Реклама / Ads
22| 17458 |06.01.2011 АКТУАЛНО

Учени: Пиенето удължава живота!

.
Дори пиещите над две големи на ден надживяват абсолютните трезвеници.
 
Ако се доверим на американските експерти, ще пием с увереността, че спиртните напитки удължават живота ни. Този ефект е валиден не само за умерено употребяващите концентрати, но и за тези, за които 200 грама не са норма. Учените от университета в Тексас са наблюдавали повече от 2000 доброволци на възраст от 55 до 65 години в продължение на две десетилетия. Резултатите са показали, че пиещите относително разумни количества живеят по-дълго от трезвениците
Дори тези, които са употребявали повече от 200 грама алкохол на ден, са надживели заклетите трезвеници, които не били близвали и капка. Все пак авторите на изследването благоразумно се отказали от еднозначния извод, че алкохолът удължава живота и въобще е полезен за здравето.

Те се застраховали, подчертавайки, че употребата на концентрати има и своите недостатъци, сред които негативното влияние върху жизнено важни човешки органи. С това становище е напълно съгласен и специалистът консултант от Центъра по ендохирургия в Москва д-р Андрей Звонков. Несъмнено концентратите имат разрушително въздействие Най-вече това е изгарящият ефект върху лигавицата, ако става дума за чист спирт или дори 40%-процентен спирт. Да не забравяме и токсичното влияние върху черния дроб, натоварен най-много с ежедневната употреба на алкохол.

Организмът на всеки има своя защитна реакция. Ако човек не се опива и съзнанието му остава трезво, това е вредно. Макар че отстрани всички ще си казват: Браво на него, какъв е здрав, литър водка може да изпие и нищо няма да му стане. Но не се подвеждайте. Него го чака най-страшното – черният му дроб ще се разруши много по-бързо, отколкото на останалите, твърди д-р Звонков. Все пак, ако не се злоупотребява, алкохолът действително може да бъде полезен. „Не изключвам, че ако има умерена, така да се каже „терапевтична” употреба на алкохол, то той като всяка енергизираща напитка може да има ефект, получен от концентрацията на 410 килокалории на 100 мл чист спирт.

А по-нататък всеки сам решава как да изразходи тази акумулирана енергия и за какво ще му послужи тя”, казва Андрей Звонков. Трябва да отбележим, че с терапевтична цел алкохолът се използва сравнително често - особено червеното вино. За неговото позитивно въздействие има редица примери, твърдят както сомелиери, така и ценители. Така смята и Олег Филипов, главен редактор на списание „Руски алманах на виното”: „Всички знаем, че в порциона на служещите на атомните подводници влиза червено вино. Доказано е, че то увеличава количеството еритроцити (червените кръвни телца) в кръвта. Друг известен факт е, че спасителите, работили в района на Чернобил, са били лекувани в болницата с червено вино”, разказва Филипов.

Като ярък пример за любител на твърдите напитки, при това останал до почтена възраст в отлично здраве можем да посочим Уинстън Чърчил. Когато го питали как е успял да запази такова завидно здраве, той на шега отговарял, че сред всичките си житейски правила има две, които спазва безусловно: никога не закъснява за обяд и винаги пие отлежал коняк след хранене.

Супа
„Бисмарк”
2 стръка праз лук, 5 чаени чаши зелев сок, 1 чаена лъжичка червен пипер, сушени червени пиперки (сладки или люти), 3 супени лъжици растително масло
Приготвяне: Празът се нарязва на ситно и се залива с току-що наточения зелев сок. Добавят се предварително запечените и натрошени пиперки, растителното масло и червеният пипер. Чорбата се разбърква и се оставя на студено до поднасянето й.

Мъдри мисли
Винаги, когато чета за вредата от пиенето, зарязвам четенето.
Хени Янгмън, US комик

Църквата е близо, но пътят е заледен. Кръчмата е далече, но ние ще вървим внимателно.
Руска поговорка

Алкохолът не решавал проблемите?! Човек може да си помисли, че бистрата вода и млякото ги решават...
Гручо Маркс

Щом можеш да лежиш на пода, без да се държиш за него, значи не си достатъчно пиян.
Дийн Мартин

Започнах да пия, за да удавя мъката си, но проклетата мъка взе че се научи да плува и сега трябва да се държа благоприлично.
Фрида Кало

Повечето от парите си похарчих за пиене, жени и коли. Останалите профуках...
Джордж Бест

Не се доверявайте на човек, който не употребява вино.
Карл Маркс

Не може да има истинска държава, ако тя не притежава собствена марка бира и авиокомпания. Полезно е да има още и някакъв футболен отбор и ядрен арсенал, но бирата все пак си остава основното.
Франк Запа

Пиенето е доказателство, че Бог ни обича и иска да сме щастливи.
Бенджамин Франклин

Диалог между консерватора Уинстън Чърчил и лейбъристката Беси Брадок в парламента:
- Сър Уинстън, Вие сте отвратително пиян!
- Г-жо Брадок, а пък Вие сте отвратително грозна и дебела. А аз утре ще съм трезвен...
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 5750 |05.01.2011 Превръщат частните фондове в застрахователи . 11| 5948 |04.01.2011 Българи в чужбина скочиха срещу ресорна агенция . 10| 8591 |03.01.2011 Сексът вади сесията по бг университетите . 3| 10044 |30.12.2010 Нова година в къщи, защо не?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads