Реклама / Ads
2| 4899 |29.05.2019 АКТУАЛНО

ВАС: Нарушителите по европрограмата за селските райони няма да връщат пари

.
Предизборната закана на премиера Бойко Борисов, че всеки, който е имал нарушение по проектите си за къщи за гости ще „връща парите“ няма да се изпълни.
 

Санкциите за милиони за нарушенията с къщите за гости, както и с други нарушения по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) ще бъдат покрити от данъкоплатците. С решение на Върховния административен съд Методиката за определяне на санкциите след плащане по проекти по Програмата за развитие на селските райони 2007 – 2013 г., утвърдена от Изпълнителния директор на ДФ „Земеделие“, окончателно е обявена за нищожна. Това съобщава в. „Сега“.

 

Така дори да бъде наложена санцкия на неизряден бенефициент, тя ще бъде съборена в съда. Всички установени нарушители пък ще имат една година да си поискат парите от държавата. Това ще могат да направят дори и тези, чиито глоби са потвърдени окончателно от съда.

 

В петчленния състав на ВАС, взел окончателното решение, влиза и председателят му Георги Чолаков. Актът още не е публикуван на сайта на съда, защото в момента от него се заличават личните данни. От съда обявиха, че петчленката се е съгласила изцяло с мотивите на тричленния състав, че са допуснати нарушения при издаването на методиката и поради това тя е нищожна“.

 

От съда допълват, че според Административнопроцесуалния кодекс „нормативните административни актове се издават от изрично овластени от Конституцията или от закони органи и компетентността не може да бъде прехвърлена. Изпълнителният директор на фонд „Земеделие“ не е овластен нито то Конституцията, нито от друг орган да издава нормативни административни актове. Липсата на компетентност винаги води до нищожност на издадения акт. Установено е също, че нормативният акт не е публикуван в Държавен вестник, което само по себе си е тежко нарушение и води до неговата нищожност“.

 

Румен Порожанов, който подаде оставка като земеделски министър покрай скандала с къщите за гости, беше изпълнителен директор на ДФЗ от март 2011 до август 2013 г. и от 27 ноември 2014 г. до февруари 2017 г., след което стана министър на земеделието в третия кабинет на Бойко Борисов, припомня “Сега“.

 

От публично известната информация, ЕС е наложил санкции на България за 11 милиона евро, а фонд „Земеделие“ е санкционирал нарушителите с други 10 милиона лева, които сега са под въпрос, пише „Медиапул“.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 18| 14079 |28.05.2019 Иван Костов за най-голямата тема и по-страшната беда . 4| 9610 |28.05.2019 Кой изпрати Спецпрокуратурата в Божурище, 120 дни след публикация на Фрог нюз? . 13| 6754 |28.05.2019 Фандъкова, Освободителната война е продължила 300 дни, а ремонтът на ”Графа” - 384! . 19| 9870 |28.05.2019 Илхан Андай: Пеевски може да пренесе скандала от София към Брюксел

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads