Реклама / Ads
3| 18145 |17.02.2012 АКТУАЛНО

Трима босове превзеха София, докато съдят Баретата

.
Треснаха Златомир Иванов на 8 години затвор за смъртта на пернишкия Алф и организация та на наркоклана „Фирмата” Пелтека, Сако и Боксьора превзеха наркотериториите в София, докато МВР, прокуратура и съд се разправяха със Златко Баретата.
 

В понеделник Златомир Иванов получи 8 години затвор за убийството на пернишкия дилър Румен Стефанов-Алф и за организацията на наркоклана „Фирмата”, която според обвинението е въртяла оборот от 60 млн. лв. годишно.
Два дни преди присъдата на Златомир Иванов пък за първи път наркоченгетата от летище София заловиха пратка от 4,5 кила кокаин. От МВР твърдят, че наркомулето – 23-годишна безработна софиянка, е пренасяла белия прах за групировката около Пелтека Според ченгетата това е един от малкото случаи, когато наши дилъри си поръчват директно кокаин от Латинска Америка. Анализите сочат, че докато Баретата е в ареста, конкурентите му са добили достатъчно сили и финансови средства, за да започнат директен внос на най-скъпата дрога. Смята се дори, че прощъпалника, макар и неуспешен, е трябвало да бъде пратката от 9 кила на олимпийския шампион по щанги Гълъбин Боевски.

Златомир Иванов-Баретата бе задържан на 6 февруари 2009 г. “Сигурен съм, че след часове ще бъда арестуван, защото отказах да дам 100 000 евро на Димитър Вучев-Демби. Опита се да ме изнуди и като не успя, е пуснал компроматен материал срещу мен в Софийска градска прокуратура”, твърди Баретата след ареста. Демби, за когото впоследствие се оказа, че той е човекът подал жалба в СДВР, пък заяви, че Баретата държи наркотиците в България, участвал е в стрелбата срещу Антон Милтенов – Клюна,  в подготовката на убийствата на Георги Нацев и Никола Иванов-Бобъра. Според Демби Баретата стрелял срещу него и Радослав Велков-Темерута.

По-късно съдът пусна Златко под домашен арест през октомври 2010 г., но Апелативният съд така и не потвърди пускането му и той остана зад решетките. До началото на съдебния процес на 11 юни 2010 г. тезата на обвинението, че Баретата е шеф на жестока група която убива и заравя трупове на конкуренти и върти мащабни количества дрога, се крепят на показанията на Димитър Вучев-Демби, Велин Добрев-Вили Моториста и Тихомир Георгиев-Боксьора. Никой от тях не потвърди разказите си по време на съдебните заседания – дори Демби заяви, че не помни нищо.

Марио Божков и Ивайло Серафимов, които първоначално проговориха, след това се отметнаха от думите си, заявявайки, че се страхуват за живота си и за сигурността на семействата си. Серафимов дори обвини Демби, че го е притискал, за да даде показания срещу Баретата. Според обвинението групата на Златомир Иванов е пласирала всички видове наркотици в продължение на седем години в 13 български града. С побой и чупене на ръце са наказвани дилърите на конкуренцията, а на полицаи е плащано да пазят хората на Баретата, настоя прокуратурата накрая.

След като веднъж делото бе прекратено и започна отначало заради съдебен заседател, заровен от МВР за педофилия, накрая прокуратурата поиска 17 години затвор за Баретата и общо 154 години зад решетките за него и 20-имата му съратници. Накрая половината от бандата бяха оправдани напълно Сред тях бе и един от най-доверените хора на Баретата Ивайло Борисов-Ториното. Трима получиха само глоби за притежание на наркотици. По 5 години затвор получиха Даниел Кръстев, Евгени Евтимов и Коста Трифонов.

"Съдят ме за 1000 лв. общо, 200 000 лв. на седмица; няма 2 лева хванати по това дело, има само хванати организатори, работници няма. Къде са ми парите, след като съм такъв лош? Нали си невинен до доказване на противното, тук е точно обратното. По същата логика можеше да ме осъдят за притежание и разпространение на ядрено оръжие", каза Златомир Иванов, след като чу присъдата. Така големият залог в делото срещу Баретата беше как ще се преразпределят наркотериториите в негово отсъствие. София беше превзета от Мирослав Пелтеков-Пелтека, Стефан Бонев-Сако и Христо Ширев-Боксьора. Тримата  си разделиха териториите на дрогата, делят пазар за 2,5 млн. лв. на месец. Факт е обаче, че вече не съществува стройна и йерархично подредена организация като „Фирмата”. А сега конкуренцията се „избива”, като хора на Ширев и Сако трошат заведенията, където не се продава техният кокаин и хероин.

Янис Донков
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 8528 |18.10.2011 Водопроводчикът Петров: Трима „луди” като мен могат да блокират държавата . 1| 7501 |13.01.2011 Трима българи похитени в Судан . 17| 11064 |04.12.2010 Дъждът потапя София, скъса се язовирна стена . 0| 10364 |22.01.2010 Бионсе открадна тоалет от българин; съдят се

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads