Реклама / Ads
10| 29891 |21.10.2008 АКТУАЛНО

Трима българи в топ 100 на най-богатите в Европа

.
Васил Божков е на 61-во място със състояние, което се оценява на 1,35 милиарда долара. Христо Ковачки е на 98-о място със 700 милиона долара, а Валентин Захариев - на стотно със 680 милиона долара.
 

 

Руският депутат от дегестански произход Сулейман Керимов е най-богатият човек в Европа. Това показва класацията на стоте най-богати хора в Централна и Източна Европа на полското списание "Впрост".

В нея фигурират и трима българи - Васил Божков е на 61-во място със състояние, което се оценява на 1,35 милиарда долара. Христо Ковачки е на 98-о място със 700 милиона долара, а Валентин Захариев - на стотно със 680 милиона долара.

Керимов има лично богатство от 24,5 милиарда долара. Миналата година в аналогичния рейтинг Керимов бе едва четвърти. Той увеличи състоянието си благодарение на изгодната продажба на пакетите от акции от "Газпром" и "Сбербанк", а с печалбата изкупи около 3 процента от акциите на "Дойче банк" и книжа от "Морган Стенли", "Креди Сюис" и Ю Би Ес. Керимов е депутат от партията на Владимир Путин “Единна Русия”. Името на Керимов беше свързано с компанията “НАФТА - Москва”, която е наследник на съветския “Съюзнефтекспорт”. През 2005-та година “НАФТА - Москва” беше включена в списъка на фирми, нарушавали закона във връзка с програмата “Петрол срещу храни в Ирак”.

Друг депутат от бившето съветско пространство също е в списъка на най-богатите европейци. Това е депутатът от Партията на регионите в Украйна и собственик на водещата финансово-промишлена група СКМ /Систем Кепитал Мениджмънт/ Ринат Ахметов, чието състояние полското издание оценява на 23 млрд. долара. Миналата година със състояние 18,7 млрд. долара той заемаше едва четвърто място. Стремителният ръст според украински експерти се обяснява с повишаването на цените на металите през първото полугодие на 2008 г. 2008 г. е успешна и за Игор Коломойски, един от спонсорите на Блока на Юлия Тимошенко, който е седми. Активите на днепропетровския бизнесмен и собственик на групата “Приват” се оценяват на 11,4 млрд. долара. През 2008 г. е обеднял само един украински милиардер - собственикът на мариуполския металургичен комбинат Владимир Бойко. След Ринат Ахметов в списъка на полското списание е съсобственикът на швейцарската група Gunvor, през която минава една трета от износа на руския петрол, Генадий Тимченко със състояние, оценено на 20 млрд. долара. За една година най-много от всички милиардери е загубил собственикът на “Руский алюминий” Олег Дерипаска. Финансовата криза според “Впрост” е изяла 15 млрд. долара и сега бившият лидер в рейтинга е едва пети. (globalno.net)

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 6837 |20.10.2008 България и българите през погледа на чуждите медии . 19| 6087 |10.10.2008 Най-черногледите европейци са българите . 6| 9075 |30.09.2008 Подарък за столичани в златна възраст от в. „Трета възраст” и ХИЛД България . 3| 5659 |27.09.2008 В Молдова преподават български език и гледат към България

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads