Реклама / Ads
7| 8247 |14.10.2008 АКТУАЛНО

Във Виетнам съдят журналисти, публикували статии за корупция

.
Двамата журналисти, разледвали преди 2 години скандал, в който чиновници от министерството на транспорта в Ханой залагали държавни пари на футболни мачове от Европа.
 

 

Нгуен Ван Хаем и Нгуен Вет Чиен от виетнамските вестници  "Tuоi Tre" и " Thanh Nien" са обвиняеми по започналия днес съдебен процес. Те са обвинени в "злоупотреба с демократичните свободи с цел посегателство над държавните устои". През 2006 година двамата писали статии, в които се разказвало как чиновници от министерството на транспорта залагат пари от пътните фондове в букмейкърски пунктове на европейски футболни мачове. Скандалът принуди властите в азиатската държава да обявят широкомащабна борба с корупцията. След разнищването на залозите със средства от пътните фондове, министърът на транспорта на Виетнам Дао Бин подаде оставка, а негов заместник бе арестуван заради корупция. Бяха арестувани и 18 държавни чиновници за незаконни хазартни залагания. Миналата година от заместник - министъра на транспорта Тиен бяха снети всички обвинения и той бе освободен.  За сметка на това през май тази година двамата виетнамски журналисти бяха арестувани за злоупотреба с получена информация. Освен тях пред съда във виетнамската столица Ханой ще застанат и двама полицаи, които били източници на журналистите за корупцията в министерството на транспорта.  Заплашва ги затвор от 7 години. Парадоксалните и абсурдни постъпки на виетнамската правосъдна система предизвикаха широк обществен дебат в страната и вестниците няколко дни пишеха само по тази тема.  След като обаче бяха уволнени много журналисти, писали за злощастната съдба на своите колеги,  във Виетнам престана въобще да се пише за корупцията. Пред съда в Ханой днес се събра голяма група журналисти, които протестираха срещу процеса, в който са подсъдими техните двама колеги.  Международната организация  "Репортери без граници"  остро осъди процеса и излезе със становище, в което се казва, че това е отмъщение към журналисти, които са направили много за развитието на свободата на словото във Виетнам.

 

Екипът на Frognews.bg  подкрепя своите двама виетнамски колеги  Нгуен Ван Хаем и Нгуен Вет Чиен и ще изпрати протестно писмо до посолството на Виетнам в София във връзка с нелепия процес срещу тях.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 6563 |13.10.2008 Милан Кундера отрича да е бил доносник . 0| 6007 |13.10.2008 Кубински ритми и немски хеви метъл ще звучат у нас . 0| 5050 |13.10.2008 Билетите за Depeche mode тръгнаха по касите . 5| 12830 |12.10.2008 Лиса-Мари Пресли роди близнаци

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads