Реклама / Ads
18| 12945 |19.10.2010 АКТУАЛНО

ВАЦ пуска нов вестник, в "Новинар" плащат с вино и сирене

.
Германските собственици на ВАЦ обмислят пускането на нов вестник на българския пазар. „Труд” и „24 часа” няма да бъдат закрити, въпреки слабите тиражи и приходи напоследък.
 


Рекламата в двете издания се е сринала и експерти във ВГБ (Вестникарска група България, която представлява ВАЦ - Есен) смятат, че ако нещата не се променят радикално, напролет популярните вестници ще имат тежки проблеми с фатални последици.
Да спасява положението от Германия пристига Петер Имберг, който отговоря в групировката за Източна Европа, а преди няколко години бе управител на ВГБ в София и познава обстановката в детайли. 30 на сто ще са съкращенията във в. „168 часа”, едно от изданията ще бъде закрито до Нова година, съкращения ще има и сред служителите в рекламата, научи Frognews.bg от източници на бул. „Цариградско шосе” 47.
Не са спирали преговорите и за продажбата на ВГБ – вестниците „Труд”, „24 часа”, „168 часа”, „Всичко за семейството”, „За жената” и останалите издания.

Междувременно се появи слух, че главният редактор на „Труд” Тошо Тошев, който притежава акции от „Медиа холдинг”, търсел пари от приятели, за да купи „Дневен Труд”. Негови близки обаче заподозряха интригантски игри зад мълвата.
На 20 юли писахме, че рекламният бос Красимир Гергов преговаря за закупуването на вацовите издания за 60 млн евро. От ВГБ в София скорострелно отрекоха новината, но 10 дни по-късно ръководителят на ВАЦ Бодо Хомбах заяви пред в. “Ханделсблат“: „За нас Югоизточна Европа не е пазар с бъдеще. Ние не желаем да се укрепим там.” От интервюто стана ясно, че ВАЦ е готова да продава, ако има подходящи условия. „Продаваме, но не по принуда”, допълва Хомбах.
Идването на д-р Щерцинг е знаково. Той трябва да убеди сегашните шефове на „24 часа” и „Труд” да приемат идеята за създаване на нов продукт. Те от своя страна също имат условия, с които искат собствениците да се съобразят. Става дума за съкращения, но не в редакционните екипи, а в администрацията, разпространението и рекламата. Предлагат се също варианти за излизане от кризата, които обаче германците не били склонни да приемат.

В момента цената, която се обсъждала за изданията вече не била 60, а 40 млн евро, говори се в медийните среди. Така или иначе, каква ще е съдбата на ВГБ и популярните медии, щяло да стане ясно до Нова година, смятат запознати.

Миналата седмица журналисти от н. "Новинар" били шокирани от предложените им пакети с кашкавал, сирене и шише вино, вместо заплати. Собственикът Антоан Николов, бивш шеф на Общинския съвет в София, обяснил, че има временни финансови затруднения и натуралния жест трябвало да се приеме като вид бонус. Служителите от изданието обаче не се хванали на въдицата, защото от месеци получавали по 50-100 лева от дъжд на вятър. Извършени били и драстични съкращения и в момента шепа "спартанци" правели целия вестник, като в същото време се оглеждали за друга работа. Най-лошото обаче било, че нямало никакви кандидати да купят "Новинар" и да инвестират в радикални промени.

Смущения има и в екипите на изданията от издателската група "Икономедия" на Иво Прокопиев. След като се разбра, че бизнесменът е напуснал България в посока Сингапур, настроението в контролираните от него медии спаднало рязко. Говори се, че дълговете на Прокопиев минали границата от 650 млн и кредиторите могат всеки момент да спрат печатницата му или да запорират сметките на групировката. Слух в медийните и бизнессредите пък твърди, че  зам.-председателят на Съюза на издателите, успял да се измъкне от страната с помощта на политици от най-висок ранг и турските авиолинии, преди да се усетят банките, на които е длъжник.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 14| 11448 |30.09.2010 Милен Цветков и проф. Юлиан Вучков напускат EBF . 44| 10896 |10.04.2010 Пръмова напуска БНТ заради политически натиск? . 13| 6695 |05.03.2009 Алла Пугачова напуска сцената . 16| 11638 |17.12.2008 САЩ пускат зелени карти срещу покупка на имот

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads