Реклама / Ads
0| 6050 |16.05.2008 АКТУАЛНО

Темата за затвора доминира на филмовия фестивал в Кан

.
Първите филми от официалната програма обозначиха една тема, която присъства в лентите – съдбата на хората зад решетките. Аржентинското кино привлича вниманието на публика и кинокритика.
 

 

leonera.jpgФилмът, с който бе открит фестивалът в Кан - „Слепота” на режисьора Фернандо Мерейлес проследява историята на хора, губещи своето зрение по тайнствен начин. Показателен факт е, че болните във филма са поставени в условията на дом с почти затворнически режим. Отново решетките са своеобразен елемент във филма на аржентинския режисьор Пабло Траперо. Неговата героиня, в ролята Мартина Гусман, се намира в затворническо отделение, в което жениmdrtina_gusman.jpg излежават своите присъди, отглеждайки невръстните си деца, а съвсем не е сигурно, че тя е извършила наистина убийство. „Леонера” е един от потенциалните победители на фестивала според филмовата критика. Като цяло познавачи на филмовия фестивал в Кан коментират, че Аржентина е една от новите и перспективни територии за седмото изкуство. Сега погледите са насочени най- вече към Южна Америка, тъй като има и силно бразилско участие. Миналата година пък погледите се фокусираха към съседна Румъния. Още един от филмите в програмата разглежда темата за наказанието заради чуждо престъпление - „Три маймуни” на ceylan3.jpgтурския режисьор Нури Джейлан. Сюжетът е оригинален и търсещ отговорите на множество въпроси за човешката природа – горд, но беден шофьор се съгласява да изтърпи наказанието и  излежи присъдата на истинския виновник, естествено за доста пари. Той влиза в затвора, но когато неговата съпруга отива да вземе част от договорените пари от „работодателя”,  се влюбва в него. „Три маймуни” е майсторски издържан филм с любовен триъгълник и върви по следите на отчужданието в семейството на шофьора. Заглавието на лентата е вдъхновено от прочутата илюстрация с трите маймуни „Нищо не виждам, нищо не чувам, няма да кажа на никого”. В режисурата на Нури Джейлан можем да открием похвати, използвани от великите Микеланджело Антониони и Андрей Тарковски. Джейлан е известен в Кан и нищо чудно сега да получи признание за своята работа, въпреки че някои смятат неговия филм за малко претенциозен. Като контра на затворническата тема е анимационния panda.jpgфилм „Кунг-фу- Панда”. Той едва ли ще събере тълпи от почитатели, но пък внимание привлича актьорския екип, който го е озвучавал – Дъстин Хофман, Луси Лиу, Джек Блек и бременната Анджелина Джоли. Парпараците твърдят, че бремеността и се отразява чудесно, защото дъщерята на Джон Войт изглежда много по- добре, отколкото на фестивала миналата година. На Джоли поpanda3.jpg популярност може да съперничи друга актриса и многодетна майка като нея – Кейт Бланшет, която е в Кан за премиерата на новия филм за Индиана Джоунс. Бланшет с охота позира пред фотообективите на фотографите и разхожда по червените килими своите стилни и скъпи тоалети.

Александър Иванов 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 45| 19122 |28.04.2008 Култовият „Бягство от затвора” се завръща с 4-ти сезон . 2| 7229 |25.04.2008 Уесли Снайпс 3 години в затвора . 1| 6071 |08.02.2008 Ванко 1 излезе от затвора, пекат му агне . 2| 7148 |26.12.2007 Мишел Родригес посреща Коледа в затвора

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads