Реклама / Ads
4| 6736 |09.09.2010 АКТУАЛНО

Улесняват следването на българи от Украйна

.
Болградската гимназия
Рокади в кабинета на Б. Димитров точно преди посещението му в Украйна.
 

Приключи посещението на министъра на българите в чужбина Божидар Димитров в Одеса, Украйна. То беше обусловено от факта, че в Украйна живее най-голямата българска общност в света - по официални данни около 300 000 души, по неофициални - над 1 млн. души. Малка част от тази общност се завръща в България след Освобождението. От тези среди министър-председателят като Александър Малинов, висшият офицери ген. Иван Колев и др.

В рамките на посещението се проведоха срещи с българската общност в Общоукраинския център за българска култура, с председателя на Болградската районна държавна администрация Михаил Садаклиев, българските гости бяха на посещение в Областния център за българска култура и в Спасо-Преображенския Събор, взеха участие и в тържественото събрание в Болградската гимназия „Г.С.Раковски” по повод Деня на Съединението.

Междувременно стана ясно, че младите хора с български корен имат огромно желание да учат в България, но по сега действащия закон за висшето образование българските учебни заведения едва през април обявяват своите свободни места за българите в чужбина. Това означава те да учат през май и да не им остава почти никакво време за подготовка. Много млади хора, за да не губят годината, се ориентират към някои по-гъвкави университети в Кишинев, Одеса, Киев, Санкт Петербург, Москва. Те молят българското просветно министерство да обявява по-рано - през септември, октомври – своите свободни места за следващата година, за да може през цялата последната година на гимназиалното обучение, кандидат-студентът да се подготви по избраната специалност.

Министър Б. Димитров е провел разговор с министъра на образованието Сергей Игнатов, тъй като вероятно ще се наложи малка законодателна промяна, тъй като да се съобщават бройки през април става по силата на Закона за висшето образование.

Във връзка с документите за български произход скоро за Украйна заминават екипи от Агенцията за българите в чужбина, които заедно с консулите ще действат на място, за да издават документи за български произход. Досега заинтересованите са пътували до България само, за да си подадат документите, а след седмица-две се е налагало отново да пътуват, този път, за да ги вземат документите. Тази система ще се промени, обещал е министър Димитров.

Случайно, или не точно преди посещението на министъра в Украйна кабинета му напусна началникът Анна Кузнецова, бесарабска българка от Украйна. Тя бе назначена тъкмо, когато се формира политиката към българите в чужбина и кабинета на министъра без портфейл. На нейно място е назначена Снежана Йовева, досегашен съветник на министъра. Йовева е член на комисията по външна политика и европейски въпроси към ГЕРБ, където работеше заедно с Ангел Чолаков и Радослав Точев. Двамата станаха съветници на премиера по външната политика на кабинета. Впоследствие Точев бе изпратен като генерален консул в Ню Йорк. Снежана Йовева от години работи активно с българските общности в Средна Европа, които е проучвала и като изследовател.

Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 10111 |19.08.2010 Сайт търси безследно изчезнали българи . 124| 51447 |10.06.2010 Македонски българи: Върнете ни правата, които имахме поне в Османската Империя . 7| 14967 |24.01.2010 България е трета като източник на проститутки . 0| 10351 |22.01.2010 Бионсе открадна тоалет от българин; съдят се

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads