Реклама / Ads
1| 6518 |19.02.2019 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Тодор Матев, „ЧЕЗ Електро България“: Всяко домакинство може да спести разходи с лесни практически решения

.
Тодор Матев
Всяко домакинство може да спести разходи и да увеличи комфорта в жилището си с лесни практически решения, заяви Тодор Матев, Директор „Продажби на дребно“, „ЧЕЗ Електро България“ АД
 

Г-н Матев, как повлияха ниските температури през януари върху потреблението на електроенергия от клиентите Ви в Западна България?

 

Традиционно през този месец потреблението на електроенергия в домакинствата се повишава. Причина за това е сравнително високият дял на използването на електричество за отопление от домакинствата – близо 50% от консумираната електроенергия. За сравнение – в Европейския съюз този дял е значително по-нисък – едва 24%.

 

По данни на НИМХ средната температура на територията, обслужвана от електроразпределителното дружество на ЧЕЗ в Западна България, през януари 2019 г. е била -0.3 градуса, а през декември 2018 г. е била положителна +0.8 градуса. За сравнение, средната температура през януари 2017 г. е била -5.3 градуса.

Статистиката ни сочи, че през този януари средното потребление на електроенергия в едно домакинство на територията на Западна България е 387 кВт/ч /киловатчаса/. Тези стойности са по-близки до потреблението през януари на 2017 г. – 396 кВт/ч, когато и температурите са били в почти еднакъв диапазон, а през изминалата 2018 г., за същия период, средното количество електроенергия, използвано от едно домакинство, е било 343 кВт/ч.

 

Защо често се получава така, че сметките след Нова година са чувствително по-големи в сравнение с предходните?

 

Два основни фактора оказват влияние. Първият е, че сметките, които излизат през януари, реално обхващат първия наистина по-студен месец – декември. Другата причина е, че по време на струпвания на почивни дни и празници хората прекарват много повече време в домовете си. Включват се повече и за по-дълго отоплителните уреди, готварските печки се натоварват повече от обикновено, хладилниците също.

 

Повишеното потребление повишава и месечните сметки. Какви са възможните решения и стъпки на клиентите за ефективен контрол на консумацията и респективно сметките за електроенергия?

 

Най-важно е да използваме разумно и отговорно електроенергията. Голяма част от уредите в домакинствата са значителен консуматор на електроенергия. Всяко домакинство може да спести разходи и да увеличи комфорта в жилището си с лесни практически решения.

 

Ако направим жилището си енергийно ефективно, можем да спестим от 70 до 90% от парите, които даваме за „топло“. Пак с толкова ще намалим и вредните емисии в околната среда. Нека не забравяме, че всеки изразходван киловат отдава в околната среда 700 грама въглероден диоксид. 

 

Добрата изолация на дома и запечатването на дребните пролуки в стените, изпускащи въздух, са най-бързите и най-рентабилни начини да намалим загубата на енергия и да спестим пари.

 

Прозорците могат да бъдат едно от най-привлекателните места в дома ни. Те осигуряват гледка, дневна светлина, вентилация и слънчева топлина от слънцето през зимата. За съжаление, през тях също се губи топлина. В общия случай прозорците са причина за 10%-20% от сметката за отопление през зимата. Замяната на обикновената дограма с ПВЦ или алуминиева ще осигури плътно прилепване на прозорците към рамките и спиране на загубата на топлина.

 

Готварските печки, хладилниците, фризерите, пералните и сушилните използват над 17% от месечното потребление на електроенергия в едно домакинство. Готвенето използва много енергия, защото фурната, грилът и котлоните работят при много високи температури. Затова изборът на енергийно спестяващи уреди с висок клас на ефективност /А или А+/ и използването им може да намали значително сметките за ток. Грижата за почистването на филтрите на климатиците е и здравословна, и икономична. Много съвременни уреди предлагат специални режими или програми на работа, при които се пести енергия. 

 

Полезна информация за начините за спестяване на електроенергия и приблизителна консумация на най-често използваните електроуреди в домакинствата са публикувани в подсекция „Енергийна ефективност“ на www.cez.bg. Интересни факти и съвети за разумно и отговорно използване на електроенергията можете да намерите и на фейсбук-профила на „ЧЕЗ Електро България“ АД - @cezelectrobg.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 5522 |15.02.2019 Очаква се договорът за Ф-16 да бъде подписан до края на юни . 2| 5483 |15.02.2019 И Сърбия е решена да строи ”Турски поток” . 3| 5890 |13.02.2019 Внасяме пак виетнамци за работници, около 50 000? . 7| 8421 |13.02.2019 Проф. Стив Ханке: България да съкрати държавната администрация с 50%

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads