Реклама / Ads
4| 7265 |11.11.2008 АКТУАЛНО

Варненец грабна купата на Хилд на турнир по шахмат

.
В оспорвана битка влязоха 50 шахматисти-ветерани, сред които и клиенти на компания ХИЛД на Първия турнир по шахмат за сеньори/ветерани днес, организиран от шахматен клуб „Левски" и ХИЛД България. Инициативата е по случай Първия рожден ден на Клуб ХИЛД.
 

Първо място - купа на ХИЛД и парична награда от 200лв. спечели международния майстор Коста Ангелов от Варна.

kosta_angelov_parvo_myasto_chess.jpg

Той е на 61 години и световен шампион по решаване на шахматни задачи. Професионален шахматист и треньор на отбор по шахмат във Варна. Класиран 6,5 точки.

Второ място - Герасим Каменов - 5,5 точки, статуетка и парична премия от 120 лева. На 63 години от София.

Трето място - Петър Лянгов- 5 точки, статуетка и парична премия от 100лева. На 71 години от Асеновград.

Участниците, класирали се от 4-то до 7-мо място също получиха парични премии.

Общият награден фонд е близо 2000 лева. ХИЛД България връчи и три специални награди:

img_nagradata_za_vuzrast_hild.jpg

За най-възрастния участник - Маруке Заре Берберян, по професия лекар. За единствената жена - участничка в турнира - Магдалена Сапарева, по професия психолог. Специална награда получи и гросмайстора Любчо Спасов.

Любителите на шахмата, навършили 60-годишна възраст премериха сили в Културния дом на Съюза на юристите в София. Съдия на турнира бе Симеон Стоичков. Спортната инициатива се проведе по системата на класическия блиц в 7 кръга, по правилата на ФИДЕ за блиц шахмат и е по повод откриващата се 38-ма Шахматна олимпиада в Дрезден, Германия.

Компания ХИЛД България е Генерален спонсор на турнира за хората в „златна възраст". 

Първият турнир по шахмат за сеньори/ветерани е част от програмата на ХИЛД България за социално активен живот и изява на таланта и уменията както на клиентите на компанията, така и на хората от третата възраст. Спортната шахматна инициатива е част от програмата, посветена на Първия рожден ден на Клуб ХИЛД. Всички клиенти, присъединили се към семейството на ХИЛД България са негови членове. От създаването си Клуб ХИЛД помага на възрастните хора да живеят пълноценно, да общуват, да се забавляват, да създават нови приятелства.

През изминалата една година Клуб ХИЛД реализира разнообразна програма, чрез която предостави условия за изява на културните интереси на всеки от своите членове и ги срещна с интересни хора от различни сфери на живота. Клиентите на ХИЛД празнуваха заедно именни и рождени дни, християнски и национални празници. През изминалата една година те пътуваха активно и посетиха редица забележителни места в страната и в чужбина.

Благотворителните инициативи в подкрепа на домове за възрастни хора в столицата се утвърдиха като традиция. В основата на това благородно дело е желанието на ХИЛД да зарадва повече хора, които се нуждаят от подкрепа и внимание. За една година Клуб ХИЛД успя да се наложи и като традиционно място за изяви на талантливи творци от България. В къщата на ХИЛД на ул. „Шипка" № 7 вече гостуваха много експозиции с живописни платна, фотографии, керамика и пластики от природни материали.

Не са малко клиентите на ХИЛД, които цял живот са обичали да играят шах. Затова и подкрепиха идеята да се организира състезание за Купата на ХИЛД. С истинско желание за победа и спортен хъс те ще се борят в Първия турнир за сеньори/ветерани с гросмайстор Любчо Спасов - световен шампион за сеньори, както и с титулувани наши шахматисти. Сред тях са бившият световен шампион по решаване на шахматни задачи гросмайстор Коста Ангелов, а така също и международните майстори Петър Орев, Димитър Карапчански и Добротич Андреев. Своето спортно майсторство и състезателен дух ще демонстрират и познатият на поколения шахматисти 81-годишен майстор на спорта Димитър Иванов - Клюсеин, както и единствената жена Магдалена Сапарева. 

kupi_hild1.jpg

Ето какво споделиха при откриването на Първия турнир по шахмат за сеньори/ветерани за Купа ХИЛД изпълнителният директор на Шахматен клуб „Левски" г-н Николай Тодоров и световният шампион за сеньори-гройсмайстор Любчо Спасов:

Г-н Николай Тодоров: „Инициативата да организираме турнир по шахмат за възрастни хора се роди от една телевизионна реклама на ХИЛД. В ръководството на Шахматен клуб „Левски" решихме да се обърнем към ХИЛД с идеята съвместно да направим турнир за възрастни хора. Знаете, че от определени години натам възрастният човек се чувства по-изоставен, по-забравен. Оценявам усилията на ХИЛД, че именно към такива хора насочва спектъра на общественото внимание. С тази идея ние обогатяваме не особено богатия спортен и шахматен календар на София, особено що се отнася до възрастните хора. Радвам се, че идеята беше приета изключително радушно. Интересът към турнира е е много голям, имаме участници от София, Варна, Видин, Ямбол, Сливен".

hild_shax.jpg foto_chess_vtora_nagrada_hild_levski.jpg foto_chess_hild_levski-2.jpg

Гросмайстор Любчо Спасов: „Заслужава адмирации инициативата на ХИЛД да помогне на шахматистите от третата възраст, за които това е любим интелектуален спорт. Този турнир е една хубава инициатива и аз се надявам да не бъде последна. Интересът е голям. Борбата е за челните места, но не това е най-важното. Най-важното е, че тези хора, които са близки, познати, приятели ще се видят, за тях това е едно хубаво развлечение, един хубав празник. На 65 години съм и продължавам да се състезавам. В момента вероятно съм най-възрастният действащ шахматен професионалист в България. Шахматът е хоби, страст, дори и професия. Когато човек се пристрасти към нея, няма спасение, то е до края на живота."

vrachvane_na_i_nagrada.jpg

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 6580 |10.11.2008 Транссексуален стана кмет на градче в щата Орегон . 4| 5184 |10.11.2008 С пищен кулинарен купон ТВ7 отпразнува 3 години . 0| 7272 |08.11.2008 Мила Йовович играе алкохоличка в първия филм на Уилям Мейси . 0| 6134 |08.11.2008 Цветни гумени ботуши са хит в Италия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads