Реклама / Ads
8| 7642 |14.05.2018 АКТУАЛНО

Стефан Солаков: Папата прости на Али Агджа, но не оневини България

.
Стефан Солаков
Годините, които изминаха, 37 ако не се лъжа, бяха едно доказателство, че когато един почти библейски мотив се разиграва, то геополитиката разрушава една човешка съдба.
 

Човекът не е подозирал, че ще стане пионка в световна конспирация. Това коментира по БТВ журналистът Стефан Солаков, участвал активно в кампанията в защита на Сергей Антонов, по време на процеса за атентата срещу Папа Йоан Павел II.

 

Според Солаков това е било една предварително манипулирана акция, в която са били замесени държави от Западна Европа, когато там избухват протести срещу демократичната власт. Именно Италия е една от горещите точки, където напрежението е най–силно, каза той.

 

Атентаторът Мехмет Али Агджа е вкаран в една операция да прочисти Турция от такива „вестникари“, както наричат тогава журналистите, казва Солаков. След като извършва убийство, той е вкаран в затвора и в последствие е изваден именно от такива престъпни организации, за да извършва подобни услуги. Когато минава през България Агджа установява връзки с турски контрабандисти, покровителствани от нашите служби, които главно се занимават с трафик на наркотици и оръжия. Минавайки от тук има твърдения, че при посещение на Папата в Турция преди години, именно Агджа е направил призив той да бъде разстрелян като „копиеносец“ на войнственото християнство, заявява Солаков.

 

Когато се озовава в Италия, италианската мафия има нужда точно от такъв терорист. Идеята е той да стреля по папата, но без да го убива, което личи и от начина, по който е извършено престъплението. Година по – късно по показания на Мехмед Али Ахджа като обвиняем е привлечен и българинът Сергей Антонов. Според Солаков има замесени и българи в изкуствено създадената българска следа в този атентат. Първоначално се е смятало да бъде натопен руски дипломат, но по–късно е бил избран Антонов, защото е по–слаб психически и е имал доста проблеми по това време, допълни гостът. Тогава напрежението между Италия и България ескалира и временно са прекратени дипломатическите отношения между двете страни. По-късно обаче се оказва, че Агджа лъже, тъй като се обърква в твърденията си.

 

Солаков отрече твърдението, че Папата въпреки всичко е оневинил България. По думите му той до последно не е излизал с официална позиция за това и е имал влечение именно към подобни конспиративни теории.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 22| 15285 |22.04.2018 Стефан Софиянски: А защо Фандъкова не е придвижвала преписките в ”Младост” . 14| 13856 |19.11.2017 Огнян Стефанов: Оставката на Главчев показа кой кара влака . 6| 20630 |26.08.2017 Огнян Стефанов: Някой от управляващата тройка ще накисне другите /видео/ . 8| 16486 |02.07.2017 Огнян Стефанов: Лесно проверимо е, дали Цацаров е пуснал SMS-а на Борисов

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads