Реклама / Ads
10| 8445 |29.08.2007 АКТУАЛНО

Тежък лондонски адвокат вдигна българска църква

.
Вдигнатият от Джон Бризби православен храм в махала Баба Стана в Орешака отвори врати. Над 500 човека се стекоха за паметното събитие, сред гостите се оказа и нашумялата американска писателка Елизабет Костова.
 

Генадий Маринов

"Истинска църква!” Това бе една от многото похвални оценки, които се чуха сред стеклото се невиждано множество (по грубите сметки на организаторите – над 500 души) за откриването на новия храм „Св. Богородица – Животоносен източник” в орешашката махала Баба Стана. Тази похвала ми хареса най-много. Първо, защото подчертаваше, че сътвореното от Джон Бризби – тежкият лондонски адвокат, влюбен в родния край на българските си прадеди, няма нищо общо с онези смехотворни параклисчета, нацвъкани по бензиностанции, новобогаташки имения и къде ли не из страната ни; и плод не на вярата, а по-скоро на кичозните и суетливи напъни да се представиш за нещо повече от това, което си. Второ, защото от пръв поглед се вижда, по-точно – усеща се, че тук всичко е много дълбоко и истинско: архитектурата на храма (следваща традициите на средновековните български църкви), солидният материал (изцяло от камък), дворът с цветните лехи, старата каменна чешма отпред; не на последно място – чистотата на помислите и искреността на дарителския жест на англичанина и на чаровната му съпруга Клеър Бризби, която също има немалка заслуга за съграждането на храма (нейна е идеята да се следва канонът на средновековните православни храмове по българските земи).

baba_stana.jpg Тържествената служба по освещаването на новата църква в Баба Стана почна сутринта в 8:00 ч. и продължи цели четири часа. Водеха я Ловчанският владика дядо Гавриил и Ставрофорен свещеноиконом отец Марин от Троян, а исото държеше група от троянския мъжки църковен хор. Споменахме за многото хора, дошли специално за събитието, но трябва да подчертаем, че наред с местните (сред които личаха троянският градоначалник Дилян Енкин, председателят на Общинския съвет Кольо Кацаров, кметът на Орешак Христо Илиев, полицейският началник гл. инспектор Петър Яшев, големият меценат Йохан Петков, известният пътешественик Миро Нанков, дори и 97-годишният бабастански летописец дядо Калчо, който живее в Орешак, но дълги години не бе идвал в родната махала) имаше гости буквално от цяла България – от София, Русе, Варна, Пловдив и т.н. А също и немалко чужденци – например най-популярната в момента американска писателка и българска снаха Елизабет Костова, дошла по покана на своя колега и приятел Юлиан Попов и съпругата му Таня Бризби, живеещите в Париж Елена Броке (тя е родом от с. Дълбок дол) и съпругът й Жан-Клод, приятелят на сем. Бризби Том Джентълмен от Лондон. На Баба Стана бе и една журналистка от най-авторитетното научнопопулярно списание в света – американското „Нешънал джиографик”, която не спря да снима с огромния си фотоапарат (макар дамата да отбеляза, че присъства като частно лице, няма да е изненадващо, ако се видим на страниците на мегаизданието). Особено впечатление обаче правеше друг иностранец – англиканският свещеник, който присъства на цялата служба (за божия човек от Острова научихме, че служи в църквата в университетското градче Оксфорд, но има отколешни връзки с България – когато през 70-те години на миналия век бащата на Клеър Бризби заемал поста посланик на Великобритания у нас, отецът бил в състава на британската мисия в София).

Церемонията по откриването на новия храм не приключи със службата. Оттам насетне - в двора на отколешното бабастанско школо (и то върнато към живот от дарителя Джон Бризби) - настана истинско народно веселие, съпроводено с курбан за здраве и късмет (както си му е редът, овнешката яхния и сватбарското жито бяха обилно полети с отлежала сливовица). Успешно за настроението се грижеха и троянският оркестър „Свежест” и женският хор от Орешак, воден от маестро Иван Генков. На хорото пък се хвана мало и голямо. По информация от достоверен източник, дни след откриването внушителният поток от посетители на новата църква „Св. Богородица – Животоносен източник” в мах. Баба Стана не секвал.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 13406 |28.05.2007 Учената мома Мартина Балева взела 2000 евро да докаже, че клането в Батак е българска раздувка . 0| 7163 |28.05.2007 Ще завъртя главите на българската публика! - заканва се порнозвездата Дора Месарош . 0| 8200 |28.05.2007 Немският режисьор Фолкер Шльондорф разказва една от най-шокиращите истории за католическата църква . 2| 8962 |22.05.2007 Англичани вдигат църква в Орешака, турци я строят, българин я иконописва

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads