Реклама / Ads
79| 13077 |04.01.2016 АКТУАЛНО

ЦЯЛОТО интервю на Борисов: Путин ни обича

.
Бойко Борисов
Здраве, здраве, много здраве, това пожела по БТВ премиерът Бойко Борисов, който бил на работа до 21,30, после прекарал Новата година в дома си, но до 12,30 вечерта, след което си легнал. Баницата с късмети тежко се манипулирала, за да се пада парата винаги у премиера - като в сръбската държавна лотария, пошегува се той.
 
Над 2 милиарда повече са събраните приходи за миналата година, а по данни на Евростат и безработицата спадала. За много сектори се дали допълнително пари, за да се завършат европрограмите. Борисов благодари на Брюксел за това, че са получени абсолютно всички пари, за да се разплатят парите. Хората винаги се оплакват - а ако е некачествен тютюна, кой ще им го купи, попита той. Много пъти нашият тютюн отива в Турция, а Китай го купува оттам. Сега чакаме директорът на Чайна Табако у нас, за да го разведем из регионите и да купуват директно при нас, обясни той и напомни, че е имало допълнителна дотация за този сектор.

За пенсии отидоха допълнително пари от събраните от контрабанда, каза Борисов. Огромни пари се дадоха за ремонти на пътища. 1 милиард лв държавата прави подарък за саниране, изреди Борисов и посочи по сектори къде какви пари са били давани. Огромни пари се дават, мога да ви ги цитирам перо по перо. 77-78 милиарда са спестяванията на фирми и хора по банките, каза той.

Русия и Газпром нямат никаква вина, за да се говори за руски газ, посочи Борисов. Газпром ни предупредиха, че един от основните ни дистрибутори не прави заявки, явно има някакви проблеми. На 31 следобяд до нас идва такова писмо относно гарантиране на доставки на природен газ предвид създалата се извънредна ситуация. Писмото е с молба, а когато има молба това крадене на бизнес ли е, попита той.

Цялата администрация на 31-ви писа договори, приложения, пренасочваха се тези потоци, за да поеме държавата спрените доставки към "Овергаз", обясни Борисов и повтори, че вечерта дружеството казало, че не може да се справи с нещо, което засяга хиляди български граждани. Да ми пише писмо, че ме моли да му се поеме договора и да ме обвинява, че му се вземал бизнеса, повиши тона Борисов и заяви, че се е ядосал. Нагло е някой да говори, че искам да му взимам бизнеса, пожелавам им успех, да се справят през февруари, да си продължат с доставките, каза още той.

Всички, които  са били на газ в тази ситуация, щяха или да излязат на улицата, премръзнали, или да минат на ток, да сринат системата. С г-н Дончев сме в много колегиални отношения, той идва на наши срещи, дава идеи, подчерта Борисов и настоя, че на никого не му прави чест да говори така. Няма любими и нелюбими бизнесмени на властта, отсече той.

Ще станем основен транзитьор на газ и България ще взима близо милиард от транзитни такси, предрече Борисов.

Путин ни обича, коментира Борисов снимката на руския президент с подареното от него куче. Там разбраха, че България е много по-прогнозируема от други държави, ние спазваме правилата, искаме прозрачен, чист проект и е по-добре, като кажеш Не, това да е Не, заяви премиерът.

Работа на ДПС е свалянето на Местан, не се меся в чужди партии, моята е достатъчно голяма, да се занимавам с нея, да не се разцепи. Да разчиташ, че Ахмед Доган е подвластен на Русия, ми се вижда доста измислено. Нищо лошо не мога да кажа за комуникацията си с Лютви Местан. Но желанието на Турция да се намеси в този конфликт с цялата си сила, ме кара да бъда подозрителен. И Ердоган, и Давутоглу искаха да се чуят мен, последното беше през нощта в 01 часа. Чак на другия ден в 11,30 разговарях с Ахмед и мисля, че той ме разбра. Казах, че български министър няма да ги приеме, нито аз, те, за радост, ме разбраха и всичко мина мирно и тихо. Казах - "Ахмед, дори само това, че ме питаш, е неправилно!" Турция иска да влиза в ЕС и явно те не биха тръгнали на действия да цепят страната ни. сега се обърнаха нещата - ГЕРБ стана балансьор, а досега беше ДПС, обясни той. И каза, че с Давутоглу говорил приятелски, но и твърдо, с разбиране. Винаги съм говорил, че изселниците ни в Турция трябва да са мост. С Доган не съм говорил, даже телефона му не знам. Няма по-лошо от това да направиш непоискано добро - с тази поговорка той описа нежеланието си да коментира дали Доган да се връща в политиката.

Разчитаме изключително много на Реформаторите, на Патриотичния фронт, на АБВ. Чухме се с Радан Кънев за Новата година, да си честитим, аз лично много го уважавам и харесвам, каза Борисов и посочи, че е по-добре да са заедно отколкото разделени. Нищо по-добро не можем да съчиним през следващата година. Пожелавам му да станат първа политическа сила, но пак няма да му стигнат мандатите, за да управлява сам. Аз минах по неговия път, бяхме и най-силни, но изолирани, а сега можем да си говорим с всички, посочи Борисов.

Министър Москов е български министър, добре се справя, работи с всички добре. Истински се надявам през 2016 година вече да няма това ужасно нещо - листа на чакащи, конкретизира Борисов. И каза, че всички са негови министри, не ги делял, както и те помежду си.

Не съм се отказал от нито една реформа, заяви още Борисов. Имаше тежки моменти, мисля, че ги преодоляхме с много такт, добави той и изреди какви усилия стрували Северната тангента и други проекти.

Аз съм много кротък човек сега, но това има своите граници. Някои не могат да съберат един вход избиратели, а говорят за нови избори - това означава три месеца служебно правителство, пак спрени еврофондове, после - хайде Реформаторите да спечелят, но на чия врата ще почукат, попита той и каза, че няма да отвори на Радан Кънев, само ще пие едно кафе с него. Какво искат - дълга и дефицита да растат. Ако това искат - да кажат на хората - искаме да се преподредим, заяви Борисов.

46 милиона дадохме за ВСС; строим фантастична сграда за прокурорите и съдиите на малкото НДК, правим подход към нея, изреди Борисов. Като не се е справил министърът, кой трябва да му направи реформата. като нямаш необходимите гласове, ще ги подсигуриш, иначе не влизаш в битката. Като приказки 5 за 6 определи той разговорите между съдийките. Хубаво, че вече не са там като съдийки, заяви Борисов и добави, че записите изглеждали манипулирани. Има много честни съдии, на много места те не излязоха на протест. Ние с Христо Иванов много добре работихме, и с него се чухме за Нова година. Реформата трябва да стане не за пред публиката, трябва да има бързо производство и не с хиляди висящи дела да се разхождат по улиците - това ги интересува хората.

Не сме прокурорска република, отрече Борисов.

Прекрасен президент е Росен Плевлениев, първо той трябва да каже дали ще се кандидатира за втори мандат.

Не е ваша работа да ме питате дали ще се кандидатирам за президент, каза Борисов. Дал съм дума, че ще караме 4 годишен мандат. В ГЕРБ имаме и жени, и мъже, посочи той по този повод. Колективно ще изберем най-доброто. Няма да се канидидатирам за президент, повтори той.

Ако са умни, да го кръстят на мен, каза той за бъдещето си внуче. Само да са живи и здрави и да ми се усмихват, заключи той по личната тема.

300 000 души се изсипват изведнъж по артериите, коментира той темата със снега. Минус 15 градуса, виелица, 300 км с кола да ги минеш в това време, ти трябват 6 часа, а това е тежка машина - снегорин. В САЩ, като завали сняг, пъртина няма. С такива репортажи се пресират кметовете и министрите, отчете Борисов и посочи, че лугата и пясъка развалял асфалта, колите, обувките, средата. Не ги пресирайте толкова, помоли той.

Вече сме в стабилност, заключи Борисов и пожела да сме живи и здрави, другото щяло да се оправи.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 37| 5444 |05.10.2015 Борисов: Не виждам проблеми Бакалов да е шеф на военното разузнаване . 19| 7462 |04.03.2015 Кънчо за Борисов: Има шлифер, има и кой да го държи . 12| 5951 |09.02.2015 Борисов: Ще има арестувани за подслушване . 12| 7022 |13.11.2014 Борисов: Никой не го иска, Искров не подава оставка

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads