Реклама / Ads
8| 5989 |01.12.2014 АКТУАЛНО

Усложненията след консумация на нелицензиран алкохол могат да завършат фатално

.
„Усложненията след консумация на нелицензиран алкохол са изключително тежки. Той води до бъбречна недостатъчност, сърдечна недостатъчност и нерядко изходът е фатален”, коментира пред „Фокус” д-р Захарий Нохчев, ординатор – анестезиолог в МБАЛ АД – Бургас.
 

За обикновения консуматор е много трудно да различи фалшивия от качествения алкохол, защото вкусът и външният вид са еднакви. Затова експертът съветва да се купува алкохол само от места, с доказан произход и да се наблегне повече на контрола по снабдяването на магазините и изобщо местата, където се продава алкохол, само от лицензирани фабрики и фирми за производство на алкохол. Опасността е най-вече от масовото производство на нелицензиран алкохол, смесването му с метанол, технически алкохоли и др., предупреди  още д-р Нохчев.

 

Симптомите при натравяне с фалшив алкохол са обичайните като след прекаляване с алкохол- гадене, повръщане, затруднен говор и координация, а по-късно може да се стигне до проблеми със зрението - до слепота, проблеми с уринирането и количеството на отделената урина, тоест има вече клинични признаци на бъбречна недостатъчност, на белодробен отток, сърдечни проблеми, нарушения в газовия състав на кръвта и алкално-киселинното равновесие. Чисто клинично много често хора, които са консумирали такъв алкохол, почти винаги са намирани в безсъзнателно състояние, обясни още лекарят. Според токсиколога Никола Александров, е много важно какво се слага при варенето – да се внимава да не се слагат компоти или плодовете с костилките и т.н.

 

По думите му проблемът не е в казаните, а във ферментацията – дали е чиста, при която се получава чист алкохол или смесена, която може да е опасна.  Експертът напомни, че консумацията на фалшив алкохол може да доведе до тежки отравяния като в същото време „ние в токсикологията отразявания от алкохол, който се продава по магазините-нямаме”.

 

Трябва да разграничим чисто нелегалното производство от това, което минава през лицензирани казани, коментира Радослав Радев от Националната лозаро-винарска камара пред bTV. Според него не бива „една симпатична традиция, каквато е правенето на ракия, да бъде прикритие за нелегални практики”. „Докато има търсене, ще има и предлагане – по този начин влизат опасни за здравето напитки – продават се по курортите, в ресторантите”, допълни Ралица Скорчева от Асоциация на производителите, вносителите и търговците на спиртни напитки. Баш майсторите съветват най-много да се внимава с материала, който се слага, защото в крайна сметка качеството на продукта зависи от качеството на плодовете.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 16| 8161 |11.11.2014 Политолог пред Фрог: Проф. Минеков ще бъде последван от Гражданския съвет на РФ . 12| 6802 |09.11.2014 Проф. Джераси: След 2050 година сексът няма да прави бебета . 29| 10010 |27.10.2014 Наглост! Иван Искров подава оставка след решение за КТБ . 4| 5789 |03.10.2014 След взрив, качулка! Създават център по утилизация

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads