Реклама / Ads
79| 7521 |05.09.2014 АКТУАЛНО

Цацаров търси решение за КТБ с банкери във вторник

.
Вторник е поредният "ден Х" за Корпоративна търговска банка (КТБ). За тогава е предвидена среща между главния прокурор Сотир Цацаров и най-изявените български финансисти и банкери. Сред поканените са експерти от ранга на Левон Хампарцумян и Емил Хърсев, представители на ръководството на БНБ и др.
 
Началото на срещата и очакваните резултати се пазят в тайна, но поводът за нея е финансовото оздравяване на КТБ.Финансовият експерт Емил Хърсев признава, че е готов с предложения за спасяването на КТБ, които са описани в Меморандума на експертния консултативен съвет на работодателските и синдикалните организации, пише "Стандарт".

Преди ден Цацаров се изказа против ликвидацията на банката и обяви, че всички вложители трябва да получат парите си, а не само тези с гарантираните от държавата депозити. Главният прокурор разделя проблемите в КТБ на два типа - криминални и финансови. С престъпленията активно се занимават обвинителите, но се търсят варианти за решаване на проблема от финансова гледна точка. Цацаров е категоричен, че ако се наложи, "трябва да бъде надскочен законът за гарантиране на влоговете", за да могат хората да си получат парите. Финансовият колапс на КТБ беше определен от главния прокурор като ненормален изход от кризата. "И понеже в създаването на тази ненормална ситуация участие имат държавата, политиците, държавните органи, сега съдбата на банката не трябва да бъде финансова смърт на вложителите трябва да си получат парите. Не правя, как да кажа, популистки изказвания", подчерта Цацаров.

Идеята на обвинител номер 1 да инициира подобна среща е заради множеството различни рецепти за оздравяване на банката, които се предлагат от експерти у нас. "Това не е типична финансова криза. Тук има престъпление и нарушения. Банковият надзор е създавал най-благоприятната среда за съществуването на КТБ. Ако банковият надзор си беше вършил работата, много по-рано щеше да бъде констатиран генезисът на голяма част от нарушенията", смята Цацаров.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 27| 6196 |03.09.2014 Цацаров: Разследването на престъпленията в КТБ и БНБ ще стигне до край . 40| 8845 |24.06.2014 Цв. Василев пише на главния прокурор Сотир Цацаров . 15| 5920 |09.04.2011 Т. Дончев: Решението за АЕЦ Белене е търговско

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads