Реклама / Ads
1| 6099 |20.05.2008 АКТУАЛНО

Три триптиха и игривата усмивка на Иван Кирков

.
Далече от лесните пътища в изкуството професор Иван Кирков представя новата си изложба в престижната столична галерия "Лоранъ". Платната са рисувани специално за пространството в изложбената зала.
 

 

kana.jpg Иван Кирков е убеден, че ценителите на изобразителното изкуство имат нужда от нещо ново. Доскоро вглъбен в спомените си, Кирков променя творческите си възгледи с идеята, че формообразуването не е единствената същност. Характерната импровизация и забава, в които еротиката е повод, а не смисъл, водят до проникването в същината на живота. Живописецът от Асеновград възпита и оформи множество поколения родни художници. Преподавайки живопис той не консервира възпитаниците си в своята собствена естетика. Завършил живопис при професорите Кирил Цонев и Илия Петров, Иван Кирков винаги се е откроявал и изпъквал със своята модерност. Експериментът също е част от неговото художническо битие - от илюстрацията и сценографията до художник в киното. Неговото творчество е добре познато на любителите на изобразителното изкуство. Портрет на една жена в червено, влюбените на плажа, прекрасните и незабравими пейзажи от Асеновград, изпълнени със сладостта на едно загубено време и омаятаtriptih_1_kartina_1.jpg на малък провинциален град, жаркото слънце, разтекло докрай точките по роклята на лелята от плажа - това е вселената на художника. И вероятно видимата рамка на тази вселена, защото невидимото, онова отвъд картините би могло да се усети само с изострените сетива, с душата и сърцето. Усмивката на професора взривява всяка сериозност и със силата на един вулкан от смях освобождава нашето напрежение с това, че всичко е игра. Игра, в която художникът винаги и независимо от обстоятелствата се е забавлявал. И след това, но съвсем логично формите губят своето очертание, за да ни въведат в една друга игра, изключила конкретното изображение, завладяваща със силата на внушението си, един друг, различен свят на форми, цветове, безвремие и космос. Въздействаща игра на зрителското въображение, където всеки сам може да triptih_1_kartina_2.jpgоткрие своите реалности, своите чувства, своите изгубени някъде в пространството емоции, ударите на сърцето, логиката на непреживяните страсти...и то само с цветни експлозии, понякога дори на несъвместими цветове, които ни убеждават, че този свят все пак съществува. Професор Иван Кирков отдавна е преживял изкушенията на модерното изкуство. Той отива там, за където са се устремили тълпи от художници - към промяната, стъписващата непредсказуемост, лекотата, светлината и безспорно съвместимата несъвместимост на сюжети, цветове, реалности и форми. Играта на професора е много трудна за разгадаване. По- важно е, че в нея има само печеливши - той, с нови, вдъхновени и възторжени почитатели, а зрителите, цялата публика, изненадана, стъписана дори от видяното, даже недоверчива. Но тръгнала вече по онези удивителни мостове към света на истинското изкуство, каквито са картините на професор Иван Кирков. Изложбата се открива в галерия "Лоранъ" - ул. "Генерал Паренсов" 31  на 22 май (четвъртък) от 18.30 часа.

Александър Иванов put.jpg

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 5796 |20.05.2008 Тоалетите в Кан по- бляскави от филмовите звезди . 2| 6366 |20.05.2008 Златна фиала от Панагюрското съкровище за най- добрия сомелиер . 0| 12478 |19.05.2008 Active Group спечели 2 престижни награди . 9| 20188 |19.05.2008 Снимаха гола Анджелина Джоли в Кан

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads