Реклама / Ads
11| 5518 |30.03.2008 АКТУАЛНО

Станишев е сам и не е воин. Защо?

.
Имало ли е среща или поне телефонни разговори между Станишев, Доган и Сакскобургготски след идването на Барозу в София. Участвал ли е в тях чрез конферентна връзка президентът Първанов.
 
Все въпроси от жизнена важност за българите. Шефът на парламентарната група на БСП Михаил Миков избърза във Велико Търново да заяви, че не знае за среща между тримата големи, нито дали ще има такава през следващите няколко дни. За рождения ден на Доган не се е сетил или пък знае, че освен за подаръци и благопожелания за друго не се е говорило. Миков очевидно иска да ни внуши, че управляващите са напълно спокойни и не се поддават на натиск. И още, че ще правят това, което искат, а не това, което се налага и искат повечето българи. Колко недалновидно. Не се ли сеща Миков, че посланието на думите му би могло да се схване и като пълно пренебрежение към ЕС, българите и Барозу. Не му ли минава през ума, че подобно неглежиране на скандали, които седмици наред тресат държавата, е вид политическа дебилност? Или му се иска и у нас хората да излязат на улицата като в Унгария и полицията да ги усмирява с маркучи и палки. За да се покажат мускули. За някои партийни другари това може да е епичен филм, но само за тях. Жалко. Печелят Волен Сидеров, Бойко Борисов и дори разпокъсаните структури на дясното. Което може и да е за добро, като се има предвид корупционния водопад, който залива тройната коалиция.

Като си пееш Пенке ле, кой ли те слуша. Това послание излъчват с ограничените си жестове водещите политици у нас тези дни. Пенка е Барозу. За нашите управляващи очевидно почивните дни са за почивка, лов, срещи със семейството, бизнес срещи в страната под формата на срещи с електората. Ориент без елементи на европеизъм. Тази ленност принуди дори еврокомисар Миглена Кунева да изрече фразата „няма време". Каза я по повод мерките, които трябва да се вземат срещу корупцията у нас. Тя рядко ни е впечатлявала с красноречието си. Безспорно е обаче, че е усвоила дипломатическия и евроезика на висшите чиновници, които избягват директни отговори и предпочитат иносказателни и учтиви форми. „Няма време" в сегашната ситуация означава, че сме се осрали до ушите и ако не се отстранят спешно някои хора от управлението, няма шнорхел, който може да ни спаси.

Станишев обаче изглежда сам и объркан. Опитва се да брани Румен Петков. От това губи той, коалицията, партията му и най-вече България. Кои са тези съветници, които успяват да му внушат това пагубно поведение? Българи ли са те? Ако да - страшно. Може би освен министри, от МС трябва немедлено да си тръгнат и поне дузина съветници, които са свързани по различни схеми с източвания на пари по всякакъв начин, в митнически далавери, във връзки са с бандитски групировки. Ако не знае за тях, да поразпита, да прочете някои стари документи от проверки и полицейски разработки.

Партийните лакеи определиха поведението на Татяна Дончева като ултиматум и Станишев бе принуден да се изрепчи, че няма да се поддаде на такъв. Тогава да гледа филма „Ултиматумът на Борн" - и в екшъните има полезни послания. По какъв начин трябва да му се каже, че има министри, които са компрометирани пред нацията или поне пред по-голямата част от нея. Не вижда ли докъде я докара Румен Петков. И само той ли... Не е сериозно да се правиш на корав по дребни въпроси, когато държавата е качена на купа сено с кибрит в ръка, ако може да перефразираме мисълта на офицерът от МВР и ДАНС, бивша барета, голям бизнесмен и научен работник Алексей Петров. Няма как хора без власт и влияние да клатят държавата, както се опитват група управляващи да ни внушат за Атанас Атанасов и Ваньо Танов. Опасни са тези, които държат цялото МВР в ръцете си, а чрез него кой знае още какво и кой.

Вече не е важно какви са личните подбуди на този или онзи партиен лидер, както и бизнес интересите на същите тези хора. Може да не му харесва на управляващия елит, но ще му се наложи да се съобрази с интересите на обществото. Лумпенизацията успя да нанесе огромни поръжения върху съзнанието на българина, но все още е останало парченце достойнство и жажда за справедливост. Надменното отношение към тази част от душевността ни не е полезен ход.

Станишев е сам и не е воин. Поне така изглеждат нещата отстрани. Сам той ще остане, но дали може да бъде воин - ще проличи през следващите два дни. Това не е ултиматум, а прогноза. Толкова ли е трудно да се допусне, че и други хора в държавата, освен съветниците могат да бъдат прави?  Frognews.bg

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 6627 |28.03.2008 Карла Бруни предизвика фурор в Англия . 9| 31592 |28.03.2008 Внимание! Не всички студиа за татуировки и пиърсинг са легални . 13| 7327 |28.03.2008 Пламна нова религиозна война между Запада и Изтока заради филм . 1| 7989 |27.03.2008 Ричи Самбора арестуван в Калифорния

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads