Реклама / Ads
3| 5512 |07.02.2017 АКТУАЛНО

Страховете на „Госпожа Антикорупция” в Румъния?

.
Лаура Кьовеши
Наричат Лаура Кьовеши „Госпожа Антикорупция” в Румъния. Тя ръководи Националната дирекция за борба с корупцията, институцията гордост на румънците, която в последните години изправи пред съда бившия премиер Адриан Нъстасе, още много министри, кметове и депутати в северната ни съседка. Сега Лаура се страхува за бъдещето на агенцията.
 
„От миналата сряда всеки ден има риск за съдебната система в страната”, каза тя в ексклузивно интервю пред bTV.

Управляващите в Румъния не смятат да подават оставка, а само да направят козметични промени в кабинета. Най-вероятно в следващите дни първи с поста си ще се раздели правосъдният министър. За осма поредна вечер хиляди са на протест в Букурещ и искат оставка на правителството. Провежда се и контрапротест пред президентството.

„За последните няколко години се смениха няколко правителства, но дирекцията за борба с корупцията остава непроменена. Единственото безпокойство сега е със законодателството, да не се променя, защото това може да засегне сериозно нашата работа”, допълни тя.  

„Искам правителството да ни подкрепя не само на думи, искам да виждаме действия и факти от тях”, категорична е Кьовеши.
Румънският президент: Кабинетът сгреши, но трябва да остане на властСпоред Клаус Йоханис сега не е време за предсрочни избори в страната

„Искам бъдещите ми разговори с моите европейските колеги да бъдат в сегашно време, не в минало време за това, което сме правили преди и което вече не можем”, изтъкна тя.

В неделя кабинетът обяви, че отменя указа, с който се декриминализират някои корупционни престъпления. Вчера обаче изненадващо в агенцията са получили почти същия указ, трансформиран като нов проектозакон.

От правителството впоследствие се отказаха и от него.  „Няма никакви гаранции, че това няма да се случи отново и че управляващите няма да опитат отново да го прокарат по някакъв начин в парламента”, отбеляза Лаура Кьовеши.

Сега всички очакват и какво ще е решението на Конституционния съд.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 2214 |28.03.2024 Politico: Дезинформацията се превърна в най-голямата заплаха за честността на изборите . 25| 5866 |27.03.2024 Дойче веле: Руските наказателни колонии - новият Гулаг . 29| 2814 |26.03.2024 Избори! ГЕРБ отхвърли предложението на ПП-ДБ за правителство с втория мандат . 1| 11004 |26.03.2024 Meduza: 10 въпроса, на които няма отговор три дни след атентата в Крокус

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads