Реклама / Ads
41| 6432 |07.04.2015 АКТУАЛНО

Цацаров: Пришиват ме към Делян Пеевски

.
Главният прокурор Сотир Цацаров Източник: Булфото
Не съм чел интервюто на Цветан Василев, четох само коментари на анализаторите. Начинът, по който може да бъде разпитан Василев се нарича екстрадиция. Четох, че той е оставил показания. Там някъде в сейфовете могат да присъстват всички тайни, които г-н Василев е създал, не е създал, или не съществуват.
 
Това казва главният прокурор Сотир Цацаров, пред водещия на "Тази сутрин" по бТВ Антон Хекимян, който гостува в кабинета на обвинител номер едно в държавата.

Цацаров обеща, че през идната седмица ще има още обвиняеми по казуса "КТБ", но отказа да влиза в конкретика. На въпрос кои ще бъдат другите обвиняеми Цацаров отговори, че тази информация ще стане ясна, когато обвиненията станат факт и посочи, че те няма да бъдат скрити от обществото. Не съм със самочувствието, че съм човека, от който зависи абсолютно всичко, тъй като има такава обществена нагласа, нито че мога да реша всичко с магическа пръчка, обясни главният прокурор.

Главният прокурор не искал повече власт. Иска нормална процедура на наказателния процес. Промяна в Наказателнопроцесуалния кодекс, коментира Цацаров. Именно затова са направени предложения за промени в НК. Цацаров е радостен, че депутатите ги приели, добавя той.

Не съм отишъл при премиера, за да му кажа аз не искам власт. Стигнахме до прагматично решение. Премиерът се съгласи, че подобни промени отварят врати за закононарушения.

Цацаров не пропусна да коментира думите на тъмносиния лидер Радан Кънев, че прокуратурата няма интегритет и капацитет да се справя с осъществяването на контрол над сделки за 48 часа. Не е въпросът в това има ли тя капацитет, не е въпрос да я ударим, това е елементарен политически популизъм. Ако отворим тази врата, удряме нормалните бизнес отношения, коментира Цацаров. Според него в предложението за даване на такива правомощия не прозират политически интереси, а опит да се защитят държавните такива, но може би не много умело.

Главният прокурор отрече да е в един отбор с депутата от ДПС Делян Пеевски. Той опита да се измъкне от въпроса, като заяви, че и премиерът Борисов е спряган за част от този отбор, а темата била експонирана от представители на друг отбор. Разделението „добри – лоши” се прави от медиите и от един медиен кръг. Цели се пришиване на определени хора, включително и мен, към Делян Пеевски, за да сме лоши. Какво мога да направя, когато един кръг медии е избрал такава политика, заяви Цацаров.




На въпрос дали има война между него и правосъдният министър Христо Иванов, Цацаров изказа категорично „не“. И продължи – оценката ми за Иванов е разностранна. Иванов има волята за извършване на промени. Има съзнанието къде може да бъдат извършени. Тази му воля обаче трябва да бъде облечена в конкретни дрехи, сега е абстрактна. Христо Иванов е с визия и воля за реформа, но без конкретни измерения, обобщи Цацаров.

Коментиран бе и случаят с мистериозните тефтери със заръки на бившия шеф на Комисията за предотвратяване и установяване конфликт на интереси Филип Златанов. Ясно е, че Б.Б., Ц. Ц., И. Ф. съществуват, уверен е Цацаров, но поиска да знае как се доказва това, след като подсъдимият на три инстанции мълчи и не дава обяснения. Главният прокурор увери, че не вярва, че манипулация на тефтерите е възможна в прокуратурата за това инициалите Д. П. да станат 10.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 7776 |06.04.2015 Иван Рачев пред Фрог: На Кунева трябва да се забрани да се занимава със съдебна реформа, тя провали всичко . 14| 5668 |06.04.2015 Цветанов: БНБ има системен проблем . 0| 5189 |05.04.2015 Посрещаме новата седмица с дъжд и сняг . 11| 5679 |04.04.2015 Министър Танева: Уволних виновните за сечта в Сливен

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads