Реклама / Ads

9| 5708 |29.10.2017 АКТУАЛНО

Станишев: Днешната реакция на ГЕРБ утвърди БСП като алтернатива

.
Сергей Станишев
Днешната реакция на ГЕРБ утвърди БСП като алтернатива. Това смята евродепутатът и лидер на европейските социалисти Сергей Станишев. Той написа пост в личната си фейсбук страница, за да обясни защо смята така.
Ето какво написа Станишев: Доволен съм, че приетата вчера на Kонгреса на БСП Политическа визия за бъдещето на ЕС ​откри същностната дискусия за председателството и за мястото на България в променяща се Европа.​ Всички искаме председателството на България да е успешно. Но това ​не ​ става ​с​ ​троснат тон и ​ декларации. ​Затова в​ чера БСП даде своя сериозен принос - с визия и конкретни предложения. Има няколко ключови въпроса, по които трябва да чуем мнението на правителството и да изработим национално съгласие:

1. Какви са вижданията на кабинета за 5-те сценария от Бялата книга на Жан-Клод Юнкер, кой от сценариите е най-добър за България и за ЕС, и как търсим нашите партньори сред другите държави-членки, за да го постигнем? Най-разгорещената част на дискусията предстои, а много от страните не са изоставили идеята за Европа на няколко скорости. Затова БСП вчера ясно заяви: искаме България в ядрото, а не в периферията на ЕС. Това може да стане с влизането на страната ни в Шенген и в Еврозоната, както и с равноправното ни участие в политиките по сигурност и отбрана. Ако и ГЕРБ искат това, нека видим координирани действия по присъединяването на държавата ни в Шенгенското пространство и приемането на Пътна карта за Еврозоната. И да, това не са приоритети на председателството, но са най-важните в настоящия дневен ред на страната ни. Ако сега пропуснем този прозорец от възможности, после много дълго ще го чакаме да се отвори отново. А дотогава ще седим в периферията.

2. ПЕС и БСП категорично се обявяват за Социална Европа. Предстои заседание на Европейския съвет в Гьотеборг следващия месец, посветено специално на социалната политика. То беше инициирано от нас, европейските социалисти, и ще бъде домакинствано от Стефан Льовен, който е от нашето политическо семейство. Очаква се приемането на специална декларация, която да постави Европейския социален стълб в центъра на европейската политика и бюджет за следващите години. На срещата ни миналата седмица Стефан изрично подчерта, че позицията на българското председателство ще е решаваща за отстояването на социалната политика в бъдещето на Съюза. Готови ли са управляващите да поемат този ангажимент, за да върнем Европа на гражданите и да се борим заедно за достойно заплащане и социална защита във всички сектори? Европейските граждани отдавна очакват това от институциите на ЕС и ако българското правителство го постави като приоритет в председателството, ще получи подкрепата не само на БСП, но и на ПЕС, и на всички леви партии и премиери. Нещо повече, на всички европейци!

3. По време на нашето председателство ще започне обсъждането на Многогодишната финансова рамка - бюджетът на ЕС за следващите 7 години. Заради новите предизвикателства пред Съюза и излизането на Великобритания, десницата в Европа предлага орязване на кохезионната и на селскостопанската политика с до 30%, както и промяна в принципа на финансиране - от безвъзмездно към проектно. Досега България е бенефициент от еврофондовете и не е тайна, че повече от 70% от публичните инвестиции са с европейски средства. Интересът на България е ясен: запазване на размера и на принципите на финансиране на кохезионната и на общата селскостопанска политика. И запълване на "дупките" в бюджета със собствени приходи за ЕС, като например данъка върху финансовите транзакции. Ако ГЕРБ отстои категорично и твърдо националния интерес на страната в тази дискусия, те категорично ще получат подкрепата на всички политически сили и на гражданите на България. А това е интересът и на целия ЕС, за да има солидарност и сближаване, а не растящи неравенства. Такава ​е ​ позицията на социалистите. И българското правителство ще получи подкрепа и от групата ни в ЕП,​ и от премиерите ни в Съвета, ако застане категорично зад това предложение.

4. Даването на европейска перспектива за всички страни от Западните Балкани е друг важен приоритет. Никой не бива да остане зад борда. Но това няма да стане със снимки. А със сериозна работа по приемането на Софийска декларация, подобна на Солунската през 2003 година. Освен политическата дипломация, тук трябва да включим и икономическата. Защото само през повишаването на стандарта на живот и растежа на икономиката може да мине по-бързото присъединяване на тези държави. А България има и политически, и икономически интерес това да стане възможно най-бързо. Това е голямата картина и не бива да я "скриваме" зад досиета и ремонти. Битката за Нова Европа ще се води ежедневно и ще започне точно по време на председателството на България. Нека не пропускаме шанса да се борим за силен и единен ЕС, обединен около своите принципи: солидарност, справедливост и възможности за всеки.

Това е основата и на националното съгласие. Ако ГЕРБ иска подкрепата на БСП, нека направим смислен, а не театрален, дебат в парламента. Тогава и българското правителство ще е силно - с мандат от Народното събрание и от цялата нация да отстоява интересите на българските, и на европейските граждани.

Ние свършихме нашата работа - предложихме визия и конкретни стъпки. А управляващите вместо да се цупят обидено, нека влязат в дебата. Но смислено. Не с "фейк" аргументи.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 5| 4013 |28.10.2017 Станишев: Симпатизантите очакват битка с ГЕРБ, а не да се изтребваме помежду си . 1| 3694 |16.10.2017 Сергей Станишев: Европа се променя, трябва да сме в ядрото . 1| 3452 |18.09.2017 Станишев: Приветствам готовността на Украйна да “работи с чуждестранни партньори”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads

БЛОГОВЕ