Реклама / Ads
1| 6629 |21.04.2008 АКТУАЛНО

Вело и пешеходно шествие превзема София в „Деня на Земята”

.
Изложби, театрални постановки и музикални участия ще разтърсят София утре по случай „Световния ден на Земята”. 30 граждански и неправителствени организации се обединяват в масови прояви за защита на Рила.
 

„Световният ден на Земята” ще бъде почетен от над 1 млрд. души по света и у нас, от  хиляди природозащитници и съмишленици в цялата страна с редица културни събития и мероприятия, организирани от 30 неправителствени и граждански организации - Коалиция "За да остане природа в България" , Екологично сдружение "За Земята", Сдружение "Велоеволюция" , Фондация "ЕкоОбщност",  Гражданска група "Граждани за Рила", Българска фондация "Биоразнообразие", Информационен и учебен център по екология, Университетски клуб за опазване на природата UNECO и коалиция "БелеНЕ". Те канят всички, които харесват българската природа, чистия въздух и управление да  дадат своя глас за спасяването на Рила. Подписката, която събра парафите на над 150 хиляди българи, ще бъде внесена в Европейския парламент. Празникът се очаква да бъде подкрепен и от хиляди граждани и симпатизанти във Велико Търново, Габрово, Пловдив и Варна.

stryeji.jpg

С призива „Радвай се на живота - уважавай Земята!“ „Денят на Земята” ще се отпразнува, като на различни места в София ще бъдат разположени информационни щандове, които ще запознават гражданите с проблемите и възможните решения за спасяването на Рила и Национален парк Рила, заради ски-курортите и алтернативния туризъм, за презастрояването на Черноморието, както и за вредите от цианидните технологии при рудодобива .

Денят ще започне с инфо-щандове из целия град: от 14.00 до 20.00 часа, където всеки ще може да получи информация за: използването на цианиди, информация за коалиция "БелеНЕ" ще има в близост до НДК, за презастрояването на Черноморието на пл.Света Неделя, за плановете за строежи  в планините пред Народен театър „Иван Вазов“, за алтернативния траснорт и зелената градска среда в градинката между парламента и паметника на „Св.Климент Охридски“. В 14.00 часа ще бъде открита и фотоизложбата на Екологично Сдружение „За Земята“ с фотографиите от международния фотографски конкурс „Земята отдолу“ на Езерото „Ариана“. Изложбата изследва, онова, което може и трябва да бъде променено в околната ни среда. По това време ще бъде открит и щанд на фондация „ЕкоОбщност” на тема „Проблеми и визия за зелените площи и междублокови пространства в градската среда”. Гражданите ще имат възможност свободно да споделят исканията си към общината за по-добро стопанисване на малкото останали „бели дробове” на столицата.
"Денят на Земята” ще продължи с редица събития, организирани от сдружение "Велоеволюция" за алтернативен транспорт. Ще се проведат дискусии и форум-театър в двора на Ректората на Софийския Университет от 17.30 часа, както и състезания на колела с коли и автобуси по бъдещите велолъчи в София, обещани от Столина община. Специални инфо-щандове на Попа ще дават информация за велосипедния опит в други държави от 11.00 до 19.00 часа.

В 19:00 часа стартира велошествие за велосипедни алеи в София, по маршрута: Софийския университет, Националната художествена академия (НХА), Народното събрание, до паметника на "Св.Климент Охридски". Шествието ще продължи по ул.”Христо Георгиев”, локалното платно на бул.”Цар Освободител”, бул.”Васил Левски” до ъгъла с ул.”Граф Игнатиев”, бул.”Патриарх Евтимий” и Ларгото пред НДК. От там към велошествието в 19:30 часа ще се присъеди и масовото пешеходното шествие, което ще бъде за защита на Рила и Черноморието. То ще премине по бул." Витоша", по ул."Алабин", ул. "Граф Игнатиев" до кръстовището с бул. "Евлоги Георгиев" и ще стигне до Сцената в Борисовата градина.

Естествен завършек на целия световен ден ще бъде  музикален концерт „Музика за Земята”. Част изпълнителите ще са талантливите „Root Souljah”, Арабел Караян, „Попара”, „Гологан”, „И футбол И Шахмат” и „Гласове на ветровете”. За пръв път ще бъде изпята и песен за планината - „Не мога да се разделя с теб”, в която се включиха 30 млади изпълнители.
Противно на очакванията, обаче, събитията не приключват с концерта. От 21.00 часа ще запоне нощна вело-обиколка на София , организирана от Сдруженията „Байкария“ и „Велоеволюция“.
velosipedisti.jpg
Събитията в България по повод "Денят на Земята" са част от Световната мрежа https://www.earthday.net/. Денят се отбелязва на стотици места по света, като темата тази година е глобалното затопляне. Посланието към правителствата на всички държави е предприемане на незабавни действия за намаляване ефекта на парникови газове върху климата. Посланието към гражданите на света: ходете пеша, ползвайте градски транспорт или колело, или споделете колата си с колега или приятел, използвайте стъклени бутилки, пазарски чанти, хранете се с местна и сезонна храна, ползвайте зелена енергия.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 5124 |11.04.2008 Изплащат 10 000 лева на близките на загиналите във влака София- Кардам . 0| 16878 |10.03.2008 Улица „Париж” – своеобразният „Монмартр” на София . 0| 5552 |06.03.2008 "А днес накъде" тръгва "София филм фест"? . 0| 5817 |21.02.2008 Мароканска киносимфония в София

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads