнала заради фаталното забавяне на линейката. Шофьорът на злополучната линейка заяви, че колата е закъсняла с 9 минути. „Когато пристигнахме, жената вече беше посиняла. Беше труп. Нахвърлиха ни се сякаш ние сме виновни. Псуваха ни, нарекоха лекарката „к**ва“, заяви шофьорът.

„Ние всеки ден спасяваме десетки човешки животи. Защо не пишете за това? Защо не снимате това? Умре някой и хоп – ние виновни. Нямало дефибрилатор. Ами няма! Ама и да има, как да приложиш дефибрилатор на труп!“, включи се разпалено друг колега медик.

Медиците от Спешна помощ заявиха, че са готови за ефективна стачка, ако не бъдат чути. Признаха, че работят на ръба на силите си – изтощени, с ниски заплати и подложени на ежедневен стрес, заплахи за живота и саморазправа. „Ако днес решим и всички накуп си тръгнем, кой ще спасява болните? Има хора, които наистина се нуждаят от помощ. И такива, които си мерят кръвното с нас“, заявиха възмутените медици.

Медиците разказаха, че голяма част от случаите са на хронично болни хора, които са абсолютно изоставени и занемарени от личните си лекари, има случаи, в които хората си правят експеримент кой от спешните екипи ще стигне пръв, като им устройват своеобразно състезание. Не са редки и случаите, в които някой вика линейка за препил на улицата непознат човек, не дочакват екипа да стигне до мястото, медиците търсят безуспешно и губят ценно време, защото пияния е станал и си е тръгнал.

От своя страна д-р Георги Гелев заяви в студиото: Поне от 5 години предлагам да се увеличат заплатите в Спешна помощ със 100%, шоково. Заплатите в момента са между 600 – 800 лв. Адекватната заплата, за да има хора е 1500 лв. стартово заплащане за млади специалисти. За този център трябват около 4-5 милиона лева за поддръжка. Не по-малко. 11 линейки обслужват София вместо 60. Преди 20 дни са съкратени 12 бройки от Спешна помощ. Бройките, представете си, от софийския клон са пренасочени към село Братя Даскалови. Спешната помощ е винаги на опашката. За нас винаги е най-орязаният бюджет, ние никога не сме чути.

Д-р Гелев коментира още, че за исканата му оставка е чул единствено от медиите, никой не се е свързал с него. Няма да подам оставка. Категорично не приемам упреците за лоша организация и недостатъчен контрол в Спешната помощ.

Знаете ли, от колко време искам среща със зам.-министър Джафер. Тя не намира време да се срещнем и да говорим. И накрая все Гелев е виновен. Предизвикателство е и много тежко да работиш за Спешна помощ".
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 38| 6977 |05.03.2014 Червено острие:Подписката за референдум не е истинска . 0| 7051 |21.01.2014 Празнуваме Бабинден-Денят на родилната помощ . 21| 7281 |04.12.2013 Екатерина Бончева: Заради прикриване на високопоставени, искат закриване на Комисията по досиетата . 4| 6228 |04.12.2013 300 митничари си искат работата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads