Реклама / Ads
7| 6456 |13.05.2019 АКТУАЛНО

ВАС ”заповяда” на фонд ”Земеделие” да даде информация за одобрените за финансово подпомагане

.
Източник: БГНЕС
Върховният административен съд (ВАС) окончателно задължи Държавен фонд ”Земеделие” (ДФЗ) да предостави на Антикорупционния фонд (АКФ) достъп до документация, свързана с одобрените заявления за финансово подпомагане. Решението на съда е от 8 май, уточняват от Антикорупционния фонд.
 

Съдебният спор възникна заради решение от 27 октомври 2017 г. на ДФЗ, с което се отказва предоставяне на поискана от АКФ по реда на Закона за достъп до обществена информация заповед на изпълнителния директор на фонда за одобрение на заявление за подпомагане от 2016 г., с подписа на предишния изпълнителен директор на фонда и настоящ земеделски министър Румен Порожанов.

 

Тогава от ДФЗ уточняват в отговор до АКФ, че исканата информация "нито е свързана с обществения живот в Република България, нито ще ви даде възможност да си съставите собствено мнение за дейността на ДФЗ - разплащателна агенция". Решението за отказ беше обжалвано пред Административен съд - София-град (АССГ), който потвърди, че в случая се касае именно за обществена информация и заявителят има право на достъп до нея.

 

От своя страна ДФ "Земеделие" обжалва решението на АССГ пред ВАС, който в крайна сметка приключи окончателно делото в полза на АКФ без право на последващо обжалване.

 

"Документацията, предмет на съдебния спор, съдържа важна информация за критериите, условията и реда, по който ДФ "Земеделие" одобрява заявления за подпомагане. Тази информация наистина е с висок обществен интерес, защото огласяването ѝ дава възможност за преценка законосъобразността на решенията на ДФЗ", коментираха от правния отдел на АКФ.

 

Миналата седмица Порожанов бе призован на разпит в специализираната прокуратура по разследването за злоупотреби с еврофондове, което се води срещу бизнесмена Миню Стайков и още 7 души. Разследването започна в началото на месеца, а Стайков бе обвинен, че е кандидатствал за субсидии по две европейски програми с фирми, регистрирани на децата на негови служители.

 

Земеделският министър уточни, че ако има служители на фонда, които са действали недобросъвестно, трябва да понесат отговорност.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 20429 |03.05.2019 Първо във Фрог: Вижте списъка на къщите за гости на ДФ ”Земеделие” . 17| 16539 |01.04.2019 Антикорупционен фонд: Проблемът със “забравената” тераса на Пламен Георгиев се усложнява . 4| 6374 |15.09.2018 ”Ню Йорк Таймс” и ”Вашингтон пост”: Българската полиция задържа журналисти, разследващи измами с еврофондове . 4| 6128 |30.04.2018 ЕС ще лишава от еврофондове членки без върховенство на закона

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads