Реклама / Ads
10| 10656 |11.01.2019 АКТУАЛНО

Цацаров - феномен 9/42

.
Цацаров и Гешев-неразривен тандем
Рейтингът на Цацаров в края на мандата му остава катастрофално нисък. Такъв беше и предишните години. Не се отлепи от заветните 10 %. Защо не го харесаха хората, въпреки напъните на подопечното му ведомство да доказва с показни акции, че е непримирим към злото.
 

Какво означава думата „рейтинг“? Това е оценката на обществото за работата и дейността на една институция или персонално на нейния ръководител. Брой на привържениците са критерий за популярност, какъвто очевидно нямат, нито прокуратурата, нито полицията.  Пред обществото тези две институции и лично главният прокурор Сотир Цацаров нямат добра репутация. Това се видя и от последното проучване на "Алфа Рисърч", чиито резултати бяха разпространени в четвъртък.

 

В държавата ни има огромен дефицит на сигурност и справедливост. Това всъщност показват последните данни за въпросното проучване.  Липсата на доверие дава отражение в устойчиво ниските оценки на съд, прокуратура и полиция. Главният прокурор Сотир Цацаров "заби"  9% одобрение срещу 42% неодобрение. Години наред тази пропорция се запазва, превръщайки се във феномен. За съда съотношението е 11 към 50%, а при полицията има 22 на сто одобрение срещу 38% неодобрение.

 

Понеже цифрите могат да бъдат представяни и манипулативно, визуално е по-трудно да се излъжат хората. Така изглежда една графика на рейтинга на главния прокурор. В нея интересното е, че няма промяна отдавна. Изобщо не се повишава тази цифра 9.

 


.

 

Какво означава толкова нисък рейтинг на главния прокурор? Означава, че в обществото има тотално недоверие към борбата с корупцията, битовата и организирана престъпност взети заедно.  Означава, че показните акции, арести, претърсвания на адвокатски кантори, репресии и заблуждаващо говорене не могат да заблудят никого, че ведомството се ръководи от правото, такова, каквото е писано.

 

Факт е , че върху рейтинга на Цацаров влияят и изявите на неговите заместници. Само преди няколко дни най-медийно тиражираният  Иван Гешев обяви, че „Русия подготвя хибридна война срещу България“. Обяви че няма проблем да се обискират кантори и домове на адвокати, макар това да противоречи на действаща  инструкция на същата тази прокуратура.  Замаза отговора защо при ареста на Десислава Иванчева е казал, че свети като коледна елха, след като това не се потвърди в съда. Смънка, че той не бил наблюдаващ прокурор, макар всички да го видяхме изопнат на скандалното задържане досущ като ерген на селски мегдан.  Отгоре на всичко нахендри правосъдното министерство за оковите на бившата кметица.

 

Прокуратурата репресира адвокати и обикновени хора, извършва политически поръчки, сключва сделки с обвиняеми, не преследва престъпниците, затваря си очите пред очевидни сигнали за корупция и престъпления, самосезира се от писани от самата  нея медийни публикации, от анонимни сигнали. И накрая чака  всенародно одобрение. Жалко, че рейтинга не го правят престъпниците, корумпираните и мафията, тогава щеше да е космически висок. Съвсем предвидими са оправданията на държавното обвинение в тази конфузна ситуация. Те обичайно се въртят около това, че ведомството логично няма как да се харесва, защото преследва прегрешилите. Да, но социологическото проучване не се прави сред затворниците, а сред хора, които първо- не са сгафили, и второ-очакват, че ще бъдат защитени от същата тази прокуратура. 

 

Благовеста Фармаконова

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 28833 |12.12.2018 Колтуклиева: Как Пеевски, Цацаров и Горанов впрегнаха държавата за личната си вендата срещу мен . 5| 8475 |24.11.2018 Само във Фрог: Цацаров уж критикува варненската прокуратурата, но издига шефа й . 4| 9610 |20.10.2018 Кокинов: Не съм виждал Борисов и Цацаров, човек се учи от грешките си . 8| 12665 |25.08.2018 Ченалова: Образувайте срещу Цацаров досъдебно производство за престъпление по служба

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads