Реклама / Ads
0| 4658 |05.10.2009

Стартира Нобеловата седмица в Швеция

.
Днес, с обявяването на тазгодишния лауреат или лауреати на Нобеловата награда за медицина или физиология в Швеция, започва 108-ата 'нобелова седмица'.

В продължение на седем дни хората по света ще узнаят кои ще бъдат нобелистите за 2009 г., учредена от шведския учен и бизнесмен Алфред Нобел. По негова воля и желание наградите се присъждат за най-важните открития във физиката, химията, физиологията и медицината, за забележителни литературни постижения, за дейност в интерес на световния мир.

През 1968 г. е учредена награда и за икономически науки, финансирана от Шведската национална банка.

Комисии, в които участват представители от Шведската кралска академия на науките - за физика и химия; Каролинския медикохирургически институт в Стокхолм - за медицина или физиология; Шведската академия по литература - за литература и 5-членен комитет за укрепване на мира избран от норвежкия парламент, излъчват номинираните кандидати.

Първата Нобелова награда е връчена през 1901 година - пет години след смъртта на Нобел. Церемониите в Стокхлм и Осло по традиция се насрочват на 10 декември, годишнината от смъртта на Нобел. От 1902 г. всички награди, с изключение на тази за мир, се връчват в Стокхолм, в Концертната зала, от краля на Швеция. Нобеловата награда за мир се връчва в Осло. Всяка награда може да бъде присъдена най-много на трима номинирани.

Наградите представляват златен медал, диплом, удължаване на шведското гражданство и парична сума. През тази година паричната сума е на стойност 10 милиона шведски крони или 1,4 милиона долара.

Ако има двама победители в една категория, наградата се разделя поравно между тях. Ако победителите са трима, награждаващият комитет има правото да раздели поравно наградата между тримата или да даде половината на единия, а по една четвърт на другите двама. Честа практика е лауреатите да даряват парите в полза на научни, културни или хуманитарни дейности.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay Donate now
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. Сайтът Bulgaria-News стартира със стилен купон 29| 10416 |10.02.2009 . Eвропейският парламент фиксира 48 часова работна седмица 1| 5568 |20.12.2008 . Марти Ахтисаари получи Нобеловата награда за мир 4| 4332 |10.12.2008 . "Отпечатъци" на Мира Баджева стартира "в жълто" 73| 8312 |07.12.2008

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads

НАЙ-ЧЕТЕНИ

    Реклама / Ads

    БЛОГОВЕ

    ДОБРО УТРО