Реклама / Ads
8| 5087 |18.11.2015 АКТУАЛНО

Свобода за Сидеров и Чуколов срещу 6000 лева

.
СГС не уважи искането на прокуратурата
Софийски градски съд остави без уважение искането на прокуратурата да наложи най-тежката мярка за неотклонение "задържане под стража" спрямо обвиняемите народни представители Волен Сидеров и Десислав Чуколов и наложи "парична гаранция" в размер на 6 000 лева.
 
Решението си, съдът мотивира с липсата на дадените за това предпоставки, а именно двамата да се укрият, възпрепятствайки воденето на наказателно производство срещу тях или да извършват друго престъпление. В хода на съдебните прения, държавното обвинение през цялото време поддържаше искането си, спрямо Сидеров и Чуколов да бъде взета най-тежката мярка за процесуална принуда "задържане под стража", а искането си прокуратурата обоснова с високата степен на обществена опасност на извършеното деяние.

Според защитата, не е налице нито една от комулативно дадените изискуеми предпоставки за налагане на най-тежката мярка за неотклонение, а доказателствата в подкрепа на искането на прокуратурата нямат необходимата доказателствена тежест.

Защитата отбеляза, че съдът разглеждайки първо мярката за неотклонение, редът на производството е бил нарушен, защото жалбата срещу задържането на Сидеров и Чуколов е предхождала искането на прокуратурата. Съдът се произнесе с определени по нея, като я определи задържането на Сидеров и Чуколов за срок до 72 часа като незаконосъобразно.

Ето и информацията на депутатката Магда Ташева във фейсбук: "Тази нощ в 3:15 ч. освободиха Волен и Десислав.
Стана нещо безпрецедентно. Състав на Софийския градски съд започна заседание точно в 0:00 часа на 17 срещу 18 ноември. В 1:20 ч. след полунощ завършиха пледоариите - на прокурора, който настояваше мярката за неотклонение задържане под стража да остане и на нашата защита, която пледираше за обявяването на 10 часовото им задържане под стража за противозаконно. И, разбира се, мярката да бъде смекчена. Те изтъкнаха, че прокуратурата е нарушила чл. 64 и чл. 63 от НПК при определяне на мярката и че й се е наложило да дописва (!?) обвинителния акт с някакви нови състави, каквито обвиняемите не са извършили и за които Народното събрание не е давало разрешение на Цацаров за задържане под стража (виж по-долу интервюто на Явор Нотев).
Съдията уважи исканията на нашите адвокати Явор Нотев, Константин Симеонов и Петър Петров. В 2:00 свърши изчитането на съдебното решение. Мина още един час, върнаха ги от Съдебната палата обратно в Националната следствена служба да подписват документите за освобождаването си. И малко след третия час на нощта ги пуснаха на свобода. "
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 49| 8035 |26.10.2015 ФРОГ ОКО: "Искаме морал", зоват протестиращи срещу Сидеров . 22| 5536 |11.06.2015 Сидеров беснее в съда, твърди че е "поръчан" . 1| 5374 |30.04.2015 Фрийдъм Хаус: Свободата на словото е в най-ниското си ниво от 10 г. насам . 62| 7714 |03.03.2015 Анатолий Карпов редом до Сидеров на шествието на "Атака"

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads