Реклама / Ads
67| 7996 |24.09.2010 АКТУАЛНО

Вероучението скара църква и министър

.
След 20 години мълчание, разкол и вътрешни боричкания, Църквата поиска с литийно шествие, под надслов „Образование за духа и доброто бъдеще на нашите деца", да върне вероучението в българското училище.
 

Това е една манифестация на православния дух и желание да се завърне вероучението в родното училище. Целта на литийното шествие е да се убедят нашите държавни ръководители, че е крайно време да се въведе редовно обучение „Вероучение православно", както и за другите вероизповедания, разбира се, по техните канони, закони и религия. Това заяви митрополит Дометиан в аванс .

По думите му то е една изява на българските православни християни и граждани да докажат на обществеността, на държавните институции, че това е общото желание на православните християни, които са 87-88% от нашия народ.

Митрополит Дометиан коментира още, че изучаването на религия е необходимо, за да не може младото да бъде осакатявано духовно, да се запазят общочовешките християнски добродетели, народът ни да бъде духовно възвисен. В този смисъл и народът ни, и държавата ни ще бъдат благополучни. А не да слушаме всеки ден за какви ли не извращения.

Националното литийно шествие  тръгна днес в 12 часа от Националния дворец на културата.

По-късно Русенският митрополит Неофит, говорител на Светия синод, прочете обръщението на Българската православна църква. В него се казва, че предвид задълбочаващата се криза на духа и ценностите, въвеждането на образование за духа и доброто е необходимо за бъдеще на нашите деца.

Митрополитът припомни още ролята на църквата през Възраждането и създаването на първото светско училище. В словото църквата призовава българската държава мъдро и отговорно да изпълни дълга си и да въведе задължително обучение по предмета религия.

По време на националното литийно шествие пред храм-паметника „Александър Невски” бе прочетена петицията на Българската православна църква, изпратена до президента Георги Първанов, председателя на Народното събрание Цецка Цачева, министъра на образованието Сергей Игнатов.

В петицията се изразява категоричното искане чрез средствата на възпитанието и образованието децата да бъдат защитени от нравствения разпад и се призовава българската държава да изпълни дълга си към бъдещите поколения, като чуе гласа и приеме направеното предложение от Българската православна църква за съвместна работа и за незабавно пристъпване към законодателни промени за задължително обучение по предмета религия.

След като бе отслужен молебенът от Негово Високопреосвещенство Българския патриарх Максим, всички духовници и миряни запяха „На многая лета”. След това бе изпълнен химнът на България и бяха развети трибагрениците. След като приключиха словата, всички започнаха да скандират „Православие”.

На един от лозунгите, които гражданите носят, бе написано: „66 години атеизъм стигат!”

Българския патриарх Максим пожела божието благословение да бъде над всички. Деца танцуваха и пяха на площада пред храма.

В същото време в Народното събрание министърът на образованието, младежта и науката Сергей Игнатов каза пред журналисти, че на този етап не се нуждаем от никакви законови поправки, защото подопечните на министерството му деца са около 1 млн. и семействата им – стават 3-4 млн. души, така че трябва да има всенародно обсъждане. Когато има някакво съгласие правителството трябва да защити обществения интерес, изтъкна Игнатов.

Министърът отново наблегна на слабия интерес, според него, към изучаване на религия. “През 2009 г. около 20 000 деца са изучавали религия – главно ислям и само 3 000 са се интересували от християнската проблематика. Това, което трябва да направим ние като общество, трябва да помогнем и да призовем в неделния ден семействата, празнично облечени, които са вярващи, да посетят храм. Хубаво е там да има и беседи, за да се стартира една поредица от стъпки, които ще доведат до развитие и възстановяване на тези училища. Неделни беседи могат да се правят във всеки храм”.

Вярата не може да бъде усвоена по академичен път – било то в училище или на университетската скамейка, каза още просветният министър днес. И отбеляза, че предстои един дълъг път на възвръщане на ценностите в нашето общество. “И мисля, че това, което обществото трябва да направи, е да помогне на църквата, защото когато храмовете са пълни, тогава има основание да обсъждаме и други въпроси”.

“Църквата и обществото трябва да бъдат активни. Така ще се възстанови вярата. За да се въведе вероучение в училище трябва да има дискусия и съгласие по този въпрос. Нормативната уредба не позволява в хода на учебната година да се правят промени. Дори да залегнат подобни промени в закона, това ще стане частично от следващата година, за да има учебници след 3-4 години. Българските деца наистина са претоварени. В момента се слага каруцата пред коня. Пътят е чрез беседите в храмовете и вярващите християни да отиват по един ден в храма а там вече да им се организират беседи”, каза още Игнатов.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 32| 8760 |16.04.2010 85 години от атентата в църквата “Света Неделя” . 18| 6254 |16.04.2010 Учениците на обирджийката: Министърът да чуе! . 74| 13881 |16.03.2010 Наши и турски военни се скараха заради турското робство в Кабул . 9| 7182 |15.01.2010 ДАНС разследва министър и парламентарен шеф

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads