Реклама / Ads
33| 8451 |21.10.2011 АКТУАЛНО

Точат кинжала Кунева за убийството на ГЕРБ

.
Тайни разчети показват, че на балотаж първият ни европейски комисар бие Плевнелиев
 
Олигарси, генерали от ДС и неформални политически кръгове договарят таен съюз за убийството на ГЕРБ още преди първия тур за президентските избори. Такава версия потвърдиха пред „Торнадо” политици и анализатори. Фаворит на конспирацията не е както всички очакват Ивайло Калфин, а тайно пълзящата към неговия рейтинг Миглена Кунева. Анализи недвусмислено показали, че при балотаж Плевнелиев – Калфин човекът на ГЕРБ печели твърдо, и то със сериозна преднина, каквато поддържа и в момента. Затова и социолози, и медии насочват дебата само между двамата и игнорират останалите претенденти. Със сигурност отпадналите от надпреварата по-малки играчи от ДСБ, СДС, РЗС и „Атака” няма да посмеят официално да подкрепят червените, а дори и да го направят, твърдите им електорати няма да ги послушат.

Ние ясно сме се разграничили от политиката на ГЕРБ и от кандидата им, а най-парадоксалното ще бъде, ако се стигне до класическата схема десни - леви. Въпреки че съвсем друг въпрос е доколко ГЕРБ са истински десни. Това е планът на Борисов, да каже: „Всички срещу комунистите” При такава патова ситуация ще бъде погъделичкана тънката струна на антикомунистите и много от тях вероятно ще подкрепят Плевнелиев, но други ще играят пас, коментира евентуалната ситуация познавачът на задкулисния живот в политиката ген. Атанас Атанасов. Той също допуска, че има вариант Кунева да бъде изстреляна на втори тур, но му се виждал малко илюзорен. Лидерът на десните в София смята като по-голям проблем възможностите за фалшификации в изборния ден заради пропуски в Избирателния закон, които сигурно не са случайни.
Коренно обратно обаче можело да се пренареди пъзелът, ако уж независимата Кунева излезе втора и трябва да мери мускули с бившия строителен министър.

Тогава козовете в ръцете на олигарси, десари, политически брокери, противници на Станишев и кръга около Гоце ставали много и силни. Целта им е, ако превземат президентската институция, напролет да предизвикат предсрочни избори и да се създаде коалиционен кабинет, обединен около Георги Първанов. Част от  този зловещ политически сценарий били и всички скандали и зони на напрежение, които от месец тресат държавата по различни точки – Катуница, скинари и ултраси, етнически конфликти, взривове, компромати срещу журналисти и т.н.

Знам, че са правени вече на някои места такива сметки и те показват, че Кунева бие Плевнелиев, със сигурност 95%, коментира пред „Торнадо” анализаторът Осман Октай. Според него личността на първия български еврокомисар ще обедини всички претенденти за „Дондуков”2, останали след второто място на първия президентски тур. Към нея симпатии хранят червените, ще реанимира царистите, а социолози отчели тенденция даже от електората на ГЕРБ да се преориентират към нея.

Ясно се вижда, че тя в интервюта и изяви атакува остро само пространството около Бойко Борисов, а към електората на ГЕРБ е изключително внимателна. Освен това наскоро Кунева коментира, че ГЕРБ не е дясна партия, с което отново прави заявки към хората им, казва Октай. Той прави още по-смели прогнози, твърдейки, че в смесените райони вече твърдо е манипулирано съзнанието на турците да заложат на Кунева. До момента Доган не агитира за Калфин, въпреки че той им се предлага сам. Официално обаче „Позитано” не му е клекнало, а Станишев не е поискал подкрепата на Сокола. Знам, че по срещи хората питат Доган за кого да гласуват за президент, но той мълчи, казва Октай.

Източници на „Торнадо” пък коментират, че лидерът на ДПС при обиколките си из Родопите бил ясен: „Гледайте сега Касим Дал да не ви вземе гласове за кметския вот, а в понеделник (24 октомври) аз ще ви дам знак кого да подкрепите за президент”. Такива планове се въртят  в главите на някакви стари ченгета  Няма да им излезнат версиите. Грешно четат резултатите на социолозите. Калфин е солташакът на Гоце и той няма да играе против него. Освен това от сигурно място знам, че Ламбо се е хвалил, че Първанов два часа го новивал по телефона да застане до Ивайло, за да не се провали, коментира лидерът на РЗС Яне Янев. Той смята, че Кунева потъва в доверието, Калфин е в застой, а изненадата ще бъдат РЗС – и на президентските, и на кметските избори. Преди ден това му предрекъл и социолог, който много ръкомаха.

Из редакциите се разнасят и неофициални социологически проучвания, според които Плевнелиев е фаворит с 33% доверие, Кунева губи към 6% през последните три дни, Калфин е забил около 16%, а се оформя гвардия от 27%, които при анкетите твърдо заявяват, че ще гласуват наказателно срещу управляващите, но не са решили за кого точно. Другата изненада идвала от Босфора – Касим Дал се очаквало да вкара около 50 хил. гласа от изселници. И тримата, които имат шансове да седнат в стола на Първанов, представляват интереси само на определени кръгове, а не на цялата нация, и това е големият проблем. Вярвам, че след изборите най-после ще се роди обединение между противопоставените граждани, което да изиска от новия държавен глава поведение в полза на обществото, коментира анализаторът Стефан Гамизов. Той е категоричен, че ако новият президент застане на страната на гражданите дори само при избора на нов главен прокурор и шеф на ВКС, мандатът му ще бъде успешен.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 159| 12282 |03.06.2011 Слави Трифонов подпря Кунева, ама много ачик... . 28| 9108 |23.01.2011 Б. Ботев: Политическата партия на Луканов стои зад убийството му . 3| 6103 |19.01.2011 Белград дал документи за участието на Йоцич в убийството на Бай Миле . 3| 5951 |24.10.2008 Убийството на хърватски журналист предизвика остри реакции

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads