Реклама / Ads
7| 8456 |19.11.2012 АКТУАЛНО

Ужас! Водопад от катаклизми идва, каза Световната банка

.
За предстоящ „черен" сценарий на глобалното затопляне с 4 градуса към 2060 г. и „водопад от катаклизми", който ще удари най-вече бедните страни предупреждава Световната банка в свой доклад.
 

Наводнения, суша, покачване на морското равнище са само началото на бедствията, четем в 24 часа. Най-тежко ще пострадат най-бедните и най-уязвимите, предупреждава СБ, като прогнозира многобройни природни бедствия, хранителни кризи, недостиг на вода, по-конкретно в Източна Африка, Близкия изток и Южна Азия, голямо повишаване на детската смъртност в Африка южно от пустинята Сахара и нов пик в разпространението на някои заразни болести. В по-общ план промените в климата може се превърнат в "най-голямата заплаха за биоразнообразието", подчертава международната финансова институция.

„Този свят ще бъде толкова различен от днешния, в който живеем, че е трудно да се опише", предупреди президентът на институцията Джим Йонг Ким в увода към доклад, публикуван във Вашингтон, добавяйки, че „десетилетия развитие може да бъде сведено до нула". Нито една страна не е имунизирана срещу промените в климата, подчертава доклада и пояснява, че страните в неравностойно положение ще страдат от недостиг на храна, покачване на морското равнище, циклони и суша.

„Никога няма да сложим край на бедността, ако не се заемем с промените в климата. Това е едно от най-големите предизвикателства пред социалната справедливост днес", предупреди Ким при представянето на доклада, озаглавен "Да намалим жегата".
 

Според СБ при сегашното равнище на емисиите на парникови газове ще е невъзможно международната общност да спази своя ангажимент да не допусне повишаване на средната температура на Земята с повече от 2 градуса по Целзий спрямо нивата отпреди Индустриалната революция.

Световната банка призова правителствата по света да пренасочат колосалната сума от 1 трилион долара, която плащат общо сега за субсидии за изкопаеми горива, към "зелена" инфраструктура с цел намаляване на емисиите на парникови газове.
 

СБ излезе с тези мрачни прогнози броени дни преди повече от 200 държави да се съберат на среща в катарската столица Доха между 26 ноември и 7 декември в опит да продължат изтичащото в края на годината действие на Протокола от Киото - сегашния международен план за намаляване на парниковите емисии на индустриализираните страни.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 10283 |27.10.2010 Ужас! Яка зима със сух студ или с дебели преспи . 18| 9527 |19.10.2010 Шок и ужас! Откриха пукнатини в АЕЦ "Козлодуй" . 2| 14769 |03.08.2007 Ниагарските водопади – там, където ехото от сътворението живее

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads