Реклама / Ads
14| 8813 |14.10.2010 АКТУАЛНО

Спират скандалния делфинариум на Петя Славова в Несебър

.
Несебър развали договора си с "Феста холдинг" с управител Петя Славова, на който бяха продадени 20 дка апетитен имот за строеж на делфинариум, заплашил град-паметника с изваждане от списъка на ЮНЕСКО.
 

"Борбата ни срещу порочния договор, с който една частна фирма получи златен имот в Несебър и се опита да ограби жителите на града, даде резултат. Изключително сме удовлетворени, че след три години, през които не се отказахме да защитаваме интересите на несебърлии, кметът и братя Диневи бяха принудени от справедливия обществен натиск да развалят сделката". Това заяви на сесията на общинския съвет в Несебър днес председателят на партия ДЕЛА Атанас Терзиев.

Съветниците гласуваха за разваляне на предварителния договор за продажба на 20 декара земя в Стария град между “Феста холдинг” и Община Несебър. Предложението бе внесено от кмета Николай Димитров, който доскоро заемаше съвършено обратната позиция – а именно “за” делфинариума. В основата му бе позицията на партия ДЕЛА, която от три години сигнализира всички отговорни институции, включително и прокуратурата, че сделката е неизгодна за града.

Скандалната продажба стана след оспорван конкурс през 2005 г. С нея "Феста" стана собственик на почти 1/5 от площта на историческия полуостров, срещу обещанието да изгради делфинариум. Освен начина на провеждане на конкурса, който можеше да бъде спечелен единствено от "Феста Холдинг" АД, този проект заплаши и статута на Несебър, като град-паметник към ЮНЕСКО.

След днешното решение за разваляне на договора, Община Несебър трябва да върне на “Феста холдинг” близо 5 млн. лв. за покупката на терена, както да възстанови и сумата за разкопките, които “Феста” извърши на терена с цел освобождаване на земята от протекцията на Националния институт по паметниците на културата.
“Днешното гласуване показва, че нашите сигнали за незаконните действия на кмета и братя Диневи, които в тандем бранеха “Феста” са били основателни”, заяви още Атанас Терзиев. „Всички опити за замяна на терена с апетитни парцели в Новия град и заплахите за искане на обезщетения отново обслужваха интересите на „Феста холдинг” и тандема Димитров-Диневи”, посочи още Терзиев.

От ДЕЛА припомнят още, че общината държи депозираните през 2005 г. средства в сметка в „Инвестбанк”, която е част от „Феста холдинг, т.е. парите никога не са излизали извън кръга от фирми на „Феста холдинг”. И до момента „Инвестбанк” е наемател на личен имот на кмета въпреки очевидния конфликт на интереси.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 9224 |14.10.2010 Яне вади корумпиран министър от кабинета "Борисов" . 27| 7031 |13.10.2010 Яне и Семов на гости на Алексей Петров . 13| 11930 |13.10.2010 Трактора бил личен бирник на Нешка Робева . 39| 14673 |12.10.2010 Провал за прокуратурата - съдът пусна Трактора и "наглия" Лебешковски от ареста

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads