Реклама / Ads
18| 7020 |07.11.2013 АКТУАЛНО

Цв. Йовчев: Национална криза е; бежанци хвърлят деца през границата

.
Цветлин Йовчев
Над 1000 полицаи допълнително ще бъдат разположени на границата на ротационен принцип. Нелегалните, които няма да получат статут на бежанци, са от Северна Африка и Афганистан и ще бъдат принудително отведени.
 

При всички положения боядисването на паметника на Позитано 20 е един вандалски акт, който е недопустим, заяви по НТВ вътрешният министър Цветлин Йовчев. 

По темата за бежанците той коментира, че МВР отделя допълнителен ресурс и осигурява само недостига на административен капацитет, вкл. и по линия на Агенцията за чужденците. За изненада не можем да говорим, но не страната не беше достатъчно добре подготвена, анализира министърът.  В момента най-деструктивният подход ще бъде да се търсят виновници, добави той.

Над 1000 души допълнително ще бъдат разположени на границата, ще има ротация, обясни Йовчев. Повечето патрули няма да позволяват пресичане на границата. Той разказа, че имало всякакви бежанци, вкл. и такива, които хвърляли деца през границата. Нашите полицаи не могат да ги хвърлят обратно, додаде той.

Алжирецът Аладин (нападателят на Вики - б.р.) е влязъл и е бил задържан, поискал е и закрила на наша територия, а от декември миналата година му е дадена бележка и е на външен адрес. Йовчев каза, че той е задържан на границата с Гърция, която не е външна за ЕС. В момента, когато той се е насочил натам, гръцките колеги били уведомени и така бил задържан. Имало добро взаимодействие с гръцката полиция.

В момента на задържането си на границата лицата искат закрила на наша територия, а по този въпрос може да се произнесе Агенцията по бежанците, разясни Йовчев. Нелегалните, които няма да получат статут на бежанци, са от Северна Африка и Афганистан и ще бъдат принудително отведени. Ползата от изразходването на такива средства са оправдани. По закон Агенцията се произнася за 6 месеца, което е дълъг срок; искаме срокът да се намали на 3 дни, поясни Йовчев. Много от хората са без документи, за тях трябва да се купят билети и да се издадат временни, а част от посланиците не желаят да издават такива документи. Някои държави не желаят чартърни полети, защото това говори за голям поток от бежанци оттам, което ги злепоставя. Препълването на местата за бежанци, определени от Дирекция Миграция, е предизвикало необходимостта от пускането им на външни адреси.

Аз нямам проблем с човека Росен Плевнелиев, заяви Йовчев. Всеки един от членовете е достатъчно отговорен, за да прецени как да се държи на този КСНС. Искрено се надявам да има ползотворни резултати, защото това е национална криза и най-сериозното предизвикателство пред страната от последните години, каза той.

Вие мислите ли, че оставката на едно правителство е панацея и може да реши проблемите, попита министърът. Може ли един въпрос "Кой назначи Пеевски" да е движеща сила на протеста, не трябва ли той да има други цели, продължи той.

Нямам информация ДАНС да е проверявала имоти на Христо Бисеров, заключи Йовчев.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 52| 7560 |22.10.2013 Йовчев: Повечето бежанци са бедни и ще останат в България . 11| 7751 |19.08.2013 "Национална мрежа на родителите" към ДАЗД: Извинете се! . 3| 5913 |29.07.2013 31-45-годишните най-ударени от кризата . 109| 22701 |20.01.2013 М. Андреев: Докладът на Доган е заплаха за националната сигурност на България

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads