Реклама / Ads
2| 6336 |20.12.2007 АКТУАЛНО

Списание TIME определи Владимир Путин за човек на 2007

.
Със същото признание два пъти е бил удостояван и Йосиф Сталин. Журналистите от авторитетното американско списание обясниха своя избор с факта, че днешните успехи на Русия се дължат именно на президента Путин- новият цар на страната.
 

 

Александър Иванов 

Владимир Путин не е добряк и не е някакъв бойскаут, твърдят още журналистите от изданието. Другите номинирани за човек на 2007 година бяха ексвицепрезидента на САЩ Ал Гор, писателката Джоан Роулинг, президента на Китай Ху Цзинтао и командващия американския военен контингент в Ирак Дейвид Петреус. Един от мотивите на TIME за признанието на Путин е, че той с изключително майсторство ръководи Русия и е постигнал стабилност на държавата след ерата на вече покойния Борис Елцин. Един от шефовете на списанието Ричард Стенгел смята, че Путин е направил невероятни неща, не се интересува толкова от гражданските права и свободата на словото, но Русия при него е изключително стабилна държава, а стабилността е най – важното за Руската федерация, затова руснаците го обожават. В редакционната статия на TIME пише още, че макар и да освободи президентският пост през март следващата година, то Путин ще продължи да ръководи страната вече в качеството си на министър – председател. Екип на списанието се е срещнал наскоро с Владимир Путин в неговата резиденция в Ново Огорьово, където той е разговарял с журналисти цели три часа и половина, въпреки голямата си заетост. Пред американците Путин е споделил, че никога през живота си не е изпратил нито един е-мейл, на бюрото си държи Библията, а всяка сутрин плува в басейн. Неговата любима песен се оказва “Yesterday” на Бийтълс, но често обича да отдъхва под звуците на музиката на Брамс, Моцарт и Чайковски.

3putintime1.jpgСъщо така Путин е споделил с американските журналисти, че смяга разпада на СССР за истинска трагедия, но не се стреми към неговото възстановяване. Руският президент е изключително благодарен на своите предшественици Михаил Горбачов и Борис Елцин, особено на последния, защото Елцин е дал на Русия свобода, което е абсолютно историческо завоевание . „Аз сам се удивлявам на неговия избор да ме посочи за свой приемник.” – казва пред TIME Путин. „Струва ми се, че всичко стана, защотоблизки хора на Борис Елцин му бяха казали, че аз ще бъда абсолютно искрен и с пълна сила ще работя за защита на интересите на Русия.” – допълва Путин. Признанието човек на годината списание TIME публикува в своя последен декемврийски брой от 1927 година насам. Пръв се окичва с него летецът Чарлз Линдберг, който сам прелита Атлантическия океан. Списанието припомня и вече позабравения факт, че в първата си новогодишна нощ като президент Владимир Путин е заминал за Чечня, където са се водели жестоки битки. Един от най – любопитните въпроси, които американските колеги са задали на Путин, е свързан с бившия световен шампион по шах Гари Каспаров и един от най- яростните негови критици  в днешно време. Самият Каспаров казва за Путин, че иска да управлява като Сталин и да живее като Роман Абрамович. Държавният глава на руската федерация възкликва по адрес на Каспаров – „Защо при своето арестуване той говореше на английски, а не на руски, неговите послания не са насочени към руснаците, а към западната аудитория, само по себе си това не говори ли нещо?” За Путин е показателен и факта, че партията на Каспаров на последните парламентарни избори даже не е могла да събере и един процент от гласовете на избирателите, а ева 0,9 процента. „Човек на годината” на списание TIME не е почетно звание, не потвърждение, нито пък признание за някакви особени заслуги, дори не е признание за популярност. То е просто признание за това, кои хора и сили променят света, независимо дали в положителна или отрицателна посока. Определението е признание за лидерство и за способността на дадени личности да водят хората след себе си. Владимир Путин направи изключително много Русия да заеме полагащото и се място на световната карта, именно поради тази причина той е човек на 2007, са заключителните аргументи на списание TIME.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 6333 |20.12.2007 Дзукеро ще запали българските сърца с концерт през май . 2| 6457 |19.12.2007 Той е дебеееел, но много щедър! . 3| 11134 |18.12.2007 Сем. Николови: «Американска мечта е каквото човек си направи сам от собствения си живот!» . 5| 6545 |17.12.2007 Морякът Станко Михалев от потъналия кораб „Експлорър” е най- достойният българин за 2007 година

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads