Реклама / Ads
48| 7417 |20.02.2011 АКТУАЛНО

Е. Сугарев: Натискат Цветанов, за да обяздят Борисов

.
Едвин Сугарев
Алексей Петров не може да прости, че му врътнаха кранчетата на контрабандата, които течаха към него и БСП. Ставаме свидетели на един парадокс, в който няколко човека въртят на пръста си държавата и я разиграват като мечка на мегдан.
 

Този взрив пред в. Галерия беше организиран точно на годишнината от арестуването на Алексей Петров и беше на същия булевард, по който преминават еврокомисарите, преценяващи доколко България е готова за Шенгенското пространство. Фактите говорят за това, че този взрив е преднамерен и организиран от кръгове, близки до самия вестник, това казва Едвин Сугарев в интервю за Блиц. 

Всички се досещат откъде идват флашките, които някакви субекти с шлифери и шапки носят в същия “вестник”. Но въпреки това те имат ефект. Така че едно е досещането, друго са негативните ефекти върху нестабилността на правителството в момента. В крайна сметка правителствата се сменят, но по-лошото е, че се нанася удар върху геополитическите шансове на България. Тези удари вредят изключително много и това е едно наистина предателско дело.

Дестабилизацията на държавата е очевидна. Ставаме свидетели на един парадокс, в който няколко човека въртят на пръста си държавата и я разиграват като мечка на мегдан. Това е, общо взето, ситуацията в момента. Другият много по-сериозен парадокс е, че всички политически сили използват това разиграване за своите собствени цели. И тези цели често не са свързани с български, а с чужди интереси. Имам предвид, че това се случва точно в момент когато се решава дали България ще продължи работата си по руските енергийни проекти, или ще ги стопира, каквато тенденция се очерта напоследък.

Според мен целият натиск и цирк с флашките е свързан имено с тези стратегически интереси, които има Русия в България. Те не засягат само страната ни, те са свързани с много по-широки хоризонти на очаквания. Примерно Русия разчита чрез строежа на АЕЦ - Белене да направи пробив в контекста на Европейския съюз чрез евентуалното забавяне на внасянето на вноската за „Набуко” и така да получи предимство при правенето на своя конкурентен проект „Южен поток”. Това са сериозни интереси, за отстояването им не се жалят никакви средства. Парадоксалното е обаче, че изведнъж всички политически сили започват да експлоатират скандалите. Тези флашки, СРТ-та се експлоатират независимо от това, че още няма яснота дали са реални или монтирани – а това е много вероятно според сегашните експертизи.

Като казвам всички политически сили, в това число поставям и синята коалиция, която поставя абсолютно идентичните искания с другите за махането на Цветан Цветанов. Това го правят заедно с БСП, с президента Георги Първанов и с българската мафия преди всичко. Точно това каза Алексей Петров: „Махни Цветанов и нещата ще си дойдат на мястото.” Това беше неговото лично послание към Бойко Борисов.

Лошото е, че самата Синя коалиция не знае какво точно играе. Защото нито е в опозиция, нито е съюзник на управляващите. Опитва се да стои между два стола – което, първо е опасно, второ е неприлично като поза. Ако трябва да бъдем точни, никой няма интерес в момента от изборите, а целият натиск върху Цветанов е свързан с идеята по някакъв начин да бъде обязден Бойко Борисов, да бъде направен послушен и да изпълнява това, което се иска от него. От друга страна, при евентуално пропадане на следващите парламентарни избори, от срив на електората на Бойко биха имали полза дори малки парламентарни структури като Синята коалиция. Тъй като те се надяват по този начин заграбеният от тях електорат от ГЕРБ да се върне при тях. Но това според мен е малко вероятно.

Другото, което има предвид Ал. Петров, е да се спре пресирането на престъпния свят в България. Което очевидно е доста осезателно и е довело до пресъхване на някои от кранчетата, които пълнеха джобовете на мафията и черните партийни каси - и най-вече тези кранчета, който са свързани с контрабандните канали. Естествено е, че той е свързан с тях. Това беше една от основните му функции като съветник (де факто управляващ ДАНС) - да направи така, че да преразпредели влиянията върху контрабандните канали и да осигури по този начин икономически силен гръб на БСП.

Ал. Петров по-скоро го кандидатираха за президент. Но и той самият намекна, че е готов при определени условия да поеме такава роля. Трябва да се има предвид, че е много странно подсъдим по един куп членове по Наказателния кодекс да се кандидатира за президент. А той според новото законодателство не би могъл да се ползва от имунитета, който имат другите кандидати. Така че това е една много трудна роля. Другото, което е много важно – има една много голяма разлика между двамата. Бойко Борисов има силна лична харизма. Той може всякакъв да е, може в миналото да е бил също такъв гангстер като Петров, но има харизма, докато Алексей Петров няма. Той просто действа отблъскващо и резултатът от подобно явяване на избори ще бъде минимален. Според мен Петров по-скоро иска да намали възможността да бъде осъден ефективно и по някакъв начин да избегне раирания костюм.

Аз не бих казал, че взрива е предизборната борба точно на Алексей Петров. Защото той е по-скоро изпълнител. Това е предизборната борба на БСП плюс президента, плюс един куп неидентифицирани политически субекти. Тя е в ход още от Нова година, когато се появиха първите СРС-та. И тя е напълно в съгласие с обсъждания месеци наред план на „Позитано” 20 за точно такава тежка компроматна атака срещу една единствена фигура в правителството с идеята тя да бъде свалена, като по този начин правителството се дестабилизира и Бойко Борисов бъде принуден да поеме сам ролята на кандидат за президент - съзнавайки, че друг негов човек няма да успее.

Идеята е да пуснат Борисов по президентската писта, след което ГЕРБ да се саморазпадне,
както обичайно се случва с лидерските партии от този тип. И на новите избори да се стигне до създаване на нова тройна коалиция от типа на старата, в която примерно ГЕРБ да играе ролята на НДСВ.

Ал. Петров е мултимилионер, бизнесът му е добре развит. Ако прегледате оценката на „Лев инс” към момента, в който той прехвърля парите – говоря за акциите на израелски бизнесмени с твърде съмнително застрахователно отношение, опит и разбиране на нещата, ще видите, че става дума за една много, много солидна сума. И второ – не забравяйте, че всички структури на „Лев инс” се контролират от любовницата му Ина Павлова – тя е упълномощена за това. Така че бизнесът му е същият, какъвто е бил преди това, само че твърде развит междувременно - не без помощта на израелски капитали. По- интересно е с какъв произход са тези капитали и дали не са свързани с някои руски мафиоти, които са намерили пристанище в Израел.

Бизнесът на Петров процъфтява под контрола на негови доверени хора. Той може да си бъде в ареста, може да бъде в затвора, но бизнесът му ще процъфтява. Надявам се Бойко Борисов да не стои със скръстени ръце! Другият вариант е да се договори с Алексей Петров, а това ще е най-неприятният вариант за България. Това означава,че първо – ще се гарантира отново управление тип тройна коалиция. Второ – отново ще започнат отвличанията и всички гангстерски безобразия, на които бяхме свидетели. И трето – ще се направи един гигантски геополитически завой към Русия - нещо, което окончателно ще ни изключи от кръга на партньорите на ЕС.
Аз горещо бих посъветвал Бойко да стисне зъби и да издържи докрай, каквото и да му струва това.
Човек като него никога не е сам. Първо – той може да разчита на доста сериозни бизнесмени в България, хора със силно влияние. Второ - когато става дума за сблъсък между български и небългарски интереси, между легална власт и мафия, човек трябва да заеме позиция. Смятам, че доста хора в България ще го разберат и ще го подкрепят.

Колкото повече наближава времето да се внесе обвинителният акт в съда, толкова “по-фундаментални” ще бъдат интервютата на Ал. Петров в неговия вестник („Галерия”) в неговото радио (К2) и в неговата телевизия (Канал 3). Вече ги има и трите, коментира Едвин Сугарев.

Според мен Бойко Борисов няма да махне Цветанов. Тук Волен Сидеров е абсолютно прав - Бойко ще направи голяма грешка, ако го махне. Не защото Цветанов е връх на сладоледа, има хора, които биха се справи по-добре от него, а защото Бойко ще покаже слабост. Ще покаже, че е способен да отстъпи под външен натиск, което ще бъде използвано много ефективно по-нататък. А освен това няма да е справедливо някак си, защото Цветанов наистина си слага главата в торбата и аз не бих дал пукната пара за живота му в момента, в който той престане да бъде министър, каза Сугарев.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 7079 |18.02.2011 Силна магнитна буря се стоварва върху ни . 12| 11173 |19.02.2011 Букурещкият договор - шамар за Сърбия . 5| 5782 |17.02.2011 ЕК ни хвали за митниците, мъмри ни за СРС-тата . 37| 5852 |16.02.2011 Ал. Чирков: Още при Т. Живков исках спешни центрове

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads