Реклама / Ads
14| 5768 |29.01.2009 АКТУАЛНО

Swissinfo: България може да си възвърне доверието в очите на Европа

.
България има да извърви дълъг път към ред и просперитет предвид пост-комунистическите си амбиции да стане Швейцария на Балканите, пише швейцарският сайт.
 

На 8-ми февруари швейцарските гласоподаватели ще решат дали да включат България и Румъния в трудовото споразумение, като по този начин работници от тези две страни ще имат улеснен достъп до швейцарския трудов пазар. България има огромен потенциал за развитие, както и самочувствие на европейска страна след като стана член на ЕС. Едно от предимствата на членството ни в ЕС е мобилността, като приблизително 940 000 българи в момента работят в чужбина. “За сметка на това първите признаци на глобалната криза се появиха в края на миналата година, когато много строителни работници започнаха да се връщат от Испания,” каза Алексей Лазаров от в. Капитал пред swissinfo. Швейцария не е топ дестинация за българските имигранти. Българите я възприемат като малка, затворена и отблъскващо скъпа. Бизнес контактите между двете страни са много ограничени.

Корупцията

Във всеки разговор с българин за състоянието на страната неизменно се стига до темата за корупция. Корупцията е навсякъде – от натрапливото и постоянно присъствие на катаджиите до най-високите нива в държавната администрация. Стигна се дотам, че ЕС спря финансирането на страната поради опасения, че парите се харчат неправомерно. “Сумата (която бе спряна) не беше голяма, но натискът върху правителството е огромен,” обясни Георги Ганев, икономист и директор на Центъра за либерални стратегии. “Политическата каста е под натиск от страна на българското общество и Брюксел. Има изумително сходство във възгледите им за корупцията и организираната престъпност. Правителството е принудено да осъществи реформи.” По отношение на организираната престъпност ситуацията е много по-добра, отколкото в годините непосредствено след падането на комунизма. “През 1990-те влиянието на организираната престъпност върху макроикономическите показатели на страната беше повече от видно. Имаше дефицит на бюджета, както и банки, които не извършваха дейност защото мафиотите ги бяха окупирали. Сега вече не е така. Все още има организираната престъпност в България, като някои от тези групи действат в международен мащаб, но вече не са на толкова високо ниво,” твърди Ганев.

Кризата

Друг въпрос, който занимава българите в навечерието на парламентарните избори е доколко страната може да бъде защитена от последствията на глобалната икономическа криза. “Съществуват сериозни заплахи за икономиката ни, но от друга страна имаме потенциал за растеж, защото в момента наваксваме,” каза Ганев. Важно е доколко потреблението на стоки в ЕС ще намалее, тъй като тези страни са основния партньор на България за износ. Рецесията не може да помрачи надеждите на студентите от СУ, които говориха пред swissinfo. Много от тях вече имат предложения за работа в България и искат да ходят на почивка в чужбина, но не и да работят там.

Малцинствата

В това отношение България демонстрира едновременно най-добрите и най-лошите резултати. Турското малцинство се радва на отлична социална и икономическа интеграция, а турската партия ДПС е във властта от 8 години и ще участва в изборите през юни 2009 г. Случаят с ромското малцинство е съвсем друг. “Те са жертва на дискриминация и са много по-зле от останалите етнически групи по отношение на здравеопазване, образование и заетост,” информира Ганев. “От друга страна това е страхотна възможност – да дадем достъп на такава голяма група до трудовия пазар...но ще е трудно и за двете страни, защото трябва да се преодолеят предразсъдъците, които понякога се използват за политически цели.” 

превод: Даниела Кирова 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 8551 |24.01.2009 За първи път показват регистър на загиналите фински войни в България . 6| 5392 |26.12.2008 Членството в ЕС помогна на България и Румъния да се разбират по - добре . 50| 11462 |26.12.2008 Анонимка в македонски вестник пак плюе срещу България . 2| 7763 |11.12.2008 Уникална фотография от последните дни на Павароти публикувана в България

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads