Реклама / Ads
0| 7885 |04.11.2014 АКТУАЛНО

Туцо от „Килърите” се оказа най-обгрижвания клиент на Темида

.
Янко Попов-Туцо
Янко Попов-Туцо от групата за мокри поръчки „Килърите” се оказа най-обгрижвания клиент на Темида. Това стана ясно от заседанието на Върховния касационен съд, който гледа искане на адвокатите му за отмяна на мярката му за задържане в по-лека. Защитниците се позоваха на факта, че клиентът им е в критично здравословно състояние и може да умре всеки момент.
 

Като доказателство за това извадиха частна Съдебномедицинска консултация” от нашумялата съдебна лекарка доц. Мария Грозева и други нейни колеги, които казват, че заради сърдечна недостатъчност и високо кръвно Янко Попов може да получи „скоропостижна смърт”. Фрог вече ви запозна както с нея, така и с официалната експертиза на трима лекари, които са категорични, че осъденият на две инстанции мъж на 15 години затвор, може най-спокойно да си лежи в ареста, докато по казуса не се произнесе окончателно ВКС на 12 декември т. г.

От изнесенета информация на съдебното заседание стана ясно, че на Янко Попов са му правени десетки изследвания и експертизи - скенер, ехография, кардиограми, проверки на кръвта, урината и т. н. Докато е бил в Шуменския арест прокуратурата е наредила да му се даде апарат за дишане. Специално за него е била променена ел. мрежата, така, че да се подава в стаята му 220 волта ток и въпросният апарат да може да работи. По време на целия процес е имало лекар до заседателната зала, който да реагира на мига, в който Туцо или някой от аверите му се оплаче от неразположение. Има данни, че медицински екипи са го посещавали дори по два пъти на ден, като лекарите предимно са му давали диазепам.

 

 

 

 

От документи по делото е видно, че прокуратурата е обърнала специално внимание на подсъдимия, като през 2010 година с Постановление е наредено на Туцо да му се правят задължително по два обстойни медицински прегледа седмично. Лекарствата, които пие са безплатни, както и апарата за обдишване. На съдебното заседание стана ясно, че в нормалния живот хората сами си ги купуват. Медиците, изготвили официалната експертиза обясниха, че Туцо не полага достатъчно грижи за себе си, защото въпреки проблемите си пуши цигари. Адвокатите му възроптаха, че бил 200 кг., но лежал на единично легло, а в килията му имало и хлебарки. Съдебният състав, обаче не прие доводите им и остави Янко Попов да лежи в килията.

 

 

Магистратите се позоваха на фактите, изложени в експертизата, а именно, че ако си пие лекарствата и изпълнява препоръките на лекарите, състоянието на подсъдимия няма да се влоши. Неврологът Цветелина Иванова дори обясни, че положението му дори се е подобрило и няма никакви симптоми за мозъчни инциденти, както твърдят адвокатите. Съдът също така отхвърли експертизата, изготвена от Мария Грозева с мотива, че тя не е направена по реда на НПК. Юристи коментират, че трудно би се намерил човек като Туцо, който толкова задълбочено и периодично да се изследва не само в ареста, но и извън него.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 32| 11211 |03.10.2011 Вече двама съветници на президента в делото „Килърите” . 12| 9709 |16.03.2010 Засякоха Брат Галев с върховен съдия, оказа се партенка . 15| 14831 |25.05.2008 Слави показал вратата на Росен Петров, а не си е тръгнал сам . 0| 7920 |03.03.2008 В началото на пролетта показаха мода есен-зима 2008/2009

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads