Реклама / Ads
18| 6601 |25.07.2013 АКТУАЛНО

Технология на успешния протест

.
Още при обявяване на окончателните резултати от изборите през месец май стана ясно, че в Парламента няма да може се сформира стабилно мнозинство и че всяко правителство, родено от безпринципната коалиция на БСП, ДПС и Атака, би било мъртво родено.
 

Мнението на множество наблюдатели бе, че е твърде вероятно в България да има нови избори заедно с евро изборите през 2014 г. Едва ли тогава, обаче, някой подозираше до какви низости ще достигне управляващата нова тройна коалиция само броени дни след парламентарните избори. Ако преди месец и нещо нови избори през май догодина изглеждаха приемлив вариант, то сега това вече е немислимо. С всеки изминал ден оставането на правителството на Орешарски носи само вреди за страната.

 Вече 41 дни гражданското общество протестира на улицата, а снощи протестът бе и окървавен. Въпреки това липсата на демократичен рефлекс у управляващите е потресаваща, макар и разбираема (все пак всички са достойни наследници на БКП и покорни слуги на Путин). Въпросът е какво да се направи сега, за да има резултат от протестите и да бъдат предизвикани избори още през октомври – ноември. Очевидно е, че правителството на Орешарски няма да подаде оставка поради две главни причини. Първо, най-нагло искат да откраднат 1 млрд. чрез актуализация на бюджета, като по този начин се отблагодарят на олигархичните кръгове, които им дърпат конците и се подготвят за новата предизборна кампания. И второ, трябва да изпълнят поръчката на Газпром.

 

И ето ни сега в патова ситуация. Хората протестират, управляващите се правят на глухи. Според мен за успеха на протеста е необходимо всички опозиционни партии да се включат активно в протестите. И тук не става дума за яхване на протеста от определени партии, а за ясна позиция и активни действия на всички партии, които подкрепят искането на протестиращите за незабавни избори през есента. Политическата класа определено е длъжник на гражданското общество. Хората направиха достатъчно вече повече от месец; те удържаха историческа морална победа над олигархичното задкулисие. Сега опозиционните партии трябва да помогнат тази морална победа да бъде трансформирана в политическа.


Чисто технологично трябва да се организира голям опозиционен митинг, на който рамо до рамо да застанат лидери на всички партии и обществени организации, които подкрепят искането за незабавна оставка и нови избори. Политическите партии трябва да призоват своите симпатизанти от цялата страна и София да бъде блокирана дори и за ден. На трибуната трябва да застанат лидери на партии, независимо от това дали се определят като десни, леви, центристки, националистически или други, на малки или големи партии, на лидери на синдикати и организации на работодателите, дори на леви интелектуалци и представители на БСП. Това не трябва да е предизборно обединение, а ясна декларация на ценностите, зад които се застава. Така ще се прокара ясна линия в обществото и всеки ще направи избор от коя страна да застане.

Всичко това трябва да се случи скоро. Иначе протестите ще ескалират и още по-лоши неща ще се случат. Политиците са на ход.


Пламен Борисов (https://www.svobodata.com/)
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 5479 |05.07.2013 Фандъкова: Няма да забраня протестите . 9| 8036 |04.07.2013 Марин Маринов: Абсолютна простотия на протестиращите е искането на оставката на правителството . 84| 8918 |26.06.2013 Протестът "На кафе" пред парламента стана жива верига (снимки) . 47| 9539 |17.06.2013 След протеста в неделя Сидеров влезе в грозни пререкания с журналисти и протестиращи

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads