Реклама / Ads
4| 5222 |02.02.2016 АКТУАЛНО

Станишев: Да не се пипа Гърция от Шенген

.
Сергей Станишев
"Над 850 000 бежанци пресякоха морето, за да достигнат Гърция през последната година, акостирайки на малките гръцки острови. Задачата за управлението и обработването на броя пристигащи хора е изключително тежка. От никоя държава не може да се очаква сама да се справи с тези цифри и със сигурност не може да бъде накарана да връща незаконно бежанците", заяви председателят на ПЕС Сергей Станишев по повод спекулациите за изключване на Гърция от Шенген.
 

"Приветствам усилията на местното население, на гражданско общество, както и усилията на бреговата охрана в Гърция. Те са спасили хиляди човешки животи и техните усилия трябва да бъдат признати.

 

В същото време е ясно, че гръцкото правителство не е изпълнило всички свои задължения. Няма съмнение, че Гърция трябва да се съобрази с нейните отговорности към Шенген. Точно както няма никакво съмнение, че другите страни-членки трябва да изпълнят задълженията си и да приемат бежанците. По същия начин, всички страни по споразумението с Турция трябва да го приложат незабавно. Закъсненията са недопустими докато сме изправени пред такава драматична ситуация.

 

Идеята, че решението на тази криза е да се изключи държава от Шенген и да се направи опит да се натикат бежанците в един ъгъл на Европа, е не само неморално, но и антиевропейско. Солидарността не е a-la-carte меню, от което можем да си избираме. Единственото справедливо решение е всички  да си сътрудничат и координират общ европейски отговор. Това означава координиране по отношение на граничния контрол, справедливо споделяне на тежестта, сътрудничество с държави извън Европа, както и усилия за постигане на стабилност в Близкия изток.

 

Призовавам всички истински европейци да отхвърлят категорично дискусията за изключване на която и да е страна от Шенген”, каза още Станишев. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 14| 10766 |21.11.2015 Адв. Екимджиев: Сделката е "Не пипайте Цацаров" заради периферни промени в Конституцията . 1| 5580 |30.07.2015 В петък пускат пътя за Гърция през Кулата . 0| 5676 |17.07.2015 Дончев: И да се поискат пари за Гърция, отговорът ще е НЕ . 0| 5076 |16.07.2015 Д-р Т. Найденов за Фрог: Бойко да каже "ОХИ" на Гърция и Европа!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads