Реклама / Ads
5| 7924 |02.03.2017 АКТУАЛНО

Сръбски депутат провокира скандал между Белград и София

.
Побратимените Бареков и Живкович...
Изказвания на сръбския депутат Зоран Живкович - Кожуха провокират от известно време напрежение между Белград и София. Няколко пъти вече опозиционният политик се опитва да изкара сръбските управници виновни за недоразуменията, забъркани от българската прокуратура по случая с банкера Цветан Василев.
 
Игнорирайки всички закони, които уреждат процедурата по решаването дали Василев да бъде върнат или не от сръбските съдебни власти, той атакува правителството и президента като виновни. Намесва дори Интерпол, организация, която няма никакво участие в подобен процес. Самите атаки, които се сипят и по време на посещенията му в България, издават тотално непознаване на законите и умишлено изопачаване на истината. „Бавенето” на решението от страна на сръбския съд не е по вина на сръбските магистрати, а поради няколкократното преправяне, уточняване, конкретизиране и допълване на документите, изпратени от българското обвинение.

 

Преди дни стана ясно, че етичната комисия на сръбския парламент ще бъде сезирана за оскърбленията, които депутатът Зоран Живкович използвал по адрес на свои колеги. Той се подиграл на физиката на лидерите на партиите „Съединение” и Социалистическата парти - Драган Маркович и Ивица Дачич. Нарекъл ги дебелаци, с които трябва да се заеме „министерство на диетите”. Живкович използвал обидни квалификации и по адрес на президента Томислав Николич и премиера Александър Вучич, които според него имали „престъпни намерения” към Сърбия. Живкович за пореден път намесил и името на България в тези „нецензурни обвинения”, както ги определят негови колеги. Той директно облвинил Николич и Вучич, че нарочно препятстват предаването на банкера Цветан Василев. В нападките си Живкович стигнал дотам да твърди, че фабриката за стъкло в Парачин била дала безплатни бутилки на сръбския президент, за да вари ракия... Дори политици от опозицията нарекли това „лъжа и просташка проява”. Според Драган Маркович Живкович е ял бой преди време, защото е измамил свои партньори, цитира изданието „Курир”.

 

Лидерът на социалистите Дачич пък отказва да коментира „глупостите на Живкович”, но припомня, че е ходил с шал в топло време, което е доста странно. Шалът обаче не бил срещу студ, а да прикрие следите от душене, пише още „Курир”.

 

Прякорът Кожуха залязващият политик получил заради съмнителната търговия с кожуси, в която бил замесен. Предполага се, че именно заради тази далавера и е бил пребит.

 

Живкович е бил кмет на родния си град Ниш. По това време той е замесен в огромен скандал по криминално придобиване на огромни терени с лозя. През 2000 г. е назначен за вътрешен министър. Точно тогава е извършен атентат, при който е убит премиера Зоран Джинджич. Сръбски медии и политици усилено питали, как така службите и МВР да проспали готвеното убийство, в което се оказали замесени и хора от спецчастите и службите. Отговор обаче не получили. Не само това, но Живкович успял да се пребори и заема тогава поста на премиер временно.

 

Живкович се появява за първи път в България при основаването на партията на Николай Бареков преди няколко години. Тогава целият му престой е бил финансиран с пари на фирми, свързани с КТБ, която той днес напада. Храненикът на банката днес упорито мълчи за този период. Слухове обаче твърдят, че той и днес получава щадри хонорари, този път от Делян Пеевски чрез Бареков, за да създава напрежение в сръбско-българските отношения. Това е трудно доказуемо, но активността му в София наистина е силно съмнителна и води до подобни изводи. Живкович, например, никога не говори за българското малцинство в Сърбия, за икономическите отношения между двете страни и културния обмен, който напоследък е особено активен. Запитан през 2015 г. от сръбски журналисти, които събирали мнения за триумфа на българския драматург Христо Бойчев и пиесата му „Великият Гетсби” в Белград, Живкович признал, че за първи път чува за такова нещо. А пиесата бе играна при огромен успех на култовата сцена на залата за опера и театър "Мадленианум".

 

Липсата на реакция от страна на българското Външно министерство по повод словоблудствата на сръбския депутат и упражненията му върху българо-сръбските отношения на най-високо ниво, буди съмнения, че доскоро управляващите са имали изгода от подобно поведение.  

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 9778 |27.02.2017 Скандал! Синдиците на КТБ са похарчили над 120 млн. лв. . 0| 3989 |27.02.2017 Скандален ЧСИ да бъде изгонен за 3 г. иска Камарата . 14| 6469 |27.02.2017 Взривяващ дебат между Караянчева и Симов за Кърджали

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads