Реклама / Ads
13| 6322 |16.10.2013 АКТУАЛНО

Според Гърция Македония не съществува

.
Гърция не може да бъде солидарна с Република Македония, тъй като според депутатите в гръцкия парламент такава страна не съществува. Това заявиха в Брюксел депутатите от управляващата партия Нова Демокрация Йоанис Кефалоянис и Дионисия Авгеринопулу, цитирани от македонската телевизия Канал 5.
 

Те бяха попитани дали, след проявената солидарност от страна на държавите членки на Европейския съюз и преди всичко на онези от еврозоната за спасяването на Гърция от банкрут, сега не е време Атина да прояви малко солидарност към Република Македония и да позволи на македонската държава, която от осем години е кандидат за членство, най-накрая да започне преговори за членство в Европейския съюз и да влезе в НАТО, депутатите от партията на премиера Андонис Самарас реагираха единно: "Как да бъдем солидарни към Република Македония, когато такава страна не съществува!".

Добавяйки, че този въпрос не е важен за Гърция, депутатката Дионисия Авгеринопулу посочи, че нейната страна е проявила солидарност към всички страни, които са поискали това, а в държавата бивша Югославска Република Македония Гърция има икономическо присъствие и има позитивен подход за подкрепа на икономиката чрез инвестиране в страната, което е близко до управляващите. Ако някой е демонстрирал солидарност, това със сигурност е Гърция, пише още "Вечер".

Освен двустранните усилия и инвестиции, които Гърция прави в БЮРМ, ние участваме и в многостранни схеми чрез Европейския съюз и чрез международни организации, и парите, които идват в страната, са и наша помощ, заяви Авгеринопулу, цитирана от изданието.

Стивън Евънс, помощник генерален секретар на НАТО, в началото на седмицата отказа да изговори името на държавата, в която пребивава - Македония.

На конференцията, на която информира за разговора си с министъра на отбраната Талат Джафери, високопоставеният служител на НАТО замени думите "Македония" и "македонски" с изразите "вашата страна" и "вашата армия", подчертава в. "Вечер".

Евънс откри вчера в конференция в Охрид, посветена на справянето с невоенни предизвикателства.

Вестник "Дневник" публикува авторски текст на еврокомисаря по разширяването Щефан Фюле - под заглавие "Наваксване на изгубеното време". "Политически това не беше лесна година за вашата страна. Събитията от 24 декември в парламента и политическият бойкот, който последва, хвърлиха сянка върху напредъка на страната към нейната евроинтеграция", посочва в текста европейският комисар.

Положени бяха големи усилия и труд за превъзмогване на тази ситуация. Загубено беше скъпоценно време, което иначе би било използвано за по-добро изпълнение на реформите, а за това не могат да се обвинят никакви външни фактори - всичко се случи поради местни политически конфронтации, посочва още Фюле. След изминалия тежък период е време страната да се върне в правилния коловоз. Европейската комисия ще продължи да я подкрепя на този път, заключава в края на авторския си текст за скопския вестник европейският комисар.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 8830 |04.01.2013 Какво става в Македония? . 72| 28722 |09.06.2012 Откритие: Появи се разширената история на Македония . 13| 12581 |17.05.2012 Какво ще се случи с България, ако Гърция пропадне? . 49| 8901 |04.02.2012 Комунистите сами подаряват костите на Г. Делчев на Македония

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads