Реклама / Ads
55| 16277 |12.01.2015 АКТУАЛНО

Султанът на Оман се оплакал на САЩ от български институции по казуса с КТБ

.
Султанът на Оман Кабус и държавният секретар на САЩ Кери
Реакциите на държавните институции в кризата с Корпоративна търговска банка ще бъде един от акцентите на визитата на американския държавен секретар Джон Кери в София. Визитата започва на 15 януари. Темата е била обсъждана предварително между Кери и султана на Оман Кабус бин Саид ал Бусайди в Мюнхен, Германия.
 
Предварителната уговорка била за половинчасов разговор, но той продължил близо четири часа. Оттам стартира европейската обиколка на високопоставения американец, съобщи за Фрог нюз дипломатически източник, пожелал анонимност.

Джон Кери бил запознат с проблемите, с които се сблъскали представителите на Държавния резервен фонд на Султаната Оман, който притежава 30% от капитала на КТБ в България. Описани му били спорните действия на правителството в лицето на бившия премиер Пламен Орешарски и бившия финансов министър Петър Чобанов, днес депутат о ДПС, както и на ръководството на БНБ, прокуратурата, МВР и ДАНС.

Именно след срещата със султана на Оман екипът на Джон Кери настоял в София една от основните теми за обсъждане да бъде върховенството на закона. Според американската страна неспазването на това върховенство пречи на България да бъде активен пълноправен член на Европейския съюз.

Другата важна тема ще е реформата в съдебната система, както и липсата на разследвания, съдебни процеси и присъди срещу корумпирани политици и управленци от висшия ешалон на властта. В САЩ и ЕК имало огромно количество сигнали и доказателства за прикриване на корупция в политическите среди в София, както и за отказа на съответните институции да противодействат на това явление.

 

Преди да пристигне в България Кери ще бъде на визита в Женева, Швейцария, където ще разговаря с външния министър на Иран Мохамад Джавад Зариф. Двамата ще обсъдят преговорите по иранската ядрена програма. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 21| 10146 |10.09.2014 С писмо до БНБ Оманският фонд гарантира оздравяването на КТБ . 26| 22112 |23.07.2014 ДАНС мина на автостоп, парите за командировки били в КТБ . 33| 6655 |05.03.2014 Депутатите възстановяват "Кремиковци"; тъгуват по бг стоманата . 4| 5536 |31.08.2008 Нобелистът Орхан Памук с нов роман за любовта

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads