Реклама / Ads
27| 9422 |11.02.2015 АКТУАЛНО

Свидетели срещу Алексей Петров треперят за живота си

.
Алексей Петров
Дръзналите да кажат истината свидетели по делото „Октопод” не знаят къде да се дянат от страх, след като стана ясно, че процесът започва отначало заради отстраняването на съдия докладчика Румяна Ченалова. Изпатилите си от Алексей Петров и неговите хора са убедени, че подсъдимите са направили всичко възможно съдийката да бъде махната, тъй като тя бе неудобна за тях. Не се съобразяваше с исканията на защитниците на „октоподите”, а заставаше на страната на обвинението.
 

„Не знам къде да се скрия. Убеден съм, че ще ме очистят”, разказа пред Фрог нюз един от свидетелите срещу Алексей Петров, непожелал да застане с името си от страх. Къде е сега Цветан Цветанов?!, който гарантираше нашата сигурност, продължава той.

 

Друг свидетел притеснен за живота си отказа да коментира изобщо делото „Октопод”, трети пък – престана да вдига телефона си от паника.

 

По всичко личи, че някой предреши изхода на процеса. Още преди Софийски граски съд, където се гледа делото „Октопод”, да реши дали съдия Ченалова ще продължи да работи по процеса след като й изтече дисциплинарната проверка, шефът на Етичната комисия Ясен Тодоров публично обяви, че тя няма да се занимава повече със случая и всичко започва отначало. Тогава от СГС заявиха пред Фрог нюз, че все още има шанс съдийката да гледа делото и затова тя не се кани да обжалва отстраняването си. Така казаното от Ясен Тодоров се сбъдна. Хора, които го познават, предположиха пред Фрог нюз, че му е наредено да бъде отстранена Ченалова от върховете на властта.

 

За делото не е пречка изобщо дисциплинарната проверка на съдийката, тъй като тя приключва през юни. Дотогава само едно съдебно заседание щеше да има по график, тъй като член на съдебния състав отива на специализация в чужбина, която ще приключи през май.

 

При започване на процеса отначало шансът истината за Алексей Петров и неговите авери да се докаже е минимален. Свидетелите, намерили веднъж кураж да разкажат за издевателствата над тях, втори път няма да посмеят, предупреждават те.

 

Ето и част от разказите на хора, опарили се от Алексей Петров и неговите съратници.

 

Пламен Устинов: След като дадох показания на 2 май, хора близки до Алексей Петров, ме притесняваха. Подал съм сигнали в Районно полицейско управление – град Тетевен, в ГДБОП и там са описани лицата. Обиждат жена ми, майка ми, минават покрай нас с коли и въртят гуми, отправят заплахи, провокират мои близки и мен самия. Как да не ме е страх, срещу коя групировка съм се изправил, ако си бях замълчал и всички други си бяха замълчали, тогава какво щеше да стане? Има свидетели, които не искат да свидетелстват.

 

Георги Цветанов: Алексей Петров ми отне лек автомобил “Мерцедес”. Държеше ме два дни заключен в един от офисите на ЗК “Лев Инс” на басейна “Спартак”. Заплашваше ме, насилваше ме, беше ми опрял пушка в слепоочията, за да преотстъпя имуществото си на Алексей Петров.

Припомняме, че именно по показанията на Цветанов срещу бившата барета е повдигнато и обвинение за насилствено отнемане на имущество през 1998 година, когато обвиняемият му нанесъл няколко шамара в ресторант „Златния телец”. Свидетелят твърди, че е накаран да прехвърли дяловете си от търговско дружество на израелски инвеститор”.

 

Николай Динков: Вземах кредити от свои колеги, които са висши ченгета. Парите ми трябваха за покупка на автомобили „Шкода” за своята таксиметрова компания. В един момент Венцислав Георгиев сложи лихва на заема и аз престанах да обслужвам задълженията си към него. От това последва среща с Янко Попов и Марчело Джотолов в хотел „Балкан” в Плевен. На вратата на хотела бях обискиран. При тях ме доведе криминалното лице Красимир Гулянски. Поставиха ми срок до края на месеца да се издължи на колегите си. От притеснение след срещата в хотел „Балкан” влязох по спешност в болница с диагноза исхемичен инсулт. Докато бях на системи човек на Попов и Джотолов ме посещаваше и ми напомняше за борчовете. Избягах от болницата и заминах за Телесе, Италия. И там ме намериха. Заплашиха ме, че ще разчленят семейството му, а сестра му щели да изпратят на Околовръстното за проститутка. Заплашиха ме още, че жена ми и детето ми ще бъдат продадени на украинците.


Иво Балевски: Бях заплашван и притискан от Марчело Джотолов за 100 000 лв. Изнесох се от вкъщи и се преместих да живея в Плачковци. Спрях децата от училище... Страхувах се за живота му, допълва от своя страна съпругата му.

 

Николай Русанов: „Дал съм обяснение в досъдебното производство. Не искам да говоря”.

 

В момента никой не защитава живота на свидетелите. Към тях са отправяни постоянни закани, но държавата е абдикирала. Затова и процесът се проваля. Затова все по-трудно хора се решават да свидетелстват, коментираха юристи.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 20| 10016 |09.02.2015 Ген. Петров за Фрог: Защо документите на Местан са подхвърлени на Методи Андреев? . 12| 10551 |03.02.2015 Адв. Симеонов за Фрог: Дошло е времето Петьо Петров да стане обвиняем . 9| 8522 |15.12.2014 Адвокати: Лъжесвидетели срещу Цв. Василев печелят от фирмите, които били "заставени" да управляват . 7| 12229 |12.06.2014 Организации със сигнали срещу следователя Петьо Петров

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads