Реклама / Ads
11| 11534 |01.06.2008 АКТУАЛНО

Веска Меджидиева: Живея скромно и имам пари за едно кафе

.
Живея скромно и имам пари колкото за едно кафе. Това каза в предаването „Пропаганда" по Дарик радио Веска Меджидиева. Моята оправдателна присъда е резултат от действията, които аз съм извършила на времето.
 
Тоест, аз не съм извършила никакви действия, които са извън закона, каза още Меджидиева. Екстрадицията ми беше отхвърлена от южноафриканското правосъдие, а втора екстрадиция по едно и също дело не може да се иска. Според мен в България трябваше да се организира много набързо друго обвинение срещу мен, за да може да се иска нова екстрадиция.

В специално интервю по телефона от Кейптаун в Република Южна Африка, където се намира в момента, тя добави че Българската земеделска и промишлена банка не е била източвана, не е била във фалит и е имала добри финансови резултати. По думите й, цялата история по делото започнала преди години. Това е бил политически ход и няма липсващи пари.

С Иван Татарчев нямах отношения, не съм го срещала, не го и познавам, но искам да забравя това име, добави примата на приятелския кръг „Орион".

Меджидиева сподели, че през последните 12 години е живяла с очакването всеки момент да я арестуват, за да преживява е продала част от бизнеса си в България, и по думите й живее доста скромно.

В началото на седмицата Софийският апелативен съд постанови оправдателна присъда по наказателно дело, образувано срещу Веска Меджидиева. Делото срещу нея бе за източването на Българската земеделска и промишлена банка. Меджидиева беше обвинена, че през периода от 25 октомври 1994 до 15 май 1995 е присвоила 279 млн. стари лева, които тогава са се равнявали на близо 4.5 млн. долара.

Възможно е Меджидиева да изпитва финансови затруднения, тъй като съпругът й Румен Спасов е ипотекирал всички имоти на семейството, научи Frognews.bg. В София вървели слухоме, че Спасов има тежко заболяване и са нужни много пари за ефикасното му лечение. Поради тази причина той заложил семейната собственост и с получените пари от банката заминал да се лекува в специализирана клиника в Мексико. Все пак едва ли парите им са свършили съвсем, тъй като от България Меджидиева и Спасов отнесоха доста милиони, твърдят нашите източници. 

Бизнес дамата Веска Меджидиева бе оправдана на 28 май 2008 г. от Софийския апелативен съд (САС). Преди година съпругата на боса на "Орион" Румен Спасов бе осъдена задочно на 7 г. от градския съд за обсебване на 79 млн. стари лева от Българска земеделска и промишлена банка. Прокуратурата я обвиняваше за източването общо на над 1,2 млн. долара през 1994-1995 г. от набирателната сметка на банката. Присъдата на първата инстанция бе обжалвана от защитата и от прокуратурата, която поиска конфискация на 13 дка до Резово, собственост на емигриралата в ЮАР дама. 

Меджидиева беше подсъдима задочно. Красимир Райдовски, някогашният шеф на пресцентъра на злополучния премиер Жан Виденов, в характерния си стил не един път е заявявал, че Весето, както той я нарича, имала късмет, тъй като трябвало да влезе в затвора още през 1996 г. Райдовски твърди, че тогава „един наш общ приятел я информирал за желанието на главния прокурор Иван Татарчев да я приберат, та избяга". Според Райдовски „семейство Веска и Румен Спасови владееха перфектно корупционната технология". Той нарича Меджидиева „титан на мисълта, страдащ от комплекса на провинциалиста". 

През годините много пъти различни източници са твърдели, че идеята за създаването на кръга "Орион" била именно на Меджидиева. Frognews.bg

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5215 |31.05.2008 Калиакра Рок Фест 2008 очаква своите фенове . 0| 5833 |31.05.2008 Започна активният сезон за танцуващите мечки в Белица . 0| 5483 |30.05.2008 Фестивал на европейските копродукции започна в София . 5| 9687 |31.05.2008 Къде ми са детските ... игрички?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads