Реклама / Ads
8| 5409 |28.03.2015 АКТУАЛНО

Учени: Бум на инфаркти носи лятното часово време

.
Кардиолози предупреждават за опасностите за здравето и сърцето, които поражда преминаването към лятно часово време. Случаите на сърдечни удари в деня след преместването на стрелките с един час напред скачат с 25%, гласи проучване на кардиолози от университета в Колорадо, Денвър. Изследването им е базирано на данни от болниците в Мичиган.
 
Тяхната статистика показва, че в понеделник (деня, в който се случват най-много инфаркти по принцип, както сочат предишни проучвания) регистрират средно по 93 сърдечни удара. Но в понеделника след смяната на времето тези случаи скачат до 125. Оказало се още, че преместването на стрелките води до инфарктен пик само в понеделник. Във вторник случаите спадали до стандартните нива, на които се задържат и нататък.

Според експертите бумът на удари в първия ден от седмицата показва, че хората са изключително чувствителни на намаляването на продължителността на съня, дори и то да е само с един час.

“Означава и че хората, които са застрашени от сърдечни проблеми, са изложени на много по-голям риск след смяната на времето”, обяснява кардиологът Амнийт Сандху, един от ръководителите на екипа, провел изследването. Сандху посочва, че проучването трябва да се вземе предвид от лекарите от спешната помощ, които следва да се подготвят за пик на сърдечни проблеми през въпросните понеделници.

Проучването установило още, че проблеми се регистрират само при преместването на стрелките напред. А когато наесен върнем часовниците в реалното астрономическо време и хората имат възможност да спят с час повече, случаите на инфаркт намаляват.

Шведски проучвания, също са установили, че в понеделник след смяната на времето с 60% се увеличават хората, търсещи спешна помощ заради кардиологични проблеми. Това са аритмии, колебания на кръвното налягане, гръдна болка. Проверка по спешните центрове у нас е показала, че ръстът на подобни случаи у нас е 50%.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 26| 7217 |06.02.2015 А. Славчев пред Фрог: Хора се бесят и получават инфаркти заради бирници . 8| 10182 |04.06.2014 Кметицата Апостолова пред Фрог: Докладът срещу мен е пълен с доноси . 22| 17457 |06.01.2011 Учени: Пиенето удължава живота! . 2| 5268 |17.12.2008 Празен стол и бурни овации в ЕП за носителя на наградата "Сахаров"

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads