Реклама / Ads
6| 10426 |01.12.2007 АКТУАЛНО

СПИН-ът: ухапване от маймуна или световна конспирация?

.
Днес е Световният ден за борба със СПИН - една от най-коварните болести, сполетяла човечеството и неслучайно наречена "чумата на 20-и век". В България има около 600 регистрирани хивпозитивни, но в световен мащаб статистиките остават тревожни.
 

Смята се, че за първи път човекът се е заразил със СПИН след ухапване от зелена маймуна в Африка. Но никой от учените не дава отговор как толкова бързо се е разпространил и се е превърнал в епидемия и защо за около 26 години болните са няколко милиона. Д-р Атанас Гълъбов обаче е на мнение, че става въпрос за световна конспирация, в която главно участие взима САЩ. Според тази теория през 1978 г. в Америка са правени експерименти с нов вид ваксина срещу хепатит B, инжектирана главно на затворници-хомосексуалисти. След това било установено, че въпросната ваксина всъщност е смъртоносната болест СПИН, но причините за подобно развитие на болестта не са доказани.
 Откритието на синдрома на придобитата имунна недостатъчност прави известният и у нас д-р Люк Монтание през 1981 г., който беше сред свидетелите в Либия по драматичния за нас процес на петте медицински сестри и палестинския лекар. За жалост, лекарство за смъртоносната болест все още не е открито - най-сигурният начин за предпазване от СПИН остава кондомът или въобще да не се прави секс. В света са известни над 3 000 вида презервативи, но статистиката остава трагична - към този момент серопозитивните в света са 40 млн., като те са най-много в Африка. 2.5 млн. от тях умират за година. В България най-рисковата възрастова група са хората между 25 и 35 години, а най-младият носител на заразата е едва на 16 години. От центровете за изследване заболяването обясниха, че профилактичният преглед отнема едва 7 минути, а младите хора в България все по-често се подлагат на изследване, което днес дори е безплатно.
Днешната дата е обявена за Световен ден за борба срещу СПИН през 1988 г. Отличителният знак е популярната червена лентичка - символ на кръвта, която вирусът ,,руши", а формата й наподобява траурните ленти, които показват отиващия си живот.

freddie_mercury.jpg Една от най-известните жертви на болестта е легендарният вокалист на "Куин" Фреди Меркюри, който се заразява от СПИН най-вероятно чрез хомосексуален контакт в Лондон през 1990 г. Колегата му от U2 Боно пък е сред най-ентусиазираните  и последователни активисти в световната борба със синдрома на придобитата имунна недостатъчност. Години наред той лобира сред най-влиятелните хора в Щатите, за да се опрости външия дълг на страните от ,,Черния континент" и да им се помогне да се справят с проблема ХИВ. Именно и заради това е получил 3 номинации за ,,Нобелова награда за мир". Музикантът е на 10-то място в класацията на американското издание ,,USA Today" за 25-те най-влиятелни личности в света през последните 25 години. 24-то заема Райън Уайт, известен като ,,лицето на СПИН-а". Той разбира през 1984 г., че е хивпозитивен, след което е изключен от училище. Случаят скандализира света и за пръв път поставя проблема с отношението към заразените. Уайт умира през 1990 г., но така и не дочаква промяната в човешките нагласи към серопозитивните. Сред най-енергичните борци срещу "чумата на 20-и век" е и холивудската звезда Елизабет Тейлър.

И днес думичката ,,хивпозитивен" носи със себе си негативно отношение и неприязън у хората. Все още голяма част от обществото не осъзнава, че носителят на ХИВ не е престъпник, а болен, който не може да зарази околните с кашляне, а само по полов път или чрез кръвопреливане. Борбата с коварната болест продължава, търсенето на лекарство - също.  

Васил Василев

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 5722 |30.11.2007 Риана кацна у нас, довечера пее на площад „Батенберг” . 315| 88011 |30.11.2007 Търсят порноактьори у нас, плащат до 450 евро за час секс . 4| 6500 |30.11.2007 Ашраф взема Оля, Бойко води ритуала, Соломон и Гергана кумуват . 0| 5666 |29.11.2007 Легендарните Foreigner ще побъркват феновете тази вечер

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads