Реклама / Ads
16| 14210 |04.02.2019 АКТУАЛНО

Столичани застанаха зад Лозан Панов и поискаха независимо правосъдие

.
Източник: БГНЕС
Обединени от каузата за правосъдие столичани се събраха тази вечер пред НДК, за да се включат в протестният марш под мотото ”Да защитим Правото и Съда от Прокуратурата и Олигархията”. Той се организира от Инициатива ”Правосъдие за всеки”. В протеста се включиха и много столични юристи.
 

Граждани и юристи  тръгнаха на на протестно шествие към Съдебната палата в София.

 

Протестиращите се обявяват в защита на председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов. Пред Съдебната палата протестиращите издигнаха лозунги "Съдебна реформа сега", "Аз подкрепям Лозан Панов", "Аз искам независимост на българския съд и върховенство на правото".

 

Те заявиха, че Всишият съдебен съвет не се съобразява с решения на съдилищата, че парламентът бълва лобистки закони в полза на големите корпорации, като Законът за горивата. Демонстрантите не искат да виждат упражняване на двоен стандарт - за едни хора институциите си затварят очите, а за други се търси най- дребния повод да бъдат персонално атакувани. Хора, чиито интереси биха били засегнати от една независима проверка и от един безпристрастен съд, инспирират подобни проверки.

 

Недоволството бе насочено и против Закона за личните данни, който според юристите е опит за цензура върху свободата на информация. Всичко е в посока на един пълзящ авторитаризъм, срещу който всички трябва да се борим, предупредиха те. Лозан Панов се превръща в знаме в борбата за независимо правосъдие.

 

„Правосъдие за всеки” твърди, че „Целта е ясна – съдът трябва да бъде овладян изцяло чрез прокуратурата и мнозинството във Висшия съдебен съвет. Да бъде подчинен на олигархията, която управлява цялата държава и има влияние над всички власти”.


Припомняме, че съдиите от спецсъда искат проверка на Панов заради възложена от него проверка на дейността на Апелативния спецсъд. Най-вероятно става въпрос за случая "Десислава Иванчева", заради който Панов постанови проверка на действията на Апелативния спецсъд от ВКС.

 

Проверката беше наредена, след като при второ искане Иванчева и заместничката ѝ в "Младост" Биляна Петрова да бъдат пуснати под домашен арест, Апелативният спецсъд спря изпълнението на решението, докато се произнесе по жалба на прокуратурата срещу решението на първата инстанция двете да бъдат пуснати.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 12957 |19.12.2018 Евромагистрати пишат на Юнкер: Животът на Лозан Панов е застрашен . 8| 17242 |22.06.2017 Лозан Панов отговори на Борисов за болтовете . 7| 10700 |23.06.2017 ”Да, България”: Лозан Панов да обжалва отказа на прокуратурата за болтовете . 3| 9957 |17.06.2017 Лозан Панов: Гласувах за връщане на нормалността във ВСС

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads