Реклама / Ads
8| 5229 |08.11.2014 АКТУАЛНО

Цачева: Шефът на БНБ трябва сам да подаде оставка

.
Цецка Цачева
Управителят на централната банка сам трябва да подаде оставка и не може да бъде отстранен освен при хипотеза, която не е налице. За това призова председателят на парламента Цецка Цачева.
 

Тя заяви, че започват консултации за промяна на Конституцията. Промяна на конституцията в тесния смисъл на думата не се готви, но има воля да започнат широки дебати в каква посока следва да има изменения в нея, което да може да се свърши от обикновено Народно събрание, по кои теми промяната се свежда до нова конституция, каза тя по „Дарик”. След това  уточни, че консултациите ще бъдат с обществото, с неправителствени организации, а не само сред политическите сили.

 

Ние смятаме, че няма да бъде добре народните представители да се занимават със списване на нова конституция, когато имаме други спешни въпроси за решаване, уточни тя. Цачева посочи и че не е необходима промяна в основния закон, за да се раздели Висшият съдебен съвет на две камари, каквито предложения има."Въпрос на законодателна инициатива от страна на Министерски съвет", посочи шефката на парламента.

 

Според нея, новото правителство трябва да реши дали ще внесе свои проекти за актуализация на държавния бюджет и този на здравната каса, тъй като актовете на служебното правителство, назначено от президента, се нуждаят от препотвърждаване. Обединяването на НАП и Агенция "Митници" е записано в програмата на ГЕРБ и е въпрос на време да се направи, съобщи още тя. Цачева посочи и че по време на консултациите за съставяне на правителство политическите сили са стигнали до извода, че не трябва да се смени само управителя на БНБ, но и цялото ръководство на банката заради пропуските й в надзора на КТБ.

По повод заявки на новия здравен министър за това търговията да отстъпи място на медицината в здравните заведения, Цачева посочи, че не смята, че проблемите в системата ще се решат, ако болниците престанат да бъдат търговски дружества. Според нея основното е да се запушат пробойните, от които изтичат публични финанси в здравната система.

 

Цачева не разкри на какъв принцип предстои да се определят председателите на комисии в новото Народно събрание, но отрече това да е в зависимост от това коя политическа сила има министерство. Основният критерий щял да бъде експертността. Обмисля се да има комисия, която ще се занимава с монополите и потребителските права, посочи Цачева.

 

В отговор на въпрос за правилника за работа на Народното събрание, който предстои да се приеме, тя каза, че ГЕРБ смята да забрани местенето на депутатите от една в друга политическа сила.

 

По повод предлаганото от Патриотичния фронт премахване на новините на турски език от БНТ Цачева допусна, че те може да се преместят в другия канал на телевизията, но все още няма яснота какво ще е решението.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 7771 |06.11.2014 Ревизоро: Ръководството на ДАНС трябва да се смени . 12| 6398 |24.10.2014 Проф. Вучева: КТБ не трябва да се ликвидира . 17| 11272 |19.08.2014 Илия Илиев пред Фрог: На ромите не трябва да се дават пари . 1| 6334 |18.08.2014 Шефът на НИМХ пред Фрог: Ще има още порои

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads